Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Egy kerecsen sólyom élete 2007. április 15-től napjainkig

Dóra a legjobban ismert életúttal rendelkező, vadon élő kerecsensólyom. 2007 április 15-én kelt két testvérével, sérült madarak fiókájaként, amelyek az MME és a Börzsöny Alapítvány madármentő állomásán élnek. 26 napot töltöttek a volierben, ezalatt szüleik nevelték őket, megható gondossággal.

Még pihetollas korukban vad kerecsen családhoz lettek adoptálva, Csákvár közelében. Ekkor került rájuk ornitológiai valamint ún, PIT gyűrű ami a későbbi azonosítást lehetővé teszi.

Kirepülés előtt Dórát és Tónit a magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében műholdas jeladóval látták el a Bükki Nemzeti park és az MME szakemberei. Kirepülés után egy hónappal Szerbián át Romániába repült, majd vissza a fészekhez, de azonnal továbbment dél Szlovákiába és ott vert tanyát 2008. közepéig. Innen tett csillagtúrákat Ausztriába, Csehországba, Bosznia-Hercegovinába, Magyarországra.

Két hónapra tette át székhelyét a cseh Prerov környékére, majd visszatért Léva közelébe. Az alábbi linken jól nyomon követhetőek a műholdas jeladóval felszerelt kerecsenek mozgásai: [MME SAKERLIFE, link nem elérhető] A jeladója már egyre ritkábban adott, de 2009. tavaszán Magyarországról, Győr-Sopron-Moson megyéből jöttek a jelek. A Nemzeti Park szakemberei meg is találták Dórát aki már tojásokon kotlott, egy ugyanolyan fészkelőtálcában, amilyenből két éve kirepült.

A fiókák kelése után a Börzsöny Alapítvány kameracsapdájával dokumentáltuk az etetéseket. Így derült fény arra, hogy Dóra párja is PIT gyűrűt visel. A két fióka kirepülése után sikerült Dórát befogni, és leszerelni a hátáról a jeladót, a továbbiakban zavartalanul élheti az életét. Dóra lett az első kerecsen a világon, amelynek életútja a kikeléstől az első fészkelésig ismert!