Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1%-ának felajánlásával ! 18702862-1-13
 

Kezdő madarász képzést tartottunk (2019. január 19-20.)

Helyi Csoportunk kezdő madarász képzést szervezett olyan emberek számára, akik érdeklődnek ugyan a vadon élő madarak iránt, de még nem tudták, hogyan kezdjék el a madárvilág megismerését. A kétnapos képzésen 20 fő vett részt, akik főként a környező településekről és Budapestről érkeztek.

Az első napon az elméleti képzés zajlott, melynek a dunakeszi József Attila művelődési ház adott otthont. Terbe Józsefné, Csöpi Néni elnöki megnyitója és az előadók bemutatása után Varga Péter, a Börzsönyi Helyi Csoport titkára beszélt az Egyesület múltjáról, majd a madárvédelemhez kapcsolódó tevékenységekről. Vetített képes előadásában mindenkit biztatott környezetének madárbaráttá alakítására: madáretető, -itató és mesterséges odú kihelyezésére, bokrok és fák ültetésére.

A második részben Tarján Ambrus, a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT) vezetője a madarak testfelépítéséről mesélt, bemutatta, hogyan képesek a madarak a repülésre, vagy a jéghideg vízben való úszkálásra. Madarakkal kapcsolatos aktuális kérdésekről, megoldásokról, majd a madarászat eszközeiről beszélt.

A harmadik rész már ténylegesen a fajismeretről szólt, melyet ifj. Varga Péter, természetvédelmi mérnök tolmácsolt. A madárhatározó könyvek használatát tanította meg, majd néhány madár kivetítésével a fajok meghatározását is begyakorolták.
Vasárnap a Duna-parton zajlott a gyakorlati képzés, melyen további négy tagtársunk is hozzájárult a zökkenőmentes lebonyolításhoz. A résztvevők egészen meglepődtek, milyen sokféle madárfajjal találkozhat a nyitott szemmel járó ember, még városias környezetben is.  A Dunán olyan vízi madarakat láthattak, melyek a messzi északról érkeztek hozzánk telelni: kercerécék, nagy bukók, danka- és vihar sirályok. A fák között pedig zöldikék, erdei pintyek, harkályok, meggyvágók, cinegék szórakoztatták a távcsövezőket. Látványos bemutatót tartott egy karvaly, mikor bevágott a zajos pinty csapatba, de még érdekesebb volt, amikor a csapat ezért jól megkergette. A képzés végén oklevelet és apró ajándékokat kaptak "végzőseink", melyek közül talán legnagyobb sikere a mézeskalács bagolynak volt.

Köszönet a képzés lebonyolításában résztvevő tagtársainknak, valamint köszönjük a résztvevők érdeklődő és vidám hozzáállását!Madárgyűrűzés a Börzsönyi Helyi Csoport területén (2019. január 10.)

A Börzsönyi helyi csoport működési területén csak a hagyományos nyári madarász táborokban volt rendszeres madár gyűrűzés. Ezt a tevékenységet 2017-ben sikerült  bővíteni, aminek eredménye, hogy már két éve folyik rendszeres gyűrűzési munka a működési területünkön. 2017. évben  elindítottunk egy programot  a  csoport  tagjai által gondozott fészekodúkban költő madarak fiókáinak gyűrűzésére. A program célja, hogy minél többet megtudjunk a madárfiókák  életéről.

2018-ban az időjárás nem kedvezett a madarak fészkelésének. A cinegék később raktak tojásokat és második költés alig volt, csupán néhány odúban találtunk fiókákat. A gyűrűzés eredménye: 811 példány széncinege, 175 pld kék cinege, 187 pld örvös légykapó és 62 pld csuszka fióka. Ezen kívül 15 pld hegyi billegető fiókát is jelöltünk és sikerült egy ritka kis légykapó fiókát gyűrűzni a Nagy Hideg-hegy környékén.

A Börzsönyi helyi csoport területén összesen 57 madárfaj, 7110 példányát gyűrűztük 2018-ban. (A felsorolásban a madarász táborok adatai nem szerepelnek) Érdekesebb adatok: erdei szürkebegy 119 pld került a hálóba, és 58 pld sárgafejű királykát is fogtunk. Visszafogtunk 281 pld korábbi években gyűrűzött madarat, valamint néhány külföldi megkerülés is volt.

Egy meggyvágót Olaszországban gyűrűztek 2015. 10. 05-én, Vác ligetben fogtuk vissza 2018. 11. 02-én, a  távolság 698 km.

Nádi sármányt 2017. 11. 15-én Vác bánya-tónál jelöltük, Cseh Köztársaságban került meg, 2018. 10. 29-én, a távolság 506 km.

Zöldike, 2017. 10. 25-én Vác bánya-tónál gyűrűztük, megkerült Szlovákiában 2018. 07. 24-én,  a távolság 196 km (egy cica fogta meg).

Visszafogtunk partifecskéket: 1 példányt Vácon, 1 példányt Dunakeszin, amelyeket Szlovákiában gyűrűztek.

Dénes János