Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

"B" típusú madárodú készítésének útmutatója

A "B" odú a legtöbb odúlakó énekes madarunk számára alkalmas, leginkább széncinege, mezei veréb, esetleg kékcinege, erdős környezetben csuszka, barát cinege és örvös légykapó megtelepítésére ad esélyt.

Fokozott figyelemmel készítse el az odút, a kisgépek is, de még a kéziszerszámok is komoly sérülést tudnak okozni! Különösen vigyázni kell, ha gyermekkel dolgozik együtt, tanítsa meg őt is a balesetmentes munkavégzés fontosságára! Amennyiben bizonytalan a faipari gépek kezelésében, kérje szakember segítségét: a fatelepek rendelkeznek olyan gépekkel, amikkel gyorsan, biztonságosan méretre tudják vágni az alkatrészeket.

Szükséges szerszámok: fafűrész(gép), fúrógép, kalapács, kombinált fogó, kézi csavarhúzó vagy csavarbehajtó gép.

  1. Az odú alapanyagának az építő minőségű, 150 mm széles és 25 mm vastag lucfenyő deszka a legalkalmasabb, meggyalulni nem szükséges. Az oldalak (a rajzon 1-es tételszám) 270 mm hosszúak, a könnyebb összeállítás érdekében érdemes egységesen 145 mm szélesre vágni őket. A fenéklap (2) 120x120x25 mm-es, a tetőbetét (4) 110x110x25 mm legyen. A tető (3) 270x210 mm-es mérete miatt érdemes 20 mm vastag rétegelt lemezt beszerezni, esetleg a fenyő deszkára rátoldani. Szükség lesz még egy 170x30x20 mm-es keresztfára (5), mely keményfa, vagy rétegelt lemez legyen. Figyeljen arra, hogy mindig az odú belsejébe kerüljön a rücskösebb felület, ez a kirepülő kismadaraknak lesz nagy segítség, a kijárathoz való felkapaszkodásnál!
  2. Készítsük el a furatokat!A röpnyílást az odú aljától 220 mm-re fúrjuk 32-35 mm-es fúróval. Erre legalkalmasabb a barkács boltokban kapható fúrógépbe fogható körkivágó, vagy a kivetőpánt fúró. Fontos, hogy a röpnyílást csiszoljuk meg, a kilógó szálkákat távolítsuk el, az éles sarkokat picit gömbölyítsük meg! A szögek helyét is érdemes vékony, 3-as fúróval előfúrni, mert főleg a szárazabb deszka hajlamos a szögeléskor szétrepedni. A deszka jobb oldalán, a szélétől 15 mm-re három helyen, valamint az alján egy helyen fúrja meg. A keresztfát (5) a lapjának két végén, a szélétől 15 mm-re 5-ös fúróval fúrja meg, és mivel ide nagyobb méretű csavar kerül, ezt érdemes megsűllyeszteni is. A fenéklapot középen, 8-10 mm-es fúróval kell kifúrni, ez a majdani fészek befülledését fogja meggátolni, ezt a jobb szellőzés érdekében minden őszi takarításkor ki kell tisztítani!
  3. Kezdjük el az összeállítást! Illesszen egymáshoz, és a kifúrt lyukakon keresztül szögeljen össze két oldalt 3 db 65-ös szöggel (7). Figyeljen arra, hogy az aljnak kifúrt lyukak minden oldalnál alulra kerüljenek. Szorítsa be az aljat a két oldal sarkához, majd rögzítse újabb 65-ös szögekkel. Az ábra A-A metszetén látható módon érdemes 2 mm-rel feljebb tolni az oldalak aljától a fenéklapot, hogy a cseppenő víz biztosan ne szivárogjon be az odúba (kapilláris hatás). Szögelje össze a maradék két oldalt is. Vegye figyelembe, hogy az oldalak egyforma szélesek, ezért mindig csak az egyik oldalán kell szögelni, az ábra B-B metszetén látható módon. A tető felszereléséhez először csavarozza fel az odú hátsó lapjára a két lyukkal ellátott lécet, az 5x40 mm-es sűllyesztett fejű facsavarokkal (8) úgy, hogy az odú tetejétől 4-5 mm-rel lejjebb kerüljön. Hogy nehogy elrepedjen az odú oldala, pici 3-as fúróval ajánlott előfúrni.
  4. Helyezze rá a tetőt! A tetőlapra (3) a tetőbetétet (4) úgy kell rászögelni a 4 db 40-es szöggel (10), hogy a tető hátsó élétől 50 mm-re legyen, a két oldalhoz képest pedig középen. Ehhez rögzítheti a zsanérokat a 8 db 3,5x25 mm-es facsavarral (9), így a tető hátrafelé nyitható. A tető rögzítését két 3,5x25 mm-es facsavar az odú oldalába és a tető élébe való becsavarásával és egy kis darab dróttal oldhatja meg.
  5. Az odú két oldalán középen, a tetőtől 30 mm-re fúrja ki a 4 mm átmérőjű furatokat a felakasztó kengyelnek. A kengyelt és a kampót a rajzon láthatóhoz hasonlóan hajtsa meg, erre 4 mm-es acélhuzal a legmegfelelőbb. Figyeljen arra, hogy az oldalakba bedugott felakasztó kengyel ne érjen be az odú belsejébe, mert ez a madarak sérülését okozná!
  6. Fesse le az odút a külsején! A madarak nem szeretik ha belül is festett az odú és a fa természetes baktérium ölő hatása is jobban érvényesül. A lenolaj megfelel erre a célra, mert nem tartalmaz mérgező anyagokat, de ha van otthon maradék lazúrfesték az is megvédi a fát és tetszetős színt is adhat neki. Száradás után az odú kiakasztható!
  7. És jöjjön a kihelyezés: Az odút fás, bokros helyen érdemes kihelyezni, nyílása dél, vagy kelet felé nézzen. Egy kisebb kertben egy odú kirakása elegendő lehet, nagyobb kert esetében több fészekodú kihelyezésénél viszont ügyeljen, hogy a röpnyílások ne egymás felé nézzenek! Minden madár saját területet foglal (revír), és ezt minden áron védelmezi is. Ha az odúk közel vannak egymáshoz, az egyikben valószínűleg nem lesz költés.

Ősszel az odút ki kell tisztítani, el kell távolítani belőle a fészket, mely sok parazitát rejt magában, de előfordulhat benne elpusztult madárfióka teteme is. Az odút télen is használják a madarak szélmentes, biztonságos pihenőként, éjszakázó helyként, ilyenkor fészekanyagra nincs szükségük.

Növeli az odúban való megtelepedés esélyeit, ha télen a közelben madáretetőt is kihelyez és rendszeresen eteti tollas barátainkat. A madárodúba azonban ne tegyen semmilyen eleséget! Ha van rá lehetősége madáritatót is rakjon ki kedvenceinknek, egy-egy melegebb napon még télen is szívesen fürdenek a madarak, nyáron pedig nélkülözhetetlen vízforrás lesz számukra.