Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

BTT, BOTT (nyári tábor 5-8. osztályosoknak)

Több mint negyven éve rendezünk természetismereti táborokat felső tagozatos (5–8 évfolyamos) iskolások számára Királyréten. A táborok célja, hogy megismertessük a gyerekeket a természet érdekességeivel, szépségeivel, védelmének módszereivel. A gyerekeknek terepen, szó szerint kézzel foghatóan mutatjuk be az élőlényeket és az élettelen környezet elemeit.

Program: délelőttönként szakmai vezetőink tartanak rövidebb kirándulásokat kb. 10 fős csoportoknak; így táborozóink megismerkednek a helyi kőzetekkel, ásványokkal, növényekkel, madarakkal, a vizek élővilágával és kémiájával, rovarokkal, az erdészek munkájával, az ökológia tudományának alapjaival. Madarásztábor lévén legnépszerűbb programunk a madárgyűrűzés; a gyerekek itt MME-s gyűrűzők vezetésével kézzelfogható közelségbe kerülnek a madarakkal. Délutánonként előadásokat tartanak saját vagy meghívott szakembereink (pl. méhész, vadbiológus, állatorvos, csillagász, gombász), kézműves foglalkozásokat, versenyeket, vetélkedőket, számháborút rendezünk, lehet focizni, röplabdázni, társasjátékozni. Egyik délután felmérjük Szokolya molnár- és füstifecske állományát, ezzel a gyerekek értékes adatsort biztosítanak egy 1994-óta folyó monitoring programnak. Táborozóink segítik a tábor működését, fenntartják annak tisztaságát. Este a tábortűznél énekléssel, beszélgetéssel töltjük az időt. Az utolsó előtti nap vetélkedőn mérhetik össze a csoportok a táborban szerzett tudásukat.


A tábor 1981 óta működik, és ma már két turnusban (BOTT, BTT), összesen 50+50 gyereket fogad.  A gyerekeket felépített sátortábor fogadja, hideg-meleg vizes zuhanyzóval, konyhasátorral, nagy ebédlősátorral. A lakósátrakban hármasával alszanak a gyerekek, még matracot is biztosítunk, így csak hálózsákot, lepedőt és kispárnát kell hozniuk. Teljes ellátást (hideg reggelit, meleg ebédet és vacsorát) biztosítunk. Törekvéseink eredményességét mutatja, hogy sok egykori táborozónk választott természettudományos, természetvédelemmel, erdőgazdálkodással kapcsolatos szakmát, és sokan közülük szakvezetőként visszatértek táborainkba.

A két turnus azonos tematikával és közel azonos programmal kerül megszervezésre, azonban önkéntes stábjában különbözik. További információ a BTT és a BOTT szervezőiről.
Jelentkezés, további információ: ezen az oldalon .

Családi Tábor (CSAT)

A felépített táborban a két felső tagozatos turnus után lehetőséget biztosítunk a családosoknak néhány napot eltölteni a természetben. A népszerű Családi Tábor (CSAT) programjában szerepelnek, sok-sok játék mellett, szakvezetővel kísért séták és előadások is, de a madár gyűrűzés sem maradhat el. Ezen táborunk az 1999 óta nagy népszerűségnek örvendő Nagyszülő-unoka tábor utódja. Jellemzője, hogy a gyerekek nem egyedül, hanem valamely hozzátartozójuk kíséretével táboroznak, és ismerkednek a természettel. A helyszín a királyréti (BOTT és BTT) táborokkal  azonos, ahová ha elérik a megfelelő kort, egyedül is mehetnek.

A programok a gyerekek érdeklődéséhez igazodnak, de a felnőtteknek is kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

CSAT Jelentkezés és további információ: 06-20-3479076

Középiskolás Tábor (KÖTET)

2005-óta Középiskolás Természetvédelmi Tábort (KÖTET) is szervezünk azoknak, akik megfordultak nyári táborainkban. A táborozók hasznos természetvédelmi munkát végeznek a néhány jó hangulatú napon. A KÖTET története során dolgoztunk már a kemencei kisvasút helyreállításán, a fokozottan védett Magyarföldi husáng börzsönyi állományát védő kerítés megépítésén, denevér lakta

bányajárat takarításán, végeztünk állományfelméréseket és élőhely kezelési munkákat. A középiskolásoknak szóló táborban próbáljuk kiválasztani és kiképezni azokat, akik később a nyári táborok szak- vagy csoportvezetői lehetnek.

Részvétel: BTT és BOTT táborozóknak. További információk emailben és itt

Téli Tábor (TÉT)

Nyári táborainkhoz szervesen kapcsolódik az 1998-ban beindított Téli tábor (TÉT). 1996-óta azokat, akik az adott nyáron részt vettek a BOTT-ban vagy a BTT-ben, a karácsonyi szünetben néhány napos Téli Táborba hívjuk. Itt a természet téli képével ismertetjük meg a gyerekeket, például a Duna téli madárvendégeit figyeljük meg, megismerjük a lombjuk vesztett fák meghatározásának módjait vagy a télen is aktív állatok nyomai után kutatunk. A kirándulásokat követő délutáni és esti programok a nyáriakhoz hasonlók.

Részvétel: BTT és BOTT táborozóknak; további információk emailben