Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Több mint negyven éve rendezünk természetismereti táborokat felső tagozatos (5–8 évfolyamos) iskolások számára Királyréten, a Bajdázói-tó mellett. A nagy érdeklődésre tekintettel 1994-ben két turnusra bővítettük táborunkat. Nyári táborainkhoz szervesen kapcsolódik az 1998-ban beindított Téli tábor (TÉT), amelyet a karácsonyi szünet idejére szervezünk. 2005-óta a középiskolások részére is rendezünk nyári építőtábort (KÖTET), ahol természetvédelmi feladatokat hajtunk végre. A felépített táborban a két turnus után lehetőséget biztosítunk a családosoknak néhány napot eltölteni a természetben. A népszerű Családi Tábor (CSAT) programjában szerepelnek, sok-sok játék mellett, szakvezetővel kísért séták és előadások is, de a madár gyűrűzés sem maradhat el.

Nyári Táborok (BTT, BOTT):


A táborok célja, hogy megismertessük a gyerekeket a természet érdekességeivel, szépségeivel, védelmének módszereivel. Azt szeretnénk, ha ennek nyomán felismernék a természet- és környezetvédelem szükségességét, és ez a szemléletmód mindennapjaikban is teret nyerne. Törekvéseink eredményességét mutatja, hogy sok egykori táborozónk választott természettudományos, természetvédelemmel, erdőgazdálkodással kapcsolatos szakmát, és sokan közülük szakvezetőként visszatértek táborainkba. Céljaink megvalósításának legfontosabb alapja, hogy a terepen, szó szerint kézzel foghatóan mutatjuk be a gyerekeknek az élőlényeket és az élettelen környezet elemeit. Délelőttönként kb. 10 fős csoportokba osztva, kisebb kirándulásokat tesznek a gyerekek csoportvezetőjük, és egy szakvezető kíséretében. Ezeken a sétákon a szakvezető irányításával ismerkednek a kőzetekkel, ásványokkal, növényekkel, madarakkal, a vizek élővilágával és kémiájával, rovarokkal, az erdészek munkájával, az ökológia tudományának alapjaival. Madarásztábor lévén legnépszerűbb programunk a madárgyűrűzés, a gyerekek itt kézzelfogható közelségbe kerülnek a madarakkal.

Tábori életkép

Minden csoport két napon át vesz részt a madárgyűrűzésben, miközben segítik a tábor működését is. Délutánonként előadásokat tartanak saját vagy meghívott szakembereink (pl. méhész, vadbiológus, állatorvos, csillagász, gombász), kézműves foglalkozásokat, versenyeket, vetélkedőket, számháborút rendezünk, lehet focizni, röplabdázni, társasjátékozni. Egyik délután felmérjük Szokolya molnár- és füstifecske állományát, ezzel a gyerekek részesei egy 1994-óta folyó monitoring programnak, amely értékes adatsort biztosít a két madárfaj helyzetének megítéléséhez. A tábor körül található odútelep ellenőrzéséből és takarításából is kivesszük a részünket. Este a tábortűznél énekléssel, beszélgetéssel töltjük az időt. Az utolsó előtti nap vetélkedőn mérhetik össze a csoportok a táborban szerzett tudásukat.

1981-ben rendeztük az első Börzsönyi Természetvédelmi Tábort (BTT), ma ez az augusztusi turnus. A Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT), a júliusi turnus 1994-ben kezdte meg működését. Programjaik, helyszínük azonos, táboronként 50 gyereket tudnak fogadni. A gyerekeket már felépített sátortábor fogadja, hideg-meleg vizes zuhanyzóval, konyhasátorral, nagy ebédlősátorral. A lakósátrakban hármasával alszanak a gyerekek, matracot biztosítunk, így csak hálózsákot, lepedőt és kispárnát kell hozniuk. Hideg reggelit, meleg ebédet és vacsorát biztosítunk.

Jelentkezés

Táborainkba online jelentkezhetsz ezen az oldalon .

Információ: itt


Téli Tábor (TÉT):

1996-óta azokat, akik az adott nyáron részt vettek a BOTT-ban vagy a BTT-ben, a karácsonyi szünetben néhány napos Téli Táborba (TÉT) hívjuk. Itt a természet téli képével ismertetjük meg a gyerekeket, például a Duna téli madárvendégeit figyeljük meg, megismerjük a lombjuk vesztett fák meghatározásának módjait vagy a télen is aktív állatok nyomai után kutatunk. A kirándulásokat követő délutáni és esti programok a nyáriakhoz hasonlók.

Középiskolás Tábor (KÖTET):

2005-óta Középiskolás Természetvédelmi Tábort (KÖTET) is szervezünk azoknak, akik megfordultak nyári táborainkban. A táborozók hasznos természetvédelmi munkát végeznek a néhány jó hangulatú napon. A KÖTET története során dolgoztunk már a kemencei kisvasút helyreállításán, a fokozottan védett Magyarföldi husáng börzsönyi állományát védő kerítés megépítésén, denevér lakta

bányajárat takarításán, végeztünk állományfelméréseket és élőhely kezelési munkákat. A középiskolásoknak szóló táborban próbáljuk kiválasztani és kiképezni azokat, akik később a nyári táborok szak- vagy csoportvezetői lehetnek.

CSAT:

1999 óta rendezett néhány napos Nagyszülő-unoka tábor méltán nagy népszerűségnek örvendett. Ennek utódja 2019 évtől a Családi Tábor (CSAT) Jellemzője, hogy a gyerekek nem egyedül, hanem valamely hozzátartozójuk kíséretével táboroznak, és ismerkednek a természettel. A helyszín a királyréti (BOTT és BTT) táborokkal  azonos, ahová ha elérik a megfelelő kort, egyedül is mehetnek.
A programok a gyerekek érdeklődéséhez igazodnak, de a felnőtteknek is kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

CSAT információ: 06-20-3479076