Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Brellos Tamás emléknap (2022. december 10.)

Közösségi programjainkat erre az évre lezártuk, utolsó rendezvényünket idén is Csoportunk egyik alapítójának, Brellos Tamás emlékének szenteltük. Az előrejelzéseket nézve úgy tűnt, a bemutató madárgyűrűzésnek nem fog kedvezni az esős hétvége, de Tamás Bácsi odaföntről lenézett ránk és a délelőttöt megkaptuk eső és szél nélkül. A megemlékezésen részt vett Brellos Tamás özvegye és lánya is családjával, ez számunkra mindig nagy megtiszteltetés.

A rossz idő jóslatok ellenére mintegy 35-40 fő vett részt az eseményen, jónéhányan olyanok, akiket először köszönthettünk közöttünk. A várhegyi kilátó túra ugyan elmaradt, hiszen a hegyet vastag felhő takarta, de a madarak kárpótoltak minket. A két hete kihelyezett önetető odavonzotta a környék madarait, bár jóval kisebb volt a mozgás, mint ahogy az előző években megfigyeltük.

Összesen 6 madárfaj (széncinege, kék cinege, barátcinege, hegyi fakusz, csuszka, nagy fakopáncs) 34 példányát sikerült megfognunk, amelyből szokatlanul sok: 26 példány már gyűrűs volt. A nap legizgalmasabb adata egy ötödik évében járó, 2018-ban, a nyári madarász táborban jelölt barátcinege volt, amely az elmúlt években többször is megkerült már az etetőnknél.

Délután egy óra körül összeszedtük a hálókat, így kettőtől már nyugodtan eshetett tovább az eső, melyre bizony nagyon nagy szüksége van a nyári aszályban kiszáradt Erdőnek.

Sikeres volt az Odúkopácsoló Nap (2022. október 8.)

Az előző két évben, a vírus helyzetre való tekintettel nem szerveztünk madárodú építő napokat, az új odúk készítését egyénileg oldottuk meg. Az idén végre ismét rendezhettünk Odúkopácsoló Napot , melyet a Facél Kft váci asztalos műhelyében tartottunk meg.

Az alapanyagot már előkészítettük, önkénteseinknek a precíz összeállítást kellett elvégezni, valamint a kész odúk festését. Több, mint száz odú készült el, kifogástalan minőségben. Az "A" és "B" típusú odúk mellett gyártottunk még 7 db "D" típusú odút is füleskuvikok számára. A délelőtt nagyon jó hangulatban telt el, a bő száz odú elkészítéséhez mindössze 5 óra volt szükséges. A nehéz munka fáradalmait üdítővel és süteményekkel pihentük ki.

A füleskuvik odúk készítéséről néhány kép és kis videó itt található: Füleskuvik - Otus scops - project

Nagy köszönet a 21 résztvevőnek, akik szabadidejüket áldozták a madarak lakásainak elkészítésére és köszönet a Facél Kft dolgozóinak, akik az alapanyagot előkészítették az összeállításhoz!

Fotók: Varga Péter és Csitneki Bogi

Európai Madármegfigyelő Napok a Börzsönyi HCs-nál (2022. október 1-2.)

Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 753 helyszínen, több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő.
Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén két kategóriában (rendezvényhelyszínek: Magyarország / MME (137), Svédország (100), Belgium (73) és résztvevők száma:     Magyarország / MME (3 773), Lengyelország (2 906), Görögország (2 200)) is első helyezést értünk el, a harmadikban (látott madarak száma) pedig ötödikek lettünk.

Idén a Börzsönyi Helyi csoport három helyszínnel és 176 résztvevővel járult hozzá a magyar sikerekhez. A szombati eső nem volt kedvező, a bemutató madárgyűrűzések elmaradtak, nagyon kevesen vállalták a terepi madármegfigyelést. A madarakat viszont, úgy tűnik nem zavarta az időjárás. Vasárnapra kiderült az ég, de erős szél fújt, ami látogatóinkat nem zavarta ugyan, de a madarakat annál inkább. Vácrátóton nem sokon múlott, hogy több résztvevőnk legyen, mint amennyi madarat regisztráltunk.

Október 1. Sződliget:

3 résztvevő, 26 faj, 141 észlelt madár. Leggyakoribb madarak: őszapó (21 pld), dolmányos varjú (17 pld), mezei veréb (14 pld).

Október 1. Sinkár-tó:

16 résztvevő . Leggyakoribb madár a molnár fecske lett, kb. 300 példányos csapat röpködött a terület felett. Idén is láttuk a közelben fészkelő rétisas párt, de nagyon érdekes volt együtt látni a nyáron nálunk költő tövisszúró gébicset és a téli vendég nagy őrgébicset is.

Október 2. Nemzeti Botanikuskert Vácrátót:

157 résztvevő, 17 faj, 184 észlelt madár. Leggyakoribb madarak: széncinege (72 pld), fekete rigó (19 pld), csuszka (18 pld).

Hagyományosan kapcsolódtunk az arborétum "Földi javak asztalunkon" rendezvényéhez, de öröm volt látni, hogy a látogatók részéről a vásári forgatagban is kiemelt figyelmet kaptak a természetvédelemmel kapcsolatos kiállítók.

Köszönjük résztvevőinknek, hogy jelenlétükkel hozzájárultak Magyarország újabb sikeréhez!

Köszönjük a Nemzeti Botanikuskert dolgozóinak, hogy ezt a csodálatos helyszínt rendelkezésünkre bocsájtották!

Legnagyobb köszönet azonban a programokat szervező és lebonyolító önkénteseinknek jár, hiszen nélkülük tényleg nem sikerült volna ez a csodálatos eredmény!

Északi-sark vidéken honos fecskesirály a Dunakanyarban (2022. szeptember 16.)

Az öreg, nászruhás fecskesirályt (Xema sabini) Selmeczi Kovács Ádám figyelte meg először szeptember 9-én, a Duna nagymarosi szakaszán. A  híre gyorsan terjedt a madarászok között. A következő napokban sok terepmadarász látogatott a Dunakanyarba, hogy láthassa a ritka madarat. Nem volt könnyű megtalálni a fecskesirályt, mert nagy területen mozgott a Vác és Nagymaros közötti Duna szakaszon.
Nagy volt az izgalom, amikor a fecskesirály megjelent  Nagymaros közelében  a Duna fölött. Jól látható volt a  jellemző villás farka, amiről nevét kapta. Néhány percig körözött a levegőben, majd elegáns szárnycsapásokkal elszállt Vác irányába.
A fecskesirály Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein fészkel. Hosszú távú vonuló, a telet Dél-Afrika partvidékén tölti. Főleg a nyílt tengeren vonul, az európai partok mentén ritkán fordul elő, a kontinens belsejében pedig csak elvétve lehet megfigyelni.
A Duna nagymarosi szakaszán előkerült nászruhás fecskesirály a 9. hazai előfordulása a fajnak, a Dunakanyarban másodszor fordul elő. 2001-ben az elsőt is Selmeczi Kovács Ádám figyelte meg, Verőcén.


Szöveg: Dénes János  Fotó: Selmeczi Kovács Ádám

Részt veszünk a Magnet KAP programban ! (2022. szeptember 15.)

A MagNet Bank minden évben felajánlja nyereségének 10 % -át a KAP programba bejutó 40 civil szervezet között. A bank ügyfelei rendelkezhetnek, hogy a rájuk eső nyereségrészt melyik szervezet kapja. Ez évben a Börzsöny Alapítvány is a Közösségi Adományozási Program (KAP) részese.

Ha MagNetes vagy rendelkezz a Börzsöny Természet és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány javára!

Köszönjük

Zöld Fesztivál Vácon (2022. szeptember 10.)

A váci önkormányzat támogatásával a Magosfa Alapítvány és a Bagolybükk Egyesület Váci Zöld Fesztivált rendezett a város főterén szeptember 10-én, melyen meghívott civil szervezetként Helyi Csoportunk is részt vett. A nívós esemény színvonalát egy standdal erősítettük. Igen nagy számú érdeklődőt fogadtunk, az MME népszerűsítése és a madárvédelmi tanácsadás mellett gyermek játékokkal színesítettük a programot. Nagyon népszerűek voltak a puzzle kirakók, de pontgyűjtő pecsételés járt a Natura2000-es madárfaj felismerő molinónk teljesítéséért is.
A szervezők többek között helyi termékes vásárral, lekvárversennyel, méz-ízbogozóval, kézműves programokkal, különböző témájú előadásokkal, környezetbarát termékek és szolgáltatások standjaival, Vác természeti értékeinek bemutatásával, civil szervezetek játékos feladataival és koncerttel várták a fesztivál látogatóit, kicsiket és nagyokat egyaránt!
A fesztivál célja a helyi és környezetkímélő termékek népszerűsítése, a fenntartható életmód lehetőségeinek bemutatása. A fesztivál nagyon sok érdeklődőt csábított ki Vác Főterére, jó volt látni az érdeklődést a környezet- és természetvédelem iránt.

Reméljük a szervezők hagyományt tudnak teremteni ebből a színvonalas rendezvényből! Köszönet a kemény munkájukért!


Vendégségben a nagy peléknél, Királyréten (2022. szeptember 3.)

Igazán kellemes időben, az utóbbi napok esőzései után némileg felfrissült erdőben indultunk tematikus kirándulásunkra. Ezúttal az alkonyatkor és éjszaka aktív kisemlőseinket, a nagy peléket kerestük fel nyárvégi otthonaikban.
Programunkat úgy alakítottuk, hogy az útvonal hossza és nehézsége kisgyermekes családok számára is vonzó legyen. Ennek köszönhetően 32 fős csapatunk valóban jórészt kíváncsi, csillogó szemű óvodás és kisiskolás korú apróságokból verbuválódott össze, ami mindig öröm, mivel - reményeink szerint - később közülük kerülhetnek ki a jövő természetbarátai, netán hivatásos természetvédői, biológusai.
Egy közel félszáz éves, patakmenti égerligetet is érintő gyertyános-tölgyest látogattunk meg. A völgyben csordogáló időszakos pataknak köszönhetően párás, nyirkos mikroklíma peléink számára is ideális környezetet biztosít. Ezt jól mutatta az is, hogy az eredetileg énekesmadaraknak kihelyezett odútelep több mint harmadát foglalták el mostanra ezek a kedves megjelenésű kisrágcsálók. A foglalt odúk többségében teljes pelecsaládok bújtak meg a zöld lombokból összehordott, kényelmes kuckókban, de találkoztunk nappalozó denevérrel is. Talán a hosszú aszályos időszaknak köszönhetően idén a szokásosnál valamivel későbben ellettek a nőstények, ám szeptember közepére valamennyi kölyök elhagyja a biztonságos "gyerekszobát", s kezdi meg önálló életét.
A program az MME Börzsönyi Helyi Csoportja és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület közös szervezésében valósult meg.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, szeretettel várunk mindenkit a jövőben is!

Nagy Csabának ezúton is köszönjük a túravezetést!Mátéfy Szabolcs  Fotók: Jandó Gábor és Mátéfy Szabolcs

Madárbarát tanösvény fejlesztés Dunakeszin (2022. augusztus 26.)

Dunakeszin már régóta érlelődött a gondolat egy tanösvény kialakítására, melyet aztán 2018-ban sikerült megvalósítani. Az Önkormányzat által, az MME és a Börzsöny Alapítvány szakmai támogatásával, a Duna-parton létrehozott tanösvény hamar népszerű lett a családok és az iskolás-, óvodás csoportok között. Sajnos a 2020. augusztusi orkán, mely végigsöpört Dunakeszin, jelentős károkat okozott itt is. Hatalmas fákat csavart ki a szél, melyek az ismeretterjesztő táblákra zuhanva, összetörték azokat. A felújítás elkerülhetetlenné vált...

A Börzsöny Alapítvány, Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének Civil támogatási Alap pályázatán elnyert „Madárbarát tanösvény fejlesztés Dunakeszin” pályázata tette lehetővé, hogy megtörténhetett a felújítás, sőt a támogatás lehetőséget adott további fejlesztésekre is. A Patkós Stúdió interaktív táblái hozzák a tőlük már elvárt magas színvonalat, emellett Rovar Hotel a rovaroknak és mászóka-kilátó a gyerekeknek is helyet kapott. A viharban kidőlt hatalmas nyárfa törzse jó bogár csalogató és így harkály etető lett.

Az átadó ünnepségen a Börzsöny Alapítványt Kazi Róbert, az MME Börzsönyi Csoportját Varga Péter képviselte. A város részéről Tóth Eszter Dunakeszi főkertésze, akinek oroszlánrésze volt a tanösvény gyakorlati megvalósításában, Dióssi Csaba polgármester, Nyíri Márton alpolgármester és Csoma Attila önkormányzati képviselő volt jelen. A jelképes átadáson kedves színfolt volt a megjelent két óvodás csoport, akik egy pillanat alatt birtokba vették a "Madárlátta Tanösvényt".


Sikeres volt a családi tábor (2022. augusztus 21.)

2022-ben 44-en 21 felnőtt és 23 gyerek vett részt a családi táborban. Első programunk a Várhegy kilátóhoz vezetett, vissza felé pedig a Hevér-lyuknál /vasbánya/ bátorság próbát tartottunk. Minden gyerek bátor volt! Délután kézműveskedtünk, papírt hajtogattunk, vattakorongból állatokat ragasztottunk. Kedden a botanikai túrán Pál István beszélt nekünk a növényekről. Ebéd után megnéztük a CSAT 2020-as és 21-es videókat és egy Természetőri kisfilmet. Este Horváth Balázzsal a csillagos eget kémleltük. Nagyon jól látszott a Szaturnusz, a sokáig fennmaradók pedig még a Jupitert is láthatták. A gyűrűző napon ifj. Varga Péterékkel 15 madarat fogtunk, ebből 10 különböző faj volt. A legérdekesebb a tüzesfejű királyka. Szerda délután id. Varga Péter tartott előadást a gyakorlati madárvédelemről, majd tettünk vele egy odú néző sétát. Mindenki legnagyobb örömére, ezúttal is voltak nagy pelék az odúkban. Idén is nagy siker volt a sport délelőtt, amit most is Juhász Tamás állított össze. Tamás egy plusz programmal is készült ami gyereket és felnőttet egyaránt elvarázsolt. Camera obscurával fotóztunk, meg lumenoprinteket készítettünk fényérzékeny papírra. Ezek után Vadász Zsolt, A világjáró trabant Afrikában- címmel tartott nagyon érdekes vetítéses előadást. Előadás előtt meg is csodálhattuk az autót, amibe 15 gyerek fért bele egyszerre. A nap zárásaként Mekli Misi bácsi lidércet idézett nekünk. Utolsó nap bementünk még egy vasbánya járatba, majd a táborba visszaérve egy Fele sem igaz, inkább szórakoztató mint tudományos totó kitöltése várt a tábor lakókra. A kérdések a hét eseményeiből álltak össze. Mivel ebédig volt még időnk, az eső meg közeledett, programon kívül még lebontottunk 8 sátrat. Egy nagyon jó hangulatú és programokban gazdag tábort zártunk. Köszönet érte mindenkinek!

Kaziné Szűcs Mária


A BTT 2022-ben (2022. augusztus 13.)

A Börzsönyi Természetvédelmi Táborban (BTT) idén 51 gyerek vett részt. Pozitív visszajelzés a tábor hangulatával és a programjaink sokszínűségével kapcsolatban, hogy idén is sok volt a visszatérő gyerek (35 visszatérő, 16 új táborozó). A tábor végén nyolcadikos táborozóinkat hagyományainkhoz híven elballagtattuk: idén több, mint 25 táborozónktól kellett búcsút vennünk, úgy, hogy közülük sokan négy vagy annál több nyarat is velünk töltöttek.
A szárazság és a hőség minket sem kímélt, de a vízivilág és vízkémia programjainkat szerencsére így is sikerült megtartanunk. Délelőtti programjaink közül a madárgyűrűzés volt a legnépszerűbb (204 madarat fogtunk), míg a délutáni programok közül ismét dr. Kertész Péter állati történetei arattak osztatlan sikert.
Öröm volt látni, hogy táborozóink természettel kapcsolatos tudása úgy gyarapodott, hogy közben életre szóló élményekkel gazdagodva térhettek haza.
Találkozunk 2023-ban!


Szmandray Marcell és Dénes György  táborvezetők

Áremelkedések, aszályos forróság és gyűrűzési rekord a BOTT-ban (2022. július 30.)

Az első kettőhöz kellett alkalmazkodni idén a KÖTET és a BOTT szervezése, lebonyolítása során. A második két dolog pedig valószínűleg szorosan összefügg egymással.
Nagyon későn és rövidre sikerült csak megszervezni az idei Középiskolás Természetvédelmi Tábort (KÖTET), de két év kihagyás után legalább sikerült. Július 9 – 10-én, 11 gyerek (2 BTT-s és 9 BOTT-os) 4 felnőtt kíséretében kirándult a Börzsönyben Perőcsényből a Hideg-hegyeken át Kisirtás-pusztára, aztán a Tányér-rét és Kóspallag érintésével „A Tábor-rétre”. Szobra vonatozva Nagymaroson át kellett szállnunk pótló buszra, tekintettel a lassan menetrendszerinti hegyomlásra, ami nem sokkal korábban elzárta a vonatok útját a dömösi átkelésnél, - rögtön adódott tehát okunk az éghajlatváltozásról beszélgetni a gyerekekkel. A kirándulások során átismételtük a BOTT-ban „tanultak” egy részét, beszélgettünk a globális környezeti problémákról. Utóbbi témában jó volt hallani a gyerekek nagyon komoly és átgondolt véleményét, meg megtapasztalni, hogy nem maradt hatástalan a BOTT-ban zajló környezeti nevelés. Mielőtt a kisvonattal Kismarosra ereszkedtünk volna, a Bajdázói-réten arról beszélgettünk, hogy milyen munkakörök vannak a BOTT-ban és milyen kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki táboroztatónak szeretne jönni.
Idén nem a koronavírus-járvány, hanem a gazdasági válság nehezítette meg a táborok szervezését, legfőképp azzal, hogy bár nagy áremelésre kényszerültünk, nem lehettünk biztosak benne, hogy sikerül a táborokat a tervezett bevételből kigazdálkodnunk. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki a részvételi díj befizetésén túl adománnyal is segített megőrizni táboraink anyagi biztonságát. A pénzügyi bizonytalanságok okozták azt is, hogy a BOTT-ot és a BTT-t is csak meglehetősen későn tudtuk meghirdetni.
Idén két „fejlesztést” hajtottunk végre; vettünk 4 új sátrat a táboroztató felnőttek elszállásolására és új WC-ket építettünk. Előbbire azért volt szükség, mert az eddig használt sátrak elöregedtek és rendszeresen beáztak. A WC-k pedig sok-sok javítás után, évtizedes szolgálat után mentek tönkre. Azt terveztük, hogy több év alatt cseréljük le ezeket, de Varga Péter és munkatársai (Facél Kft.) mind az öt helyett újakat építettek, - nagy köszönet illeti Őket ezekért a „kastélykategóriás” kézzel ásott űrgödrös fafelépítményű árnyékszékekért.
A BOTT pár nap alatt megtelt és ismét voltak olyanok, akiknek már nem jutott hely. Idén összesen 57 gyerek volt a táborban, köztük 2 olyan is, akik az Iskolakertekért Alapítvány pályázatán nyerték az ingyenes részvételi lehetőséget. Mindketten nagyon jól érezték magukat, mi pedig örültünk, hogy két rátermett, érdeklődő táborozóval gazdagodtunk. A stábot idén sem volt könnyű összeállítani, például 3 új csoportvezetőt kellett találnunk, - akik kiválóan ellátták feladatukat. Gyerekként mindannyian táborozóink voltak.
Történetünk talán leghatékonyabb építését nem kis részben középiskolás táborozóinknak köszönhetjük, ők alkották az építő-csoport felét.
Két évig nem volt nyílt nap a BOTT-ban a járványhelyzet miatt, idén újra fogadhattuk azokat a szülőket, akik szerették volna megtapasztalni, hol is táborozik a gyerekük. Délelőtt ízelítőt adtunk délelőtti, terepi szakmai programjainkból, ebéd után pedig vendégeink is részt vehettek a „Fele sem igaz” vetélkedőben.
A börzsönyi táborok 42 éves történetében még sosem fordult elő, hogy 588 madarat gyűrűztünk volna egy táborban (10 nap alatt), most, a BOTT-ban ez történt. A rendkívüli eredményhez hozzájárult a sosem látott szárazság, ami miatt a madarak a kevéske víz környékére tömörültek, másrészt pedig új gyűrűzőnk, Laczkó Szabolcs lelkesedése és kitartása. Ő is táborozott nálunk, tavaly, 17 évesen tett sikeres vizsgát, így idén már „papíros” gyűrűzőként vett részt a BOTT-ban. Már hétfőn is széthúzta a hálókat, amikor még nem szoktuk (merthogy csak aznap érkeznek a gyerekek a táborba), fogott is vagy 60 madarat, így az egész tábor ideje alatt még a 600-at is meghaladta a gyűrűzött madarak száma. 28 faj képviselőit jelöltük meg idén, köztük 2 kis légykapót és 1 csízt. A táborok történetében az előbbi faj tízen-egynéhány példánya került még csak hálóba, ehhez képest az idei 2 példány kiemelkedő eredménynek mondható. Csízt pedig még sosem fogtunk a táborok idején, ami nem is meglepő, mert ez a faj nálunk téli vendég. Két fészkelése bizonyított hazánkban; 1962-ben, a Bükkben, a Kis-fennsíkon költött. Igaz, hogy nyáron is megfigyeltek már csízeket Magyarországon, de a tábor környéki előfordulása különleges esetnek számít.
Csak csodálattal adózhatunk a táborokat ellátó forrásnak, amiért az idén is bőven adott vizet, öt héten át, miközben a BOTT idejére a Szén-patak is kiszáradt.
A nagy szárazságban a tábort záró műsorok idején hozott enyhülést egy zápor, majd hajnaltól több heves zivatar. Volt olyan csoport, aki háromszor szakította meg az előadását az eső miatt, a ballagás az ebédlősátor fedezékében zajlott és elmaradt a sokak által várt „kinnalvás” is.
A táborok bontását augusztus 19. délutánra és augusztus 20. délelőttjére terveztük, de az időjárásjelentések láttán a BTT-sek már 18-án lebontottak olyan sátrakat, amik már nem voltak használatban, 19-én aztán újabb segítők is érkeztek, hogy versenyt fussanak az idővel. Sikerrel jártunk; délután 5 óra körül épp teherautóra került az utolsó összecsomagolt sátor is, amikor esni kezdett az eső. Minden szárazon beérkezett a raktárba, aminek kellett, a többi felszerelést már esőben hordtuk be, hajnali ½ 2-ig.

Tarján Ambrus  táborvezető

Új madárfaj fészkel Vácon (2022. július 19.)

A váci Ártéri Tanösvény 1994-ben épült a város déli területén, ahol a Gombás-patak a Dunába torkollik. A Gombás-patak elterelésével nagyobb kiterjedésű vizes élőhely jött létre a Duna ártérében. Titkon remélni lehetett, hogy a félénk gémek is megtelepszenek a vízzel elárasztott, zavartalanabb területeken, erre közel harminc évet kellett várni.

Kora tavasszal Gyenes János tagtársunk, egy fészket építő szürke gém párra lett figyelmes, a tanösvény közelében. A fészek magasan, egy öreg fűzfa oldalágára  épült. Egész költési időszak alatt figyelemmel kísértük a gém pár életét, két fióka nevelkedett a fészekben, de sajnos csak az egyik tudott kirepülni.

Fotók: Dénes János


Füleskuvik fiókák gyűrűzése Dunakeszin (2022. június 29.)

31 résztvevővel vágtunk neki a 4. füleskuvik gyűrűző akciónak Dunakeszin, az Alagi Lósport területén. A gyűrűzés szervezője és végrehajtója Jusztin Balázs volt, ezeknek az apró baglyoknak a kutatója. Balázstól nagyon sok mindent tanultunk, egy rövid helyismereti bemutató után záporoztak felénk az információk. Megtudtuk sok egyéb mellett, hogy ezen a nem egészen egy négyzetkilométernyi területen olyan sűrű füleskuvik állomány él, amely még Európában is egyedülálló. Előadónk elmondta, hogy ezek a baglyok valami, számunkra ismeretlen ok miatt, nagyon kedvelik a lovak közelségét, itt a Lósport területén ebben nincs hiba. Emellett nagyon sok öreg fa kínálja odúját, és a táplálékul szolgáló zöld lombszöcskében sincs hiány.

Az első odúban 5 fióka volt, melyek hamarosan megkapták jelölő gyűrűjüket is. Ezek a pelyhes madárfiókák osztatlan lelkesedést váltottak ki mindenkiből, külön élmény volt, hogy nagyon óvatosan meg is lehetett simogatni őket. A második bemutatott odúban még éppen kikelő fiókákat találtunk, itt anyjukat is sikerült megfogni. A fiókák nagyon picik voltak, ők egyenlőre nem kaptak gyűrűt, de érdekes volt látni a méretbeli különbséget, hogy néhány nap alatt mekkorát fejlődnek a füleskuvik fiókái.

Köszönjük résztvevőink lelkes érdeklődését, az Alagi Lósport vezetésének támogató hozzáállását, de legfőképpen Jusztin Balázs elkötelezettségét és türelmét, a baglyok iránti végtelen szeretetét! Reméljük jövőre is csatlakozhatunk hozzá és még több embert tudnak elkápráztatni ezek az apró éjszakai ragadozó madarak, a füleskuvikok.


Fotók: Horváth Tibor

Elkészült a sződligeti tanösvény (2022. május 31.)

A Sződrákos patak mentén a természetvédelmi területen, hajdani tulajdonosa után Flock erdőnek nevezett területen elkészült a tanösvény.

Már 2010 évben elkészült a Civilek Sződligetért Egyesület gondozásában a tanösvény útvonalának részletes leírása, és egy „vezető füzet", amely részletesen szól a terület állat és növény világáról, fényképes bemutatóval és a leendő állomások leírásával. Ugyan akkor anyagi erőforrás és eszköz hiányában az évek alatt csak kisebb munkák elvégzésére volt lehetőség.

Agrárminisztérium 2021-évi Zöld- Forrás pályázata lehetőséget biztosított a fejlesztésre . A Börzsöny Alapítvány pályázata és egyesületünk, - személy szerint Horváth Tibor, a tanösvény ötletadója - jóvoltából a sikeres pályázat keretén belül elkészültek a végpontokon a bemutató táblák és az állomás jelző oszlopok. Az útvonalon QR kódos applikációból lehet ismereteket szerezni, valamint 2022 júliustól-tól a ligeterdo.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Ötletként felmerült, hogy a tanösvényi állomáshelyeknek örökbefogadókat keressünk. Így lettek örökbefogadói egyes állomásoknak:
Mocsárrét : Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola Természetismeret szakköre.
Magassásos : Horváth Tibor és családja.
Ilka-patak átvezetés
: Bányavári Pál
Homok gyep: Zöld Leszek Egyesület Sződliget
Teknős les
: Sződligetért Közalapítvány
Nagyrét és az útvonal : Civilek Sződligetért Egyesület

Kis tó : Sződligeti Sporthorgász Egyesület

Köszönet az állomások örökbefogadóinak és köszönet az állomásokon végzett munkákért. amelynek során 48 fő mintegy 350 munkaóra munkával segítette és további 5 évig gondozza az élőhelyek vissza állítását, hogy szép és rendezett legyen a tanösvény területe.
(Papp István, CISZE)

A tanösvény az Agrárminisztérium, Zöld Forrás támogatásával jött létre.

Dénes János kapta az MME rangos kitüntetését (2022. május 28.)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 2022. május 28-án tartotta idei küldöttközgyűlését, melyen az ügyrendi dolgok mellett kitüntetések átadására is sor kerül. A "Chernel István-emlékérem" díjat, melyet Haraszthy László, elnökségi tag adott át, tagtársunknak, Dénes Jánosnak ítélte az MME Elnöksége.

Dénes János igen fiatalon, még 1976-ban bekapcsolódott az MME munkájába. Részt vett a Börzsönyi Helyi Csoport első madarász táborainak lebonyolításában, gyűrűzőként. A madarak iránti lelkesedése azóta is töretlen. Mintegy háttér madarászként részt vett igen sok felmérésben, tudományos könyvek és publikációk elkészítéséhez nyújtott hathatós terepi segítséget. Hihetetlen érzékkel és türelemmel keres és talál meg fészkeléseket, több madárfaj a Börzsönyi HCs területén való első megfigyelése is nevéhez köthető. Ötleteivel, tanácsaival és tevékenységével magasabb szintre emelhettük nem csak a Börzsönyi HCs, de az egész MME természetvédelmi munkáját. Legutóbbi tevékenységei közül is kiemelkedik a hegyi billegetők számára kifejlesztett mesterséges odúk kihelyezése és kezelése, amivel bizonyítottan jelentősen gyarapította a börzsönyi hegyi billegetők számát. Haraszthy László a ma élő egyik legnagyobb terepi énekes madár szakértőként méltatta Dénes Jánost.


Chernel István-emlékérem és díszoklevél
A kitüntetést, az egyesület alapította 1979-ben Chernel István ornitológus, a magyar madártan kimagasló egyénisége emlékére. Az emlékéremmel az elnökség az egyesület azon tagjait tünteti ki, akik kiemelkedő tudományos, gyakorlati vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, illetve kiváló eredményeket értek el, az Egyesület munkáját és ezen keresztül a madár- és természetvédelem fejlesztését kimagasló módon elősegítették. Az elbírálásnál figyelembe vehető: önálló tudományos vagy gyakorlati munkásság, önálló tanulmányok, kiváló és eredményes egyesületi szervezői és társadalmi tevékenység, amely teljesen vagy részben az Egyesület keretei között jutott kifejezésre.

Környezet takarítási akció Dunakeszin (2022. május 21.)

A Börzsöny Alapítvány felhívására 4 fő részvételével vettünk részt a Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Napon. Szokás szerint a régi temető alatti, helyi védett domboldalt tisztítottuk meg, ahol a fokozottan védett növény, a csikófark utolsó dunakeszi állománya található. Ez a növény a Duna-Tisza közi Homokhátság jellemző faja, mely valaha Szegedtől Vácig benépesítette a homokpusztát. Állományait a mezőgazdaság és a települések növekedése tüntette el, ma már csak néhány helyen lelhető fel.

A reggeli eső és a derékig érő aljnövényzet nem könnyítette meg a munkát, de így is sikerült 5 zsák szemetet egy kidobott zuhanykabint és egy ágymatracot összegyűjtenünk. A szemét nagy része idén is a járókelők által hátrahagyott pillepalack, sörös- és energiaitalos doboz, féldecis pálinkás üvegek voltak, de találtunk egy pár vadonatúj női sportcipőt is becsomagolva.

Köszönet a résztvevőknek, hogy szabadidejüket rááldozták környezetünk szebbé és egészségesebbé tételére!

Fülemülék Éjszakája Sződligeten (2022. május 13.)

Köszönjük, hogy ennyien jöttetek hallgatózni!
Pénteken volt a második Fülemülék Éjszakája program, a sződligeti patakparton mintegy 80-an gyűltünk össze, bejártuk a leendő tanösvény útvonalát. Hallgattuk a fülemülék változatos strófáit, beszívtuk a késő tavaszi virágillatot, számoltuk hányszor ismétli dallamát az énekes rigó, megtanultuk, hogy milyen hangja van a fekete rigónak, amikor emberekre riaszt és milyen, amikor más szőrmés ragadozóra. Hallottuk az Év madarát, a zöld küllőt, ami remek apropót adott arra is, hogy a harkályokkal is megismerkedjünk egy nyomtatott határozó segítségével. Reméljük ti is sokat tanultatok és hamarosan találkozunk!

Madarak és Fák Napja a Vácrátóti Arborétumban (2022. május 8.)

A Vácrátóti Botanikuskert meghívására egy közös programon vettünk részt. Az arborétum dolgozói a növényeket mutatták be, a kert kutatói a madárhangok világába engedtek bepillantást, mi pedig a madaras részt vittük. Két vezetett sétán mutattuk be az arborétum madárvilágát. 33 madárodút kezelünk a parkon belül, ezek közül néhányba be is néztünk. Csuszka- és széncinege fiókák okoztak kellemes perceket vendégeinknek, de az egyik D típusú odúban 7 búbos banka fiókát is találtunk. A séták között sem unatkoztak látogatóink, a gyermekek játékosan tesztelhették tudásukat, a felnőttek érdeklődő kérdéseire pedig kitartó türelemmel válaszoltak önkénteseink. Az eseményen négyen vettünk részt, Vásony Petra és Varga Gyöngyi a standot és a játékokat felügyelte, Rottenhoffer Balázs, a kert odútelepének gondozója, a madárodúkat mutatta meg, Varga Péter pedig a sétákat vezette. A sétákon mintegy 70 fő vett részt, a standot kb. 300 ember látogatta meg.

Köszönjük a részvételi lehetőséget a Botanikus Kert vezetőségének, valamint köszönjük önkénteseink önzetlen munkáját!

XI. Tavaszi madárdal a Börzsönyben (2022. május 7.)

Két év kényszerszünet után végre ismét megrendezhettük a közösen vezetett (MME Börzsönyi Helyi Csoport és Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület), családias hangulatú túránkat, sorban a tizenegyediket.
Talán ezekben a hetekben a legszebb, de egészen biztosan a leghangosabb a természet. A friss zöld lombok alatt megtelt az erdő madárdallal, már a "lusta" mézgás éger levélrügyei is kipattantak a Szén-patak mentén, a mogyorós hólyagfa elvirágzik lassan, a lucfenyők hatalmas pollenfelhőket eregetnek a legkisebb szellőre, virágban van számtalan lágyszárú és rovarok döngicsélnek mindenhol.
Majd' minden vándorunk megérkezett: kereken 25 madárfajt sikerült megfigyelnünk a bejárt kis területen. Itthon van már a  sárgarigó és a kakukk is, a sisegő füzikék idén mintha többen lennének a megszokottnál, a barátkák, kis poszáták, a fekete és énekes rigók kedves éneke szól mindenfelől és a harkályok is elkészültek az idei odúikkal, a csobogó hegyi patakok partján, jól elrejtett fészkeikben pedig már fiókát nevelnek a ritka hegyi billegetők.
Nagy Csaba szakmai vezetésével egy odútelepet tekinthettek meg az érdeklődők. A hűvös április miatt kicsit később kezdődtek a költések, ezért még csak frissen kikelt, csupasz széncinege és kék cinege fiókákkal, illetve az örvös légykapók száraz fűből épített fészkében lapuló, világoskék tojásaival találkozhattunk.
18 fős, jórészt kíváncsi gyerekekből álló csapatunk számára túránk végpontján, a Bajdázói-réten kerültek kiosztásra az alkalomra készült kitűzők és emléklapok.
Szeretettel várunk mindenkit a következő túráinkra! Ezek közül az egyiket szeptember első hétvégéjére tervezzük, amikor majd a nagy pele családok életét tanulmányozhatják vendégeink.


Mátéfy Szabolcs                                        Fotók: Mátéfy Szabolcs és Császár Mónika


Fülemülék Éjszakája Dunakeszin (2022. május 6.)

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén újra rendezhettünk Fülemülék Éjszakáját. Dunakeszin egy tradicionális helyszínen, a Tőzeg-lápnál szerveztük meg az eseményt, mely idén is bővelkedett madárhangokban: a fülemülék mellett fekete rigók, barát poszáták, vörösbegyek és még sok más madár kápráztatott el minket énekével. Ismét a Tőzeg-tavi Horgász Egyesület vendégszeretetét élvezhettük, melyet ezúton is hálásan köszönünk!

Mintegy 60 résztvevő tisztelt meg minket jelenlétével, nagy örömünkre sok gyermek is részt vett a programon, a lebonyolítást három önkéntes segítette. Egy rövid, egyórás séta során a madarak mellett bemutattuk a láp világát is, beszéltünk múltjáról, jelentősségéről, veszélyeztetettségéről. Menet közben a rengeteg érdeklődő kérdésre is igyekeztünk kielégítő válaszokat adni.

A séta után még maradt egy kis idő, ezt egy játékos kvízzel ütöttük el. Érdekességek a madárvilágból címmel vetítettünk kérdéseket, melyekre nem csak a gyermekek, de a felnőttek is szívesen tippeltek. Már ránk sötétedett, mire a vetélkedőnek és az eseménynek vége lett, de a fülemülék még mindig "tolták a dalt".

D odúkkal a füleskuvikokért az MME Börzsönyi helyi csoportjának területén (2022. március 19.)

Az elmúlt két évben (2020-2021) több tagtársunk együttműködésével megkíséreltük felmérni a Váci-sík területén fészkelő füleskuvik állományt. A felmérés ugyan közel sem teljeskörű, de sok érdekes adatra fény derült. Ezúttal is köszönjük a felmérők munkáját!
Idén, a korábbi évek felméréseire támaszkodva "D" típusú odúkat helyezünk ki. Ma az odúk első felét, közel egy tucatot, Sződ, Sződliget, Vácrátót és Tece környékére telepítettük. A továbbiakban kerülni fog még a Szentendrei-szigetre, az Alsó-Ipoly-völgybe és Göd, Csomád környékére is.A projektet az Agrárminisztérium 2021. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.

Márciusi madármegfigyelő séta a váci ligetben az MME Börzsönyi helyi csoportjával (2022. március 12.)

Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan eljöttetek!😊
Ugyan, az elmúlt napok hidegebb időjárása miatt a Ligeti-tó egy része befagyott, ezzel csökkent a madarak száma és aktivitása is, de nem maradtunk madár nélkül. Láttunk érdekes vízimadarakat, sok-sok énekesmadarat, harkályféléket és két ragadozó fajt is (karvaly és egerészölyv).
Minket is meglepve tartott Dénes János tagtársunk egy nagyszerű, rögtönzött madárgyűrűzési bemutatót. Testközelből láthattunk cinkéket, őszapókat és meggyvágókat, miközben a madárgyűrűzésről és annak természetvédelmi vonatkozásáról hallhattunk érdekességeket.
A sétán közel ötvenen vettünk részt. Ami bizony az elmúlt két év igencsak családiasra kényszerülő programjai után különösen szép szám.
Jó volt látni, hogy ilyen nagy az érdeklődés a téma iránt, a gyermekek felcsillanó tekinteteit, rácsodálkozásukat. 🙂
Reméljük, mihamarabb folytathatjuk! Addig is érdemes követni Facebook oldalunkat (Börzsönyi Természetvédők) és feliratkozni a helyi csoportunk hírlevelére (https://www.borzsony.org/hirlevel).


Kép és szöveg:  Menyhárt Gellért

Megtartottuk közgyűlésünket (2022. március 5.)

Helyi csoportunk, az MME Börzsönyi helyi csoportja ma tartotta meg éves közgyűlését, melynek a váci Király Endre Technikum és Szakképző Iskola adott helyet.
A közgyűlést Horváth Tibor (elnök) nyitotta meg, köszöntve a 20 megjelent tagtársunkat és ismertetve a napirendi pontokat. Varga Péter (titkár) folytatta, összefoglalva helyi csoportunk 2021. évi tevékenységét és költségvetését. Szó esett táborainkról, odúprogramunkról, a különböző felmérésekről és pár kiemelt faj költési eredményeiről. A beszámolókat a megjelentek egyhangúlag elfogadták. Megválasztottuk éves küldötteinket is.
Ezután Jusztin Balázs (Füleskuvik- Otus scops -project) tisztelt meg bennünket két érdekfeszítő előadásával. Először a gyöngybagoly, majd pedig a füleskuvik védelméről, felméréséről és országos helyzetéről hallhattunk előadást.
A közgyűlést a közelgő eseményeink és a 2022-es céljaink kötetlenebb megbeszélésével zártuk.
Köszönjük a megjelenteknek a részvételt, Balázsnak a remek előadásokat külön is!
Természetvédelmi, madárvédelmi és ismeretterjesztési tevékenységünk fontos és nélkülözhetetlen alapját képezi a SZJA 1% felajánlásokból befolyt összeg. Kérjük, ha teheti, ajánlja fel idén is a Börzsöny Alapítvány számára adója egy százalékát!

38. számú telepünk odúinak cseréje a Naszály hegyen (2022. február 12.)

A kihelyezett odúinkat folyamatosan karbantartjuk, ha kell egy, vagy több elhasználódott, tönkrement odút ki is cserélünk a téli időszakban. Erre esetenként szervezünk közös odúkarbantartó és "odúkopácsoló" napokat is. Ennek ellenére akadnak olyan telepek, ahol az összes odút cserélni kell, mert az idő vasfoga gyorsabban dolgozik és a harkályok, pelék, darazsak is rásegítenek, szétkopácsolják, vagy szétrágják azokat. Az előzőek együttes hatása miatt a Naszály hegyen a 38. számú odútelepünkön az összes odút cserélni kellett, ami már jól látszott a 2021. évi ellenőrzések során. A telepet 2012-ben hoztuk létre 37 db odúval.
A pandémiás helyzet következtében második éve marad el a közös odúkopácsoló nap, így a cseréhez szükséges odúkat kétféle módon szedtem össze. 20 db odú alapanyagát a Börzsöny Alapítvány vásárolta meg, majd a FACÉL Kft. készítette elő, ezeket én állítottam össze. A másik fele, további 28 db odú pedig egy lelkes önkéntesnek, Kéri Gábornak köszönhető aki több, mint 50 db odút adományozott Alapítványunknak. Az utóbbi odúkkal is volt feladatom: meg kellett oldani, hogy a tető felnyíljon, a röpnyílás harkályok elleni védelmére fémlemezt szereltem fel és biztosítani kellett azt is, hogy a szokásos módon fel is tudjuk akasztani azokat. A cserével ezen a telepen a kihelyezett odúk száma 48 db-ra növekedett, ami B és D típusú odúkból állt össze. A munkát egy szép februári „tavaszi” napon végeztük Varga Péterrel és Kazi Róberttel közösen.

Kép és szöveg: Nagy Csaba

19. Országos Sasszinkron 2022 január 14.-16. (2022. január 14-16.)

Börzsöny, Ipoly-völgy, Nyugat-Cserhát, Váci-sík, Dunakanyar

A 2022-es országos sasszinkronból is kivette részét az MME 22. számú börzsönyi helyi csoportja, együttműködve a DINPI börzsönyi kötődésű munkatársaival (a két csapatban akadnak átfedések) és még néhány lelkes önkéntessel.
Az általunk felmért területek hozzávetőleg a Börzsöny peremvidékén, az Ipoly-völgyben, a Nyugat-Cserhátban, a Váci-síkon és a Duna Kanyar bal oldalán találhatóak. Természetesen idő és humánerőforrás korlát miatt nem 100%-os lefedettséggel fésültük át az említett régiókat, inkább a már ismert, ragadozók által kedvelt helyszíneket próbáltuk látogatni. (Kun Zola fotóján: réti sas pár Nagymarosnál a Dunán)
A szinkron előtti napok télies, hajnalban mínusz tizesekbe csúszó időjárása után a szinkron hosszú hétvégéjét enyhébb, nulla fok körüli hőmérséklet és élénk szél jellemezte, nem mindig segítve a felmérők kényelmét.
- A felmérés által érintett települések:
Berkenye, Bernecebaráti, Borsosberény, Csörög, Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Dunakeszi, Göd, Hont, Horpács, Ipolytölgyes, Ipolyvece, Kemence, Kismaros, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Nagyoroszi, Nógrád, Nőtincs, Patak, Perőcsény, Pusztaberki, Rád, Rétság, Márianosztra, Szokolya, Sződ, Sződliget, Vác, Vácduka, Vácrátót, Vámosmikola, Verőce, Fót, Csomád, Tésa

- Felmérők:
Bombay Bálint, Csitneki Balázs, Darányi László, Dénes János, Fenyves Ervin, Forintos Niki, Fórizs Eszti, Havasi József, Horváth Tibor, Juhász Lilla, Kagyerják Pál, Kun Zola, Manczur Ferenc, Menyhárt Gellért, Menyházi Regina, Pál István, Selmeczi Kovács Ádám, Török Tamás, Varga Lajos, Varga Péter
A felmért telelő ragadozó madarak száma a tavalyihoz hasonló arányokat mutat. Az országos trendhez illeszkedően, az egerészölyv torony magasan vezet, bár például örvendetes hír, hogy a kékes rétihéják idén több helyről is előkerültek a működési területünkön.
- Megfigyelt fajok:
7 rétisas, 2-3 parlagi sas, 126 egerészölyv, 10 vörös vércse, 15 karvaly, 12 nagy őrgébics, 1-2 vándorsólyom, 7 kékes rétihéja, 1-2 héja, 1 gatyásölyv

Az óriási szenzáció elmaradt, bár a Börzsönyben ritka vendég gatyásölyv egy példányát Juhász Lilla és Csitneki Balázs jegyzik Kemence határából. Nem messze a Nagybörzsönyi lehajtónál csütörtökön Dénes Jánosék is megfigyeltek egy gatyást, bár még nem a szinkron keretében. Ez a példány vagy nem mutatta magát a szinkron alatt, vagy ő repült át Kemencéhez.
Szájhagyomány terjed még egy nem rég Hont- Drégelypalánk környékén megfigyelt hóbagolyról, amit északról a korábbi napokban tapasztalt zord hideg űzhetett hozzánk délre, de a szinkron idején (bár nagyon szorítottunk neki) nem került távcső elé.
A sajnos lassan szintén szenzáció számba kerülő héja tarja a már több éves trendet 1 biztos adattal. Legalább egy példány járt-kelt a Hont-Drégelypalánk közötti határban, őt Fórizs Eszti szúrta ki először.
A sasok mondhatni, a várt területekről kerültek elő.
Rétisas (Forintos N., SKÁ, Kagyerják P.): Duna és az Ipoly mente.
Parlagi sas (Bombay B., Juhász L., Csitneki B., Kagyerják P.): Észak-Börzsöny, Ipoly mente.
(Illetve, szinkron előtti csütörtökön Darányi Laci Végh Attilával az ismert börzsönyi fészek környékén észlelt egy parlagit.)
A sasokon kívül még a fokozottan védett kincsünk a vándorsólyom is említést érdemel: Forintos Niki a vadregényes Dunakeszin észlelt minimum egy, de lehet, hogy két egyedet.
A régóta várt szirti sas idén sem került elő, túzokokat -bár van egy adat az elmúlt évszázadból, ebben a régióban nem is vártunk. :-)
Folyt. köv. jövőre!

Kép és szöveg: Kun Zola

A téli táborból idén ismét elmaradt a tábor, de volt tél! (2022. január 2.)

A koronavírus-járvány miatt idén sem rendezhettünk Téli Tábort, mert december végén, amikor lenni szokott, megint nem látszott veszélytelennek, hogy majdnem 50, sokfelől érkező ember egy légtérben tartózkodjon. Sokáig halogattuk a döntést, de végül le kellett mondanunk a táborozásról. Helyette kirándulni és –ahogyan tavaly is-, online vetélkedőre hívtuk a táborozó gyerekeket. December 28-án egy Szobra tartó vonaton kezdtünk gyülekezni, a Királyrétre tartó kisvonaton már egy plusz kocsit is megtöltöttünk, Királyrétről pedig több mint negyvenen indultunk a Nagy-Hideg-hegyre. Eljöttek gyerekek, akik nyáron a BOTT-ban vagy a BTT-ben táboroztak, néhányan középiskolás táborozóink és a táborok szervezői közül, meg két kutya. Fogalmazhatnék úgy, hogy már akkor esett a hó, amikor a kisvonat Kismarosról elzakatolt velünk, - csakhogy a felújítása során hézagmentes, hegesztett síneket fektettek le, így a kisvonat már nem zakatol…

Hosszú évek óta nem volt olyan szerencsénk, hogy havat is lássunk a Téli Táborban, így igazán megérdemeltünk már egy igazán télies kirándulást. Ahogyan egyre magasabbra kapaszkodtunk, egyre több volt a hó, sűrűbb a köd. Útközben többször is megálltunk, hogy megismertessünk a gyerekekkel valamit a téli erdő látványosságai közül. A Nagy-Hideg-hegyen hideg és zúzmara fogadott minket, meg a turistaház, - ahol kicsit elhúzódott a palacsintázás. Lefelé menet megnéztük a Magas-Tax-i házat, - talán utoljára, mert a tervek szerint lebontják és újat építenek helyette… Már sötétedni kezdett, amikor elhagytuk a réten álló, egyre romosabb épületet. Miközben mi a magasabb részeken jártunk, az alacsonyabban fekvő területen ónos szitálás volt, amitől korcsolyapályává vált minden. Ennek ellenére jó tempóban kellett ereszkednünk, hogy elérjük az utolsó Királyrétről induló buszt, így aztán nem mindenkinek sikerült elkerülnie a felszínnel nagyobb testfelülettel, gyorsan és hevesen létesített, közvetlen kapcsolatot. Sajnos nem maradt időnk, hogy betérjünk A Rétre, így a királyréti erdészház közelében, a patakparton gyújtottunk csillagszórókat, ezzel kívánva a résztvevőknek boldog újévet és jó táborozást 2022-re. Másnap este aztán, tizenegynéhány játékos részvételével lezajlott a másik téli-tábor-pótló program, az online „Fele sem igaz” vetélkedő. Tavaly is rendeztünk már ilyet, akkor is és most is nagyon jól sikerült. A nyertesek nyáron kapják majd meg nyereményeiket. Bízunk benne, hogy 2022 telén nem lesz járvány és ismét a megszokott Téli Táborba várhatjuk majd a gyerekeket. Annyira bízunk ebben, hogy már le is foglaltuk a szállást…

Tarján Ambrus

Fotók: Szmandray Marcell