Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket !
 

Új madárfaj fészkel Vácon (2022. július 19.)

A váci Ártéri Tanösvény 1994-ben épült a város déli területén, ahol a Gombás-patak a Dunába torkollik. A Gombás-patak elterelésével nagyobb kiterjedésű vizes élőhely jött létre a Duna ártérében. Titkon remélni lehetett, hogy a félénk gémek is megtelepszenek a vízzel elárasztott, zavartalanabb területeken, erre közel harminc évet kellett várni.

Kora tavasszal Gyenes János tagtársunk, egy fészket építő szürke gém párra lett figyelmes, a tanösvény közelében. A fészek magasan, egy öreg fűzfa oldalágára  épült. Egész költési időszak alatt figyelemmel kísértük a gém pár életét, két fióka nevelkedett a fészekben, de sajnos csak az egyik tudott kirepülni.

Fotók: Dénes János


Füleskuvik fiókák gyűrűzése Dunakeszin (2022. június 29.)

31 résztvevővel vágtunk neki a 4. füleskuvik gyűrűző akciónak Dunakeszin, az Alagi Lósport területén. A gyűrűzés szervezője és végrehajtója Jusztin Balázs volt, ezeknek az apró baglyoknak a kutatója. Balázstól nagyon sok mindent tanultunk, egy rövid helyismereti bemutató után záporoztak felénk az információk. Megtudtuk sok egyéb mellett, hogy ezen a nem egészen egy négyzetkilométernyi területen olyan sűrű füleskuvik állomány él, amely még Európában is egyedülálló. Előadónk elmondta, hogy ezek a baglyok valami, számunkra ismeretlen ok miatt, nagyon kedvelik a lovak közelségét, itt a Lósport területén ebben nincs hiba. Emellett nagyon sok öreg fa kínálja odúját, és a táplálékul szolgáló zöld lombszöcskében sincs hiány.

Az első odúban 5 fióka volt, melyek hamarosan megkapták jelölő gyűrűjüket is. Ezek a pelyhes madárfiókák osztatlan lelkesedést váltottak ki mindenkiből, külön élmény volt, hogy nagyon óvatosan meg is lehetett simogatni őket. A második bemutatott odúban még éppen kikelő fiókákat találtunk, itt anyjukat is sikerült megfogni. A fiókák nagyon picik voltak, ők egyenlőre nem kaptak gyűrűt, de érdekes volt látni a méretbeli különbséget, hogy néhány nap alatt mekkorát fejlődnek a füleskuvik fiókái.

Köszönjük résztvevőink lelkes érdeklődését, az Alagi Lósport vezetésének támogató hozzáállását, de legfőképpen Jusztin Balázs elkötelezettségét és türelmét, a baglyok iránti végtelen szeretetét! Reméljük jövőre is csatlakozhatunk hozzá és még több embert tudnak elkápráztatni ezek az apró éjszakai ragadozó madarak, a füleskuvikok.


Fotók: Horváth Tibor

Elkészült a sződligeti tanösvény (2022. május 31.)

A Sződrákos patak mentén a természetvédelmi területen, hajdani tulajdonosa után Flock erdőnek nevezett területen elkészült a tanösvény.

Már 2010 évben elkészült a Civilek Sződligetért Egyesület gondozásában a tanösvény útvonalának részletes leírása, és egy „vezető füzet", amely részletesen szól a terület állat és növény világáról, fényképes bemutatóval és a leendő állomások leírásával. Ugyan akkor anyagi erőforrás és eszköz hiányában az évek alatt csak kisebb munkák elvégzésére volt lehetőség.

Agrárminisztérium 2021-évi Zöld- Forrás pályázata lehetőséget biztosított a fejlesztésre . A Börzsöny Alapítvány pályázata és egyesületünk, - személy szerint Horváth Tibor, a tanösvény ötletadója - jóvoltából a sikeres pályázat keretén belül elkészültek a végpontokon a bemutató táblák és az állomás jelző oszlopok. Az útvonalon QR kódos applikációból lehet ismereteket szerezni, valamint 2022 júliustól-tól a ligeterdo.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Ötletként felmerült, hogy a tanösvényi állomáshelyeknek örökbefogadókat keressünk. Így lettek örökbefogadói egyes állomásoknak:
Mocsárrét : Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola Természetismeret szakköre.
Magassásos : Horváth Tibor és családja.
Ilka-patak átvezetés
: Bányavári Pál
Homok gyep: Zöld Leszek Egyesület Sződliget
Teknős les
: Sződligetért Közalapítvány
Nagyrét és az útvonal : Civilek Sződligetért Egyesület

Kis tó : Sződligeti Sporthorgász Egyesület

Köszönet az állomások örökbefogadóinak és köszönet az állomásokon végzett munkákért. amelynek során 48 fő mintegy 350 munkaóra munkával segítette és további 5 évig gondozza az élőhelyek vissza állítását, hogy szép és rendezett legyen a tanösvény területe.
(Papp István, CISZE)

A tanösvény az Agrárminisztérium, Zöld Forrás támogatásával jött létre.

Dénes János kapta az MME rangos kitüntetését (2022. május 28.)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 2022. május 28-án tartotta idei küldöttközgyűlését, melyen az ügyrendi dolgok mellett kitüntetések átadására is sor kerül. A "Chernel István-emlékérem" díjat, melyet Haraszthy László, elnökségi tag adott át, tagtársunknak, Dénes Jánosnak ítélte az MME Elnöksége.

Dénes János igen fiatalon, még 1976-ban bekapcsolódott az MME munkájába. Részt vett a Börzsönyi Helyi Csoport első madarász táborainak lebonyolításában, gyűrűzőként. A madarak iránti lelkesedése azóta is töretlen. Mintegy háttér madarászként részt vett igen sok felmérésben, tudományos könyvek és publikációk elkészítéséhez nyújtott hathatós terepi segítséget. Hihetetlen érzékkel és türelemmel keres és talál meg fészkeléseket, több madárfaj a Börzsönyi HCs területén való első megfigyelése is nevéhez köthető. Ötleteivel, tanácsaival és tevékenységével magasabb szintre emelhettük nem csak a Börzsönyi HCs, de az egész MME természetvédelmi munkáját. Legutóbbi tevékenységei közül is kiemelkedik a hegyi billegetők számára kifejlesztett mesterséges odúk kihelyezése és kezelése, amivel bizonyítottan jelentősen gyarapította a börzsönyi hegyi billegetők számát. Haraszthy László a ma élő egyik legnagyobb terepi énekes madár szakértőként méltatta Dénes Jánost.


Chernel István-emlékérem és díszoklevél
A kitüntetést, az egyesület alapította 1979-ben Chernel István ornitológus, a magyar madártan kimagasló egyénisége emlékére. Az emlékéremmel az elnökség az egyesület azon tagjait tünteti ki, akik kiemelkedő tudományos, gyakorlati vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, illetve kiváló eredményeket értek el, az Egyesület munkáját és ezen keresztül a madár- és természetvédelem fejlesztését kimagasló módon elősegítették. Az elbírálásnál figyelembe vehető: önálló tudományos vagy gyakorlati munkásság, önálló tanulmányok, kiváló és eredményes egyesületi szervezői és társadalmi tevékenység, amely teljesen vagy részben az Egyesület keretei között jutott kifejezésre.

Környezet takarítási akció Dunakeszin (2022. május 21.)

A Börzsöny Alapítvány felhívására 4 fő részvételével vettünk részt a Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Napon. Szokás szerint a régi temető alatti, helyi védett domboldalt tisztítottuk meg, ahol a fokozottan védett növény, a csikófark utolsó dunakeszi állománya található. Ez a növény a Duna-Tisza közi Homokhátság jellemző faja, mely valaha Szegedtől Vácig benépesítette a homokpusztát. Állományait a mezőgazdaság és a települések növekedése tüntette el, ma már csak néhány helyen lelhető fel.

A reggeli eső és a derékig érő aljnövényzet nem könnyítette meg a munkát, de így is sikerült 5 zsák szemetet egy kidobott zuhanykabint és egy ágymatracot összegyűjtenünk. A szemét nagy része idén is a járókelők által hátrahagyott pillepalack, sörös- és energiaitalos doboz, féldecis pálinkás üvegek voltak, de találtunk egy pár vadonatúj női sportcipőt is becsomagolva.

Köszönet a résztvevőknek, hogy szabadidejüket rááldozták környezetünk szebbé és egészségesebbé tételére!

Fülemülék Éjszakája Sződligeten (2022. május 13.)

Köszönjük, hogy ennyien jöttetek hallgatózni!
Pénteken volt a második Fülemülék Éjszakája program, a sződligeti patakparton mintegy 80-an gyűltünk össze, bejártuk a leendő tanösvény útvonalát. Hallgattuk a fülemülék változatos strófáit, beszívtuk a késő tavaszi virágillatot, számoltuk hányszor ismétli dallamát az énekes rigó, megtanultuk, hogy milyen hangja van a fekete rigónak, amikor emberekre riaszt és milyen, amikor más szőrmés ragadozóra. Hallottuk az Év madarát, a zöld küllőt, ami remek apropót adott arra is, hogy a harkályokkal is megismerkedjünk egy nyomtatott határozó segítségével. Reméljük ti is sokat tanultatok és hamarosan találkozunk!

Madarak és Fák Napja a Vácrátóti Arborétumban (2022. május 8.)

A Vácrátóti Botanikuskert meghívására egy közös programon vettünk részt. Az arborétum dolgozói a növényeket mutatták be, a kert kutatói a madárhangok világába engedtek bepillantást, mi pedig a madaras részt vittük. Két vezetett sétán mutattuk be az arborétum madárvilágát. 33 madárodút kezelünk a parkon belül, ezek közül néhányba be is néztünk. Csuszka- és széncinege fiókák okoztak kellemes perceket vendégeinknek, de az egyik D típusú odúban 7 búbos banka fiókát is találtunk. A séták között sem unatkoztak látogatóink, a gyermekek játékosan tesztelhették tudásukat, a felnőttek érdeklődő kérdéseire pedig kitartó türelemmel válaszoltak önkénteseink. Az eseményen négyen vettünk részt, Vásony Petra és Varga Gyöngyi a standot és a játékokat felügyelte, Rottenhoffer Balázs, a kert odútelepének gondozója, a madárodúkat mutatta meg, Varga Péter pedig a sétákat vezette. A sétákon mintegy 70 fő vett részt, a standot kb. 300 ember látogatta meg.

Köszönjük a részvételi lehetőséget a Botanikus Kert vezetőségének, valamint köszönjük önkénteseink önzetlen munkáját!

XI. Tavaszi madárdal a Börzsönyben (2022. május 7.)

Két év kényszerszünet után végre ismét megrendezhettük a közösen vezetett (MME Börzsönyi Helyi Csoport és Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület), családias hangulatú túránkat, sorban a tizenegyediket.
Talán ezekben a hetekben a legszebb, de egészen biztosan a leghangosabb a természet. A friss zöld lombok alatt megtelt az erdő madárdallal, már a "lusta" mézgás éger levélrügyei is kipattantak a Szén-patak mentén, a mogyorós hólyagfa elvirágzik lassan, a lucfenyők hatalmas pollenfelhőket eregetnek a legkisebb szellőre, virágban van számtalan lágyszárú és rovarok döngicsélnek mindenhol.
Majd' minden vándorunk megérkezett: kereken 25 madárfajt sikerült megfigyelnünk a bejárt kis területen. Itthon van már a  sárgarigó és a kakukk is, a sisegő füzikék idén mintha többen lennének a megszokottnál, a barátkák, kis poszáták, a fekete és énekes rigók kedves éneke szól mindenfelől és a harkályok is elkészültek az idei odúikkal, a csobogó hegyi patakok partján, jól elrejtett fészkeikben pedig már fiókát nevelnek a ritka hegyi billegetők.
Nagy Csaba szakmai vezetésével egy odútelepet tekinthettek meg az érdeklődők. A hűvös április miatt kicsit később kezdődtek a költések, ezért még csak frissen kikelt, csupasz széncinege és kék cinege fiókákkal, illetve az örvös légykapók száraz fűből épített fészkében lapuló, világoskék tojásaival találkozhattunk.
18 fős, jórészt kíváncsi gyerekekből álló csapatunk számára túránk végpontján, a Bajdázói-réten kerültek kiosztásra az alkalomra készült kitűzők és emléklapok.
Szeretettel várunk mindenkit a következő túráinkra! Ezek közül az egyiket szeptember első hétvégéjére tervezzük, amikor majd a nagy pele családok életét tanulmányozhatják vendégeink.


Mátéfy Szabolcs                                        Fotók: Mátéfy Szabolcs és Császár Mónika


Fülemülék Éjszakája Dunakeszin (2022. május 6.)

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén újra rendezhettünk Fülemülék Éjszakáját. Dunakeszin egy tradicionális helyszínen, a Tőzeg-lápnál szerveztük meg az eseményt, mely idén is bővelkedett madárhangokban: a fülemülék mellett fekete rigók, barát poszáták, vörösbegyek és még sok más madár kápráztatott el minket énekével. Ismét a Tőzeg-tavi Horgász Egyesület vendégszeretetét élvezhettük, melyet ezúton is hálásan köszönünk!

Mintegy 60 résztvevő tisztelt meg minket jelenlétével, nagy örömünkre sok gyermek is részt vett a programon, a lebonyolítást három önkéntes segítette. Egy rövid, egyórás séta során a madarak mellett bemutattuk a láp világát is, beszéltünk múltjáról, jelentősségéről, veszélyeztetettségéről. Menet közben a rengeteg érdeklődő kérdésre is igyekeztünk kielégítő válaszokat adni.

A séta után még maradt egy kis idő, ezt egy játékos kvízzel ütöttük el. Érdekességek a madárvilágból címmel vetítettünk kérdéseket, melyekre nem csak a gyermekek, de a felnőttek is szívesen tippeltek. Már ránk sötétedett, mire a vetélkedőnek és az eseménynek vége lett, de a fülemülék még mindig "tolták a dalt".

D odúkkal a füleskuvikokért az MME Börzsönyi helyi csoportjának területén (2022. március 19.)

Az elmúlt két évben (2020-2021) több tagtársunk együttműködésével megkíséreltük felmérni a Váci-sík területén fészkelő füleskuvik állományt. A felmérés ugyan közel sem teljeskörű, de sok érdekes adatra fény derült. Ezúttal is köszönjük a felmérők munkáját!
Idén, a korábbi évek felméréseire támaszkodva "D" típusú odúkat helyezünk ki. Ma az odúk első felét, közel egy tucatot, Sződ, Sződliget, Vácrátót és Tece környékére telepítettük. A továbbiakban kerülni fog még a Szentendrei-szigetre, az Alsó-Ipoly-völgybe és Göd, Csomád környékére is.A projektet az Agrárminisztérium 2021. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.

Márciusi madármegfigyelő séta a váci ligetben az MME Börzsönyi helyi csoportjával (2022. március 12.)

Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan eljöttetek!😊
Ugyan, az elmúlt napok hidegebb időjárása miatt a Ligeti-tó egy része befagyott, ezzel csökkent a madarak száma és aktivitása is, de nem maradtunk madár nélkül. Láttunk érdekes vízimadarakat, sok-sok énekesmadarat, harkályféléket és két ragadozó fajt is (karvaly és egerészölyv).
Minket is meglepve tartott Dénes János tagtársunk egy nagyszerű, rögtönzött madárgyűrűzési bemutatót. Testközelből láthattunk cinkéket, őszapókat és meggyvágókat, miközben a madárgyűrűzésről és annak természetvédelmi vonatkozásáról hallhattunk érdekességeket.
A sétán közel ötvenen vettünk részt. Ami bizony az elmúlt két év igencsak családiasra kényszerülő programjai után különösen szép szám.
Jó volt látni, hogy ilyen nagy az érdeklődés a téma iránt, a gyermekek felcsillanó tekinteteit, rácsodálkozásukat. 🙂
Reméljük, mihamarabb folytathatjuk! Addig is érdemes követni Facebook oldalunkat (Börzsönyi Természetvédők) és feliratkozni a helyi csoportunk hírlevelére (https://www.borzsony.org/hirlevel).


Kép és szöveg:  Menyhárt Gellért

Megtartottuk közgyűlésünket (2022. március 5.)

Helyi csoportunk, az MME Börzsönyi helyi csoportja ma tartotta meg éves közgyűlését, melynek a váci Király Endre Technikum és Szakképző Iskola adott helyet.
A közgyűlést Horváth Tibor (elnök) nyitotta meg, köszöntve a 20 megjelent tagtársunkat és ismertetve a napirendi pontokat. Varga Péter (titkár) folytatta, összefoglalva helyi csoportunk 2021. évi tevékenységét és költségvetését. Szó esett táborainkról, odúprogramunkról, a különböző felmérésekről és pár kiemelt faj költési eredményeiről. A beszámolókat a megjelentek egyhangúlag elfogadták. Megválasztottuk éves küldötteinket is.
Ezután Jusztin Balázs (Füleskuvik- Otus scops -project) tisztelt meg bennünket két érdekfeszítő előadásával. Először a gyöngybagoly, majd pedig a füleskuvik védelméről, felméréséről és országos helyzetéről hallhattunk előadást.
A közgyűlést a közelgő eseményeink és a 2022-es céljaink kötetlenebb megbeszélésével zártuk.
Köszönjük a megjelenteknek a részvételt, Balázsnak a remek előadásokat külön is!
Természetvédelmi, madárvédelmi és ismeretterjesztési tevékenységünk fontos és nélkülözhetetlen alapját képezi a SZJA 1% felajánlásokból befolyt összeg. Kérjük, ha teheti, ajánlja fel idén is a Börzsöny Alapítvány számára adója egy százalékát!

38. számú telepünk odúinak cseréje a Naszály hegyen (2022. február 12.)

A kihelyezett odúinkat folyamatosan karbantartjuk, ha kell egy, vagy több elhasználódott, tönkrement odút ki is cserélünk a téli időszakban. Erre esetenként szervezünk közös odúkarbantartó és "odúkopácsoló" napokat is. Ennek ellenére akadnak olyan telepek, ahol az összes odút cserélni kell, mert az idő vasfoga gyorsabban dolgozik és a harkályok, pelék, darazsak is rásegítenek, szétkopácsolják, vagy szétrágják azokat. Az előzőek együttes hatása miatt a Naszály hegyen a 38. számú odútelepünkön az összes odút cserélni kellett, ami már jól látszott a 2021. évi ellenőrzések során. A telepet 2012-ben hoztuk létre 37 db odúval.
A pandémiás helyzet következtében második éve marad el a közös odúkopácsoló nap, így a cseréhez szükséges odúkat kétféle módon szedtem össze. 20 db odú alapanyagát a Börzsöny Alapítvány vásárolta meg, majd a FACÉL Kft. készítette elő, ezeket én állítottam össze. A másik fele, további 28 db odú pedig egy lelkes önkéntesnek, Kéri Gábornak köszönhető aki több, mint 50 db odút adományozott Alapítványunknak. Az utóbbi odúkkal is volt feladatom: meg kellett oldani, hogy a tető felnyíljon, a röpnyílás harkályok elleni védelmére fémlemezt szereltem fel és biztosítani kellett azt is, hogy a szokásos módon fel is tudjuk akasztani azokat. A cserével ezen a telepen a kihelyezett odúk száma 48 db-ra növekedett, ami B és D típusú odúkból állt össze. A munkát egy szép februári „tavaszi” napon végeztük Varga Péterrel és Kazi Róberttel közösen.

Kép és szöveg: Nagy Csaba

19. Országos Sasszinkron 2022 január 14.-16. (2022. január 14-16.)

Börzsöny, Ipoly-völgy, Nyugat-Cserhát, Váci-sík, Dunakanyar

A 2022-es országos sasszinkronból is kivette részét az MME 22. számú börzsönyi helyi csoportja, együttműködve a DINPI börzsönyi kötődésű munkatársaival (a két csapatban akadnak átfedések) és még néhány lelkes önkéntessel.
Az általunk felmért területek hozzávetőleg a Börzsöny peremvidékén, az Ipoly-völgyben, a Nyugat-Cserhátban, a Váci-síkon és a Duna Kanyar bal oldalán találhatóak. Természetesen idő és humánerőforrás korlát miatt nem 100%-os lefedettséggel fésültük át az említett régiókat, inkább a már ismert, ragadozók által kedvelt helyszíneket próbáltuk látogatni. (Kun Zola fotóján: réti sas pár Nagymarosnál a Dunán)
A szinkron előtti napok télies, hajnalban mínusz tizesekbe csúszó időjárása után a szinkron hosszú hétvégéjét enyhébb, nulla fok körüli hőmérséklet és élénk szél jellemezte, nem mindig segítve a felmérők kényelmét.
- A felmérés által érintett települések:
Berkenye, Bernecebaráti, Borsosberény, Csörög, Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Dunakeszi, Göd, Hont, Horpács, Ipolytölgyes, Ipolyvece, Kemence, Kismaros, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Nagyoroszi, Nógrád, Nőtincs, Patak, Perőcsény, Pusztaberki, Rád, Rétság, Márianosztra, Szokolya, Sződ, Sződliget, Vác, Vácduka, Vácrátót, Vámosmikola, Verőce, Fót, Csomád, Tésa

- Felmérők:
Bombay Bálint, Csitneki Balázs, Darányi László, Dénes János, Fenyves Ervin, Forintos Niki, Fórizs Eszti, Havasi József, Horváth Tibor, Juhász Lilla, Kagyerják Pál, Kun Zola, Manczur Ferenc, Menyhárt Gellért, Menyházi Regina, Pál István, Selmeczi Kovács Ádám, Török Tamás, Varga Lajos, Varga Péter
A felmért telelő ragadozó madarak száma a tavalyihoz hasonló arányokat mutat. Az országos trendhez illeszkedően, az egerészölyv torony magasan vezet, bár például örvendetes hír, hogy a kékes rétihéják idén több helyről is előkerültek a működési területünkön.
- Megfigyelt fajok:
7 rétisas, 2-3 parlagi sas, 126 egerészölyv, 10 vörös vércse, 15 karvaly, 12 nagy őrgébics, 1-2 vándorsólyom, 7 kékes rétihéja, 1-2 héja, 1 gatyásölyv

Az óriási szenzáció elmaradt, bár a Börzsönyben ritka vendég gatyásölyv egy példányát Juhász Lilla és Csitneki Balázs jegyzik Kemence határából. Nem messze a Nagybörzsönyi lehajtónál csütörtökön Dénes Jánosék is megfigyeltek egy gatyást, bár még nem a szinkron keretében. Ez a példány vagy nem mutatta magát a szinkron alatt, vagy ő repült át Kemencéhez.
Szájhagyomány terjed még egy nem rég Hont- Drégelypalánk környékén megfigyelt hóbagolyról, amit északról a korábbi napokban tapasztalt zord hideg űzhetett hozzánk délre, de a szinkron idején (bár nagyon szorítottunk neki) nem került távcső elé.
A sajnos lassan szintén szenzáció számba kerülő héja tarja a már több éves trendet 1 biztos adattal. Legalább egy példány járt-kelt a Hont-Drégelypalánk közötti határban, őt Fórizs Eszti szúrta ki először.
A sasok mondhatni, a várt területekről kerültek elő.
Rétisas (Forintos N., SKÁ, Kagyerják P.): Duna és az Ipoly mente.
Parlagi sas (Bombay B., Juhász L., Csitneki B., Kagyerják P.): Észak-Börzsöny, Ipoly mente.
(Illetve, szinkron előtti csütörtökön Darányi Laci Végh Attilával az ismert börzsönyi fészek környékén észlelt egy parlagit.)
A sasokon kívül még a fokozottan védett kincsünk a vándorsólyom is említést érdemel: Forintos Niki a vadregényes Dunakeszin észlelt minimum egy, de lehet, hogy két egyedet.
A régóta várt szirti sas idén sem került elő, túzokokat -bár van egy adat az elmúlt évszázadból, ebben a régióban nem is vártunk. :-)
Folyt. köv. jövőre!

Kép és szöveg: Kun Zola

A téli táborból idén ismét elmaradt a tábor, de volt tél! (2022. január 2.)

A koronavírus-járvány miatt idén sem rendezhettünk Téli Tábort, mert december végén, amikor lenni szokott, megint nem látszott veszélytelennek, hogy majdnem 50, sokfelől érkező ember egy légtérben tartózkodjon. Sokáig halogattuk a döntést, de végül le kellett mondanunk a táborozásról. Helyette kirándulni és –ahogyan tavaly is-, online vetélkedőre hívtuk a táborozó gyerekeket. December 28-án egy Szobra tartó vonaton kezdtünk gyülekezni, a Királyrétre tartó kisvonaton már egy plusz kocsit is megtöltöttünk, Királyrétről pedig több mint negyvenen indultunk a Nagy-Hideg-hegyre. Eljöttek gyerekek, akik nyáron a BOTT-ban vagy a BTT-ben táboroztak, néhányan középiskolás táborozóink és a táborok szervezői közül, meg két kutya. Fogalmazhatnék úgy, hogy már akkor esett a hó, amikor a kisvonat Kismarosról elzakatolt velünk, - csakhogy a felújítása során hézagmentes, hegesztett síneket fektettek le, így a kisvonat már nem zakatol…

Hosszú évek óta nem volt olyan szerencsénk, hogy havat is lássunk a Téli Táborban, így igazán megérdemeltünk már egy igazán télies kirándulást. Ahogyan egyre magasabbra kapaszkodtunk, egyre több volt a hó, sűrűbb a köd. Útközben többször is megálltunk, hogy megismertessünk a gyerekekkel valamit a téli erdő látványosságai közül. A Nagy-Hideg-hegyen hideg és zúzmara fogadott minket, meg a turistaház, - ahol kicsit elhúzódott a palacsintázás. Lefelé menet megnéztük a Magas-Tax-i házat, - talán utoljára, mert a tervek szerint lebontják és újat építenek helyette… Már sötétedni kezdett, amikor elhagytuk a réten álló, egyre romosabb épületet. Miközben mi a magasabb részeken jártunk, az alacsonyabban fekvő területen ónos szitálás volt, amitől korcsolyapályává vált minden. Ennek ellenére jó tempóban kellett ereszkednünk, hogy elérjük az utolsó Királyrétről induló buszt, így aztán nem mindenkinek sikerült elkerülnie a felszínnel nagyobb testfelülettel, gyorsan és hevesen létesített, közvetlen kapcsolatot. Sajnos nem maradt időnk, hogy betérjünk A Rétre, így a királyréti erdészház közelében, a patakparton gyújtottunk csillagszórókat, ezzel kívánva a résztvevőknek boldog újévet és jó táborozást 2022-re. Másnap este aztán, tizenegynéhány játékos részvételével lezajlott a másik téli-tábor-pótló program, az online „Fele sem igaz” vetélkedő. Tavaly is rendeztünk már ilyet, akkor is és most is nagyon jól sikerült. A nyertesek nyáron kapják majd meg nyereményeiket. Bízunk benne, hogy 2022 telén nem lesz járvány és ismét a megszokott Téli Táborba várhatjuk majd a gyerekeket. Annyira bízunk ebben, hogy már le is foglaltuk a szállást…

Tarján Ambrus

Fotók: Szmandray Marcell