Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Brellos Tamás emléknap (2013. december 14.)

Idei utolsó rendezvényünk nagyon népszerű lett, hiszen 80 fő feletti látogatót sikerült elcsalnunk a királyréti Bajdázó-tó mellé. A nyári madarász táborok helyszínén, téli madárgyűrűzést szerveztünk, valamint kirakodással is népszerűsítettük az MME-t és a természetvédelmet. A 0 fok közeli időjárást frissen főzött teával és forralt borral próbáltuk ellensúlyozni. A sok érdeklődő között szép számmal voltak gyermekek, akik álmélkodva követték Sarlós Dávid gyűrűző mozdulatait, hallgatták magyarázatát. A legjobb persze az elengedés pillanata, ez csakis a gyerekek kiváltsága! A négyféle cinegefaj mellett hálóba került csuszka, nagy- és közép fakopáncs is. Ezeket a fotósok kedvéért még egymás mellé is fogták gyűrűzőink, így jól megfigyelhetővé váltak a különbözőségek.

Néhány madáron már volt gyűrű, ami talán a nyári táborok alatt került tollas barátaink lábára, ezt a gyűrűzési központ fogja ellenőrizni. Egy kisebb kirándulás keretében a környék madárodúit is kitisztítottuk, a vállakozó kedvűek pedig egy hosszabb túrára is benevezhettek. A nap végefelé, kedvenc fájánál, koszorú elhelyezésével emlékeztünk meg Brellos Tamás erdészről, aki a Börzsönyi Helyi Csoport és a madarász tábor egyik alapítója és fő mozgatója volt.

Köszönet minden résztvevőnek, hogy programunkat megtisztelték jelenlétükkel, külön köszönet önkénteseinknek, akik a vendégeket fogadták és ellátásukról gondoskodtak! Végül hálás köszönet Sarlós Dávidnak és szorgos segítőinek, akik a madárgyűrűzést lebonyolították és nagyon sok hasznos tudást osztottak meg az érdeklődőkkel!

Odúlakó madaraink védelme (2013. december 6.)

Megjelentaz Odúlakó madaraink védelme című könyv, Nagy Csaba szerkesztésében! A kötet a fajcsoportokat jól ismerő szerzők bevonásával készült, a könyvet rengeteg fotó illusztrálja. Az odúlakó fajok látványos bemutatásán túl segítséget nyújt a mesterséges odúk gyártása, kihelyezése területén és az odútelepek szakszerű létrehozásában és azok kezelésében is. A képre kattintva további információ is elérhetõ!

Európai Madármegfigyelő Napok (2013. október 5.)

Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2.470-en figyelték a madarakat hazánkban az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat keretében. Ebből 3 helyszínnel és közel 150 résztvevővel helyi csoportunk is derekasan kivette részét. Szombaton a püspökhatvani Sinkár-tónál, valamint Sződligeten, a Duna partján zajlottak az események. Vasárnap Dunakeszin szintén a Duna-part biztosított kiváló terepet a madarak megfigyeléséhez. A nap látványossága kétségkívül a sinkár-tavi réti sas volt, míg Dunakeszin a tőkés récék víz alá merülése keltett meglepetést. Ezek a nem a bukórécék közé tartozó madarak fél percig is a vízfelszín alatt tudtak maradni, és ezt a tevékenységüket jó néhányszor megismételték.

Reméljük az érdeklődők legalább olyan jól érezték magukat helyszíneinken, mint mi, madarászok, és kedvet tudtunk csinálni a természet és benne a madárvilág megfigyeléséhez!

Látogatás a Vácrátóti Arborétumban (2013. szeptember 21.)

20 fő körüli létszámmal tettünk látogatást Magyarország egyik legszebb arborétumába, Vácrátóton. Hogy ne csak nézzünk, de értsük is amit látunk, arról Molnár Edit, a Börzsönyi Természetvédelmi Tábor botanika szakvezetője gondoskodott, aki nyugdíjazásáig az arborétum kutatója volt. Szinte minden fáról, bokorról, sőt még a lágyszárúakról is olyan információkat hallhattunk, amikről azelőtt sosem, és a kert történelméről is rengeteg érdekességet tudtunk meg. Megcsodáltuk a legidősebb fákat, de a legújabb fejlesztéseket sem hagytuk ki. Az új kaktuszház mindannyiunkat lenyűgözött, majd megtekintettük a éghajlatváltozásról szóló, erősen elgondolkodtató kiállítást is. A látogatás végén öt percre még a Berkenye-ház kiállítására is többen bekukkantottunk, de mint kiderült ehhez az a közel egy óra sem volt elég, amit végül bennt töltöttünk. Hálás köszönet Editkének e csodálatos napért!

"Tiszta Dunakanyar" környezet takarítási akció (2013. szeptember 14.)

Helyi Csoportunk is csatlakozott a Börzsönyi Természetjárók (BTHE) felhívásához, amit egyik kedves környezetünk, a Dunakanyar megtisztítására hirdettek meg. Az eseményt a "Takarítási Világnap" kapcsán szerveztük meg, később derült ki, hogy az országos "TESZEDD" napot is ekkorra hirdették meg. Több önkormányzat és civil szervezet segítségével nagy mennyiségű szemét került a viszonylag megfelelő helyre, a szemét telepekre. Sajnos csoportunk igen kis létszámban jelent meg, de a természetjárókkal így is két illegális szemét lerakót szűntettünk meg, bár nem sok remény van rá, hogy végérvényesen. Az egyik a Morgó patak

Kismarosnál a Dunába torkolló részén, míg a másik a Kóspallagi útleágazás egyik mellékútjának mentén volt. Mindkét helyen mázsa-szám lomtalanítási-, elektronikai- és mûanyag hulladékot, kábel szigeteléseket szedtünk össze, veszélyes hulladékot szerencsére egyik helyen sem találtunk. Azon azért mindannyian elkeseredtünk, hogy némely embertársunk még mindig úgy gondolja, hogy büntetlenűl szennyezheti folyóinkat, ártereinket, a környezetünket. És itt a büntetés nem pénzbeni! Gyermekeink és azok gyermekeinek egészséges életét tesszük kockára!

Köszönet a lelkes résztvevőknek, akik a zuhogó esõ dacára kétszer is púpozva megtöltötték a Börzsöny Alapítvány teherautójának platóját!

Börzsönyi Helyi Csoport találkozója (2013. augusztus 31.)

15 fő részvételével búcsúztattuk a nyarat a királyréti oktatóközpontban. A jó idő mellett a bőséges ebéd is kellemes hangulatot teremtett, a jó társaság pedig fokozta mindezt. A tárcsán sült csirkeszárnyat és tökfasírtot méltóképpen zárták a résztvevők által hozott finomabbnál-finomabb sütemények.

Ebéd után a madarász táborokról készülő video összeállítást vetítettük le, melyhez sok hasznos ötlet, észrevétel érkezett, amiket jól hasznosíthatunk a kész filmhez. Szeretnénk egy, a táborokat népszerűsítő, mintegy negyedórás összeállítást készíteni. A vetítés második felében Nagy Csaba, az első gyadai-réti tábort bemutató képösszeállítását tekinthettük meg. A képek alapján egyértelműen látható volt, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat, folyamatosan le voltak kötve az izgalmas és tanulságos programokkal. Persze játékra is mindig maradt idő délutánonként. A "kistábor" lakói közül a nagyobbak jövőre már a királyréti madarász táborokba is jelentkezhetnek, szeretettel várjuk őket!

Nyílt Nap a BTT-ben (2013. augusztus 11.)

A Börzsönyi Természetvédelmi Tábor nyílt napján mintegy 40 látogatót fogadtak a táborosok. Hasonlóan a BOTT nyílt napjához, a látogatók túlnyomó része itt is a családtagok közül került ki. A madárgyűrűzés kisebb tömeget vonzott, de sokan mentek el a gombász kirándulásra is. Választható volt még az erdészet és a túrázás foglalkozások is. Akik pedig a táborban maradtak, a "nomád életen" túl a helyi csoport standján az MME-ről is informálódhattak.

A tábor itt is 45 fővel indult, akiknek többsége a 12. nap után sem gondolkodott a hazamenetelen, de sajnos ekkorra már be kellett fejezni az erdei életet.

Nyílt Nap a BOTT-ban (2013. július 21.)

A Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor nyílt napján mintegy 30 látogatót fogadtak a táborosok. Az érdeklődők nagy része gyermekét meglátogató szülő és az őket kísérő kistesók voltak, de olyan is akadt, aki minden kötődés nélkül csak kíváncsi volt egy gyermek madarász tábor életére. Be lehetett kapcsolódni a programokba, kirándulásokba is, bár kétségkívül a legnépszerűbb program a madarak gyűrűzése volt, ahol egészen közelről nézhették, fényképezhették a madarakat. A tábor 45 fő gyermeklétszámmal indult, akiket kiscsoportvezetőik kalauzolnak végig a programokon, ahol is szakvezetők segítségével nyerhetnek bepillantást egy-egy természettel kapcsolatos témába. Délutánonként sport-, ismeretterjesztő-, vagy vetélkedő foglalkozásokon vesznek részt. Aki részese volt egyszer is a tábornak, nagy valószínűséggel természetszerető és -védő felnőttként fogja élni életét, és talán gyermekeit is ennek megfelelően fogja nevelni!

Nyílt Nap a Táborokban (2013. július 10.)

Elsõ táborunk, a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor hamarosan indul, nyílt napot július 21-én, vasárnap tartanak. A második csoport, a Börzsönyi Természetvédelmi Tábor augusztus elején indul, ott augusztus 11-én, vasárnap lesz nyílt nap.

A nyílt napokon, elõzetes regisztráció után, bárki érdeklõdõ részt vehet, ahol is betekintést nyerhetnek a táborok életébe. Csatlakozni lehet csoport foglalkozásokhoz, szakmai kirándulásokhoz, megfigyelhetõ a madarak hálóval történõ megfogása és a madárgyûrûzés. Kisebb gyerekek egy napra táborlakók lehetnek, s ha tetszik nekik amit tapasztalnak, késõbb "igazi táborosok" válhatnak belõlük. A szülõk meglátogathatják gyermekeiket, ellenõrizhetik, hogy eleget esznek-e, és a tisztálkodást sem hanyagoják el. Ez utóbbit azért nem kell túl szigorúan venni! Akinek nincs táboros gyermeke, az is részt vehet programjainkon, hiszen szakvezetõinktõl sokat tanulhat és egy csodálatos helyen tölthet el egy napot, jó társaságban!

Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!

Első Madarász Tábor a Katalinpusztai Kirándulóközpontban (2013. július 5.)

Idén a váci Petőfi Sándor Általános Iskola és a Börzsöny Alapítvány közös szerevezésében Madarász Tábor indult az Ipoly Erdő Zrt. Katalinpusztai Kirándulóközpontjában. A tábor 2013. év június 30-tól július 04-ig tartott, 8 -12 éves gyermekek részvételével.

Célja az volt, hogy a gyerekek már kisiskolás korban közelebbről megismerjék az őket körülvevő természetet, ezen belül megfigyeljék az erdei madarak életét, találkozzanak azok védelmével.

A szakmai programok mellett szerettük volna, ha sokat sportolnak, játszanak, alkotnak, hasznosan és kellemesen eltöltve a szünidőt. Segítséget nyújtott ebben a helyszín is, a 2011. évben átadott, színvonalas kirándulóközpont épület együttese, amely kulturált szállást, ízletes napi háromszori étkezést, valamint nagy, tágas szabadteret biztosított számunkra. Parkjában egyaránt lehetőség nyílt a szakmai előadások, bemutatók megtartására, különböző sportversenyek lebonyolításra, kézműveskedésre.

Az érkezés napján madárgyűrűzés várta a táborozókat, amelyen Dr. Manczur Ferenc irányításával vehettek részt, ez nagyon izgalmas élményt jelentett számukra. Az estét hangulatos tábortűzzel, nyársalással zártuk, ahol megbeszélhették a nap történéseit.

Másnap odúbemutató túrát tettünk, ahol a Gyadai tanösvényt és Madártani sétautat végigjárva megismerkedtek a mesterségesen kihelyezett odúteleppel, s annak lakóival. Közben gyönyörködhettek a Naszály-hegy természeti értékeiben és az erdei madarak énekében.

Július 2-án Dr. Kertész Péter állatorvos látogatott el hozzánk, sérült ragadozó madarakat hozva magával. Lebilincselő bemutatót és előadást tartott, amelynek témája a balesetben megsérült madarak mentése, ápolása, gondozása volt. Július 3-án gyakorlatban is kipróbálhatták a gyerekek az odúkészítés minden csínját, bínyját. Varga Péter, az MME egyik aktív tagja, beavatta őket az odúkopácsolás tudományába és mindenki készített egy „B” típusú mesterséges odút, melyet emlékbe haza is vihetett, hogy kihelyezze saját kertjében.

A jól sikerült szakmai programok mellett, mindennapos volt a tanító nénik által vezetett technikai jellegű foglakozás, az ajándéktárgyak készítése, a vetélkedés, a sportolás. A gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást, szám háborúzhattak, nézhettek természetfilmeket és diabemutatót a madarakról.

Sok élménnyel gazdagodva, fáradtan, még is feltöltődve, sok új ismeretet szerezve indulhattak haza.

Sokan feltették a kérdést: „jövő nyáron is jöhetek?”

Nagy Angéla és Nagy Csaba

Discovery Önkéntes Nap (2013. június 7.)

Helyi Csoportunkat érte az a megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Discovery Önkéntesnap keretében a csatorna magyarországi munkatársai a mi tevékenységünket találták támogatásra méltónak. A Discovery Channel négy munkatársa egy teljes munkanapot áldozott a börzsönyi madarász táboroknak készülő polcok elkészítésére. Ezek a polcok a gyerek sátrak közötti régi vaspolcokat fogják felváltani, melyeken a gyerekek csomagjaikat, táskáikat helyezik el. Kilenc polcra lesz szükség, ezek anyaga vízálló ragasztású fa rétegelt lemez, melyek a Facél Kft felajánlásaként, egyéb munkáik során keletkező eselékekből képződtek, tovább hasznosított anyagok.

A reggel rövid ismerkedéssel, majd baleseti és tűzvédelmi oktatással kezdődött. Erre szükség is volt, hiszen a négy önkéntes keze alatt szinte égett a munka! A leszabott léceknek az éleit kellett vízálló festék bevonattal ellátni, melyek igen hamar nagy kupacot képeztek a szárító kocsikon. Ebéd után már szárazak voltak a festések, így elkezdődhetett a polcok összeállítása. A lécek befűzése a keretbe okozott némi fennakadást, de az első darabok elkészítése után már nagy rutinnal gyártották a további elemeket. Már csak a lábakat kellett összeszerelni a polcokkal. Ez kapupánt csavarral és szárnyasanyával történt, hogy a későbbiekben szétszedhetőek legyenek a polcok, és a raktározásnál minél kisebb helyet foglaljanak.

Hálás köszönet a Discovery lelkes csapatának! Köszönjük, hogy az általunk oly fontosnak tartott értékeket, a természetvédelmet és a környezeti nevelést ők is nagyra értékelik. Szeretettel látjuk őket máskor is és nem csak önkéntes munkán, hanem a Táborok nyílt napjain és egyéb programjainkon is!

Kitüntetés a Küldöttközgyűlésen (2013. május 25.)

Az idei küldöttközgyűlésen, melyet a budapesti TIT székházban rendeztek meg, ismét sor került a Brellos Tamás díj átadására. Ebben a kitüntetésben azok a tagtársaink részesülhetnek, akik több évtizedes munkájuk alatt, hasonlóan Brellos Tomi bácsihoz, igen sokat tettek a környezeti nevelésben. Ezt a díjat csak kétévente adják, az idén elnökünk Terbe Józsefné munkásságát tartotta elismerésre méltónak az MME elnöksége!

Terbe Józsefné, Csöpi Néninek azt kívánjuk, hogy még hosszú esztendőkön át aktív résztvevője legyen a Madarász Tábornak, és a Börzsönyi Helyi Csoport elnökeként még sokáig szolgálja a természetvédelem ügyét!

Köszönjük munkáját és gratulálunk a kitüntetéshez!

Orbán Zoltán fotóján Csöpi Néni átveszi a Brellos Tamás díjat Bajor Zoltántól, az MME elnökétől.

Fülemülék Éjszakája és Madarak és Fák Napja programok (2013. május 10-17.)

Május 18-án Nagymaroson is megrendezésre került a Fülemülék Éjszakája nevü országos program. A találkozó 18 órakor volt a felvonulási lakópark alatti biciklis úton. Innen sétáltunk fel a Mihály-hegyen lévő szamarasi odútelephez. Út közben megcsodáltuk a már koncertet adó rigók és poszáták mesteri énekét. Az odútelep nyújtotta élmény közelebb hozta a túrán résztvevő 27 érdeklödőt a természet szépségeihez, a gyerekek rendkivüli élményt kaptak, mikor kézbe vehették az alig pár napos cinege, csuszka, vagy légykapó fiókákat. A program sötétedésig tartott, így végül csodálva hallgathattuk néhány aranytorkú fülemüle énekét is a bozótosból.

Török Tamás

Május 17-i dunakeszi rendezvényünket 46 fő tisztelte meg látogatásával. A Tőzeg-láp már hagyományos helyszínünk, most is a horgász egyesület vendégszeretetét élvezhettük. Köszönet érte! Már a délután 7 órai gyülekező előtt is hangos volt a környék a fülemüléktől. Némi bevezető után elindultunk sétánkra a láp körül. Kis túránk során bemutatásra került a lápi élővilág és a lápok szerepe a víz tisztítása és tárolása szempontjából. Utunk során megcsodálhattunk egy leszakadt partfalba vájt parti fecske telepet is, ami körül hangosan csivitelve röpködtek a fecskék. Az este második felében Dr Kriska György diavetítéses előadását tekintettük meg, melyben szemléletes és humoros módon mutatta be a láp mikrovilágát: édesvízi medúzát, szivacsot és egyéb különlegességeket. Látványos képeket és filmfelvételeket mutatott a tavalyi Duna-virágzásról, ahol kérészek milliói rajzottak a tahitótfalui híd környékén. Erre már egy évszázada nem volt példa!

Köszönet az előadónknak a bámulatos képekért, a horgászház gondnokának türelméért és önkénteseinknek a lebonyolítás gördülékennyé tételéért!

Varga Péter

Túra- és programszervezőink számára mindig nagy öröm, ha elképzeléseik találkoznak a hasonló érdeklődésű közönséggel. Így történt most is. Idén negyedik alkalommal rendeztük meg az MME Börzsönyi Helyi Csoport és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által közösen vezetett Tavaszi madárdal a Börzsönyben elnevezésű, családias hangulatú bemutató kirándulásunkat. 27-en indultunk útnak, ezúttal a hegység egyik dombvidéki régiójába invitáltuk vendégeinket, madárlesre.

A Törökmezei útelágazástól lépve az ösvényre először a Fonai László tagtársunk által gondozott, lászló-földi odútelepünk egy részét tekintettük meg. Nagy Csaba előadása közben több madárfaj költését is megfigyelhették az érdeklődők.

Említésre méltó, hogy a máskor a telepeken leggyakrabban fészkelő széncinegék idén viszonylag kis létszámban foglaltak odút, ennek oka minden bizonnyal a szokatlanul sokáig tartó tél, valamint az ennek kapcsán fellépő táplálékhiány lehetett. Úgy tűnik, hogy 2013 az "örvös légykapók éve". A legnagyobb arányban ez az Afrikából áprilisban érkező faj költött az odúkban. Az említett két énekesmadár mellett több csuszka fészekaljat is találtunk a gyerekek nem kis örömére, akiket a madarak sokkal inkább izgattak, mint az időközben eleredt, szerencsére csak rövid ideig tartó eső. A vadkárokozás megelőzése érdekében elkerített Szép-erdőnél tanulmányozhattuk a hajdani erdőgazdálkodás következményeként létrejött - vagy inkább hozott - fiatal, egykorú, valamint a koros, természeteshez közeli állapotot mutató erdők közötti különbségeket.

Nem sokkal később a középkori Bibervár (Pusztatorony) érintésével tértünk rá a Kis-Hanta-patak felé vezető jelzett turistaútra. Nyoma sem volt a tavalyi aszályos hónapoknak. Nyirkos, bujazöld rétek és erdők váltogatták egymást, a már csendesedő patakok olykor a medrükből is kilépve igyekeztek távoli célpontjaik felé. Amerre néztünk, mindenütt a májusi természet tobzódó életerejében gyönyörködhettünk. Szinte lehetetlen volt kikerülni az ezrével nyíló vadvirágokat, íme néhány közülük, a teljesség igénye nélkül: réti kakukkszegfű, szurokszegfű, magyar szegfű, magyar zergevirág, lila ökörfarkkóró, nagyezerjófű, nagyvirágú méhfű, mezei zsálya, kétlevelű sarkvirág, kaszanyűg bükköny, fekete nadálytő... Némi bokázgatás és több patakátkelés után a Boglya-követ megkerülve indultunk tovább a helyenként combig érő, nadrágáztatós fűben. Utunk előbb egy időszakos vízmosás mentén, majd Rudaserdőben vezetett tovább. A hatalmas tölgyóriás környéki, sordély és citromsármány énekétől hangos, szélesen elterülő mezőkről igen szép kilátásban lehet része az erre járó

vándornak, innen a hegység a szelídebb arcát mutatja meg. A szemhatárt északnyugat felé tekintve a Nyugat-Börzsöny kéklő csúcsai (Kopasz-hegy, Sós-hegy, Nagy-sas-hegy és társaik) zárják, további felfedezésekre inspirálva a jövőben. Ahogy gyűltek az élmények, úgy fogytak a kilométerek. Már csak némi sárdagasztás választott el minket a Fekete István egyik novellájából is ismert Rózsakunyhótól, egyúttal túránk célpontjától. Az apró, de nagy múltú vadászlak mellett kialakított, kedves hangulatú eredei pihenőnél búcsúztunk túratársainktól.

A növényhatározásért és a fényképekért köszönet Tóth Mariettának, akit azóta tagtársunkként üdvözölhetünk!

Fényképek: Tóth Marietta, Mátéfy Szabolcs

Mátéfy Szabolcs

Május 10-én, váci rendezvényünkön 19 fő kísérte végig velünk a fülemüléktől hangos néhány kilométert. Schmidt András és Nagy Csaba vezetésével nem csak e madarakkal ismerkedhettek meg vendégeink, de a tövisszúró gébics, a karvalyposzáta, a sordély és a pacsirták is megmutatták magukat. Mire elértük a fülemülék kis ligetét, rendesen ránk sötétedett, de itt 5-6 hím madár együttes énekét élvezhettük. Aztán 9 óra táján kicsit elcsöndesedtek, így mi is visszafelé vettük az irányt. Félúton még spektívvel, a nagy távcsővel, megszemléltük a tiszta égbolton ragyogó Vénusz bolygót, majd kicsit később a Szaturnusz gyűrűin álmélkodtunk.

Kellemes este volt, köszönet a szervezőknek!

Rádon május 4-én zajlott az első program. Az előző napok nagy esői kicsit nehezebb terepviszonyokkal, viszont az éltető víz hatására életerőtől duzzadó élővilággal kecsegtettek május 4-én, szombaton este a rádi Csekei-rét Helyi Védett Természetvédelmi Területen. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szóri-erdő Népe Egyesület közös rendezvényére összesen 14 fő jött el megszemlélni, hogy a nyüzsgő nappali kavalkádból hogyan veszik át az éjszaka koronázatlan "dalkirályai", a fülemülék fokozatosan a vezető szerepet. Külön örültünk a gyerekeknek, hiszen nekik igyekszünk átmenteni ezt a világot romlatlannak, tisztának, élettel telinek, amennyire ők is ugyanolyan tiszta gondolkodásúak még, mint a Természet maga. Sok fülemüle, 6-7 daloló hím is körbeénekelt minket, találkoztunk a Nyugat-Cserhátban ritkának számító rozsdás csukkal és sok-sok rétlakó énekessel, mint a nádirigó, foltos nádiposzáta, a berki-, nádi- és réti tücsökmadár.

Ezúton is köszönjük a jelenlévőknek, hogy részt vettek, eljöttek!

Rottenhoffer István

Dunakeszi Köztisztasági Napok (2013. április 20.)

A Börzsöny Alapítvány az elsők között csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyet Dunakeszi környezetvédelmi tanácsosa, Nyíri Márton úr szervezett. Csoportunk a Vasutas Nyugdíjas Klub tagjaival közösen, a régi temető és az ott húzódó meredek domboldal kitisztítását vállalta el. A Nyugdíjas klub részéről 10 fő, míg csoportunkból 6 fő helyi lakos vállalta a néha nem könnyű, de igen fontos munkát. Ez a domboldal egyébként több védett homoki növény otthona, mint a nagyon ritka és különleges csikófark. Ez a növény a Kiskunsági Nemzeti Park homokbuckáin található még meg, nem kevés szerencse is hozzájárult, hogy itt Dunakeszin, a lakótelep közelében fennmaradt néhány példánya. Ennek a törpecserjének több-száz éves példányai élnek ezen a domboldalon, védelméről korláttal való elkerítés is gondoskodik.

Köszönjük minden résztvevő szorgos és kitartó munkáját, mellyel lakóhelyünk élhetőbbé tételén dolgoztak!

Szemétszedő akció (2013. április 12.)

Hagyományosan a Föld Napja tiszteletére, minden tavasszal erdő takarítást szervezünk, már több, mint tíz éve. Az elmúlt években Királyrét és Törökmező közelében turista utakat tisztítottunk meg. Az idén újhelyszínt választottunk, a Kóspallagot Márianosztrával összekötő erdei aszfaltút mentét takarítottuk. Sajnos igen kis létszámú csapattal, 5 fővel, vágtunk neki a munkának, pedig el kelt volna a sok dolgos kéz. Nagyjából 1-2 km-es szakaszt sikerült átjárnunk, az út mellett közvetlenül és a közeli patakmederben. Irdatlan mennyiségű szemét került a Börzsöny Alapítvány teherautójára, bár ennek sajnos sokszorosát hagytuk ott. Jellegét tekintve most is a pillepalack és a sörösdoboz volt a legtöbb, de több esetben azonosítottunk lomtalanítási hulladékot, sok autógumit és több éve kidobott zsákos szemetet gyűjtöttünk össze. Ez utóbbiak persze már csak a bomló zsákokkal, csak hogy nehezebb legyen összeszedni. Idén is találtunk ÁFOR(!) feliratú olajos flakont és 3,10 Ft-os tejeszacskót. Ezek viszont meglepően jó állapotúak voltak, még hosszú időn át csúfították volna az Erdőt.

Jövő tavasszal itt folytatjuk, várunk minden természet kedvelő, segítő szándékú embert!

Legyengült egerészölyvek (2013. április 12.)

Néhány napon belül két egerész ölyv is hozzánk került, amelyek kiéhezve, lesoványodva kertekbe "estek". A legyengült madarakat fertőzések is megtámadták. Sajnos segíteni már nem lehetett rajtuk, befogásuk után nem sokkal elhullottak.

A jelenség oka a hosszan elhúzódó hideg időjárás, a tavaszi második tél okozta táplálékhiány lehet, mely természetesen nem csak a ragadozó madarakat érinti. A kistestű rovarevő madarak ha néhány napig nem találnak táplálékot, éhen pusztulnak, vagy ragadozók könnyű zsákmánya lesznek.

Tavaszköszöntő kirándulás (2013. április 6.)

Egy jó kis távcsövezős madarász kirándulással köszöntöttük a tavaszt a pilismaróti öbölnél. A tavasz ugyan az idén elég késve érkezett, de a résztvevő 21 fő hangulatát a hideg szél sem rontotta el.

Miután a kompról leszálltunk, elindultunk az öböl gátján. Az első madarak, akiket megláthattunk szárcsák voltak. A spektív felállítása után, a 30-szoros nagyítás mutatta meg, hogy még milyen sok vízimadár tartózkodik a jéghideg vízben. A legnagyobb számban búbos vöcsök, kontyos- és kerceréce volt megfigyelhető. A fejünk fölött néha áthúzott egy-egy kárókatona és néhány szürkegém is. A vízparti bokrosokból a csuszka revírfoglaló hangja, cinegék és erdei pintyek éneke szólt. Az igazi élmény azonban a gát végénél várt minket: a kontyos récék között hegyi récék úszkáltak, kiváló lehetőséget nyújtva a két faj közötti különbségek megfigyelésére. Kora délután még a nap is kiderengett a felhők mögül, ekkor ráadásként egy barát réce is megmutatta magát. Végül hazafelé, a kompon egy fázós füsti fecske csapatot láthattunk elrepülni fölöttünk.

A kirándulás igen jó hangulatban zajlott le, sokunk fajismerete gazdagodott a megfigyelt vízimadarak és a tapasztalt társaink által.

Újabb odútelep Szobon (2013. március 3.)

30 db "B" típusú odúval újabb odútelepet létesítettünk, ezúttal Szobon. Ebben a változatos élőhelyű völgyben, melyben időszakos patak csordogál, jó esély van sokféle énekesmadár megtelepítésére. A telepet Demjén Tamás szobi tagtársunk fogja kezelni és reméljük, fotós lévén, sok szép fényképpel gazdagítja majd helyi csoportunk archívumát.

Megtartottuk közgyűlésünket (2013. március 2.)

Miután levélben minden tagtársunknak eljuttattuk a 2012-es év beszámolóját, megtarthattuk éves közgyűlésünket. 21 fő részvételével megválasztottuk a májusi küldöttközgyűlés résztvevőit és a beszámolót is elfogadtuk. Elnökünk, Terbe Józsefné, Csöpi néni, ismertette az éves program tervezetet, majd levezette a szavazásokat.

A hivatalos ügyek lezárása után Bagyura János kerecsen sólymokról szóló diavetítését élvezhettük. Ebből igen sokat megtudhattunk a sólymokat veszélyeztető tényezőkről, a jeladós sólyom projektről és a mesterséges fészektálcák magasfeszültségű oszlopokra való telepítéséről egyaránt. Külön kiemelte azon csoport társainkat, akik nagy segítséget nyújtottak/nyújtanak a kerecsenek védelmében.

Megmenekült egerészölyv (2013. február 25.)

Január elején, lakossági bejelentés alapján, értesítés érkezett, hogy Kismaros külterületén, egy beteg egerészölyv küzd az életéért.

Szerencsére Dr Manzur Ferenc, verõcei állatorvos tagtársunk el tudott menni a madárért. Vitaminos, szõlõcukros folyadékpótlással, és a kihûlt madár felmelegítésével a közvetlen veszélyt elhárította, majd utókezelésre a Budapesti Állatkertbe szállította. Az állatkertben még 2-3 alkalommal adtak neki atropint, kapott egy kis infúziót, majd a késõbbiekben a voilerben erõsítették fel.

Három hét elteltével, a felerõsödött ölyvet a megtalálás helyén Manczur doktor engedte szabadon.

Ez az eset is jól példázza, hogy a gyors segítség életmentõ lehet egy ilyen, a madár szempontjából, súlyos helyzetben. A megtalálók gyors, segítõ szándéka nagyban könnyíti meg a késõbbi kezeléseket, egyben növeli a madarak túlélési esélyeit.

Felhívás! (2013. február 19.)

A Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Csoportja, helyi védett területek felmérésére önkéntest, vagy önkénteseket keres !

Elvárás: védett növény és állatfajok ismerete, özönfajok ismerete, önálló munkavégzés.

Költségtérítés: van

Jutalmazás: megegyezés szerint.

Jelentkezés: Kazi Róbertnél

3. Odúkopácsoló Nap (2013. február 2.)

130 "B" típusú madárodút készített 24 önkéntesünk, egy csepergős szombat délelőtt. A 8 éves fiataloktól a 60 feletti nyugdíjasokig minden korosztály képviselte magát. A helyszínt és a gépeket a Facél Kft asztalos műhelye biztosította. A fűrészgépeken szakavatott asztalosok dolgoztak, akiket szorgos segítőik szolgáltak ki. Mások a CNC marógépen elkészült röpnyílásokat csiszolták szálkamentesre, hogy a madarak tolla meg ne sérüljön a használat során. Az odúk összeszögelését 6-8 tagtársunk végezte, talán ez a leglátványosabb része az építésnek.

Vízbázisú színezett gombaölő szerrel impregnáltuk az odú testeket, ennél a folyamatnál leginkább a gyerekek és a hölgyek jeleskedtek. Végső stádium, a tető felszerelése volt, melyet most erősített kivitelben, vízhatlan módon oldottunk meg.

Az idén kevesebb odú készült, mint tavaly, viszont a minőséget nagyban javítottuk. A tetőlapot hátul kiengedtük, vízorral is elláttuk, így a fészek beázást nagymértékben csökkentettük. A sötét színre való festéssel az odúk kevésbé feltűnőek, jobban illeszkednek majd a természetes környezetbe. Reméljük ezt a madarak is értékelni fogják, és komoly költési eredményekkel hálálják meg önkénteseink odaadó munkáját!

Az odúk alapanyagait a Börzsöny Alapítványnak felajánlott adó 1%-ból tudtuk biztosítani. Köszönjük a támogatást!

Csoport találkozó film vetítéssel (2013. január 18.)

22 fõ vett részt azon a filmvetítésen, amit Dunakeszin a Mûvelõdési Házban szerveztünk. A film témája az egészséges élelmiszer termelés és fogyasztás témakörét járta körbe. A francia film címe, "Vigyázat, egészséges!". Félelmetes adatok, és döbbenetes betegségek bemutatása a nagyüzemi, kemizált mezõgazdaság következményeként. Szerencsére van ellenpélda is, a film sugallja: erõs társadalmi összefogással tudunk változtatni életünkön!

A találkozón nem csak tagjaink vettek részt. Ezek az alkalmak nagyon jók arra, hogy bemutassuk Csoportunkat, tevékenységünket. Reméljük, hogy akik meglátogattak minket, hamarosan körünkben üdvözölhetjük!

40. sorozatszámú odútelepünk Verőcén (2013. január 6.)

2013. január 6-án, egy csendes, kissé szürke vasárnap délelőttön, az MME Börzsönyi helyi csoport területén, a 40. sorszámú énekesmadár odútelep létrehozása történt meg. Kihelyeztünk újabb 30 db "B" és "A" típusú odút, egy lelkes "családi vállalkozás" keretében. Az odúkat a Verőce község feletti Borbély hegyre, a kilátóhoz vezető túraút mentén helyeztük ki. A telepet Mekkey Péter és Gyenese Györgyi fogják kezelni, remélhetőleg családjuk további lelkes segítségével. Ezzel a 30 db odúval a 2002. év óta kihelyezett énekes madár odúink száma 1200 db fölé emelkedett! Ezekből 25 önkéntes segítségével, 33 odútelepen, 921 odút rendszeresen ellenőrzünk, az innen származó adatok az országos adatbázisba kerülnek.

Nagyon sok kellemes percet kívánunk az odútelep kezelése során!

Kisfilm a decemberi Brellos-túráról (2013. január 2.)

Szeretettel köszöntjük megújult honlapunkon, a borzsony.org-on! (2013. január 1.)

A megszokott tartalmak mellett sok újdonsággal is találkozhatnak látogtóink. Több hónapja folyó fejlesztésünk eredményét tártuk most olvasóink elé. Az új, átláthatóbb menü szerkezet, továbbá az új, vagy megújult tartalmú oldalak egyaránt szolgálják a látogatók széleskörű tájékoztatását, Helyi Csoportunk és Alapítványunk bemutatását, valamint tagjaink legfrissebb információkhoz jutását.

A fejlesztést megelőzte a tárhely változtatása: az új, nagyobb kapacitású tárhelyen lehetőség van php futtatására és mySQL adatbázis kezelésére is. Újdonság a honlapról küldhető e-mail értesítés.

Figyelmükbe ajánljuk Fotó galériánkat. Utóbbi képgyűjteménybe, regisztráció után, tagjaink tölthetik fel a csoportunk életéről, eseményeiről készült fotóikat. Elsősorban aktuális, friss felvételeket várunk az adott kategóriákban! Ez a funkció Internet Explorer böngészővel, a Microsoft eltérő kódolása miatt, egyenlőre nem működik. Ajánlott böngészők a Mozilla Firefox, vagy a Google Chrome.

A fejlesztést a NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) és a személyi jövedelemadó 1% felajánlások támogatásával valósítottuk meg. A további fejlesztés azonban a közzététel után sem áll le, néhány ötleten jelenleg is dolgozunk. Reményeink szerint hamarosan újabb oldalak telnek meg tartalommal!