Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Az Európai Madárszámlálási Tanács a 2013-2017 közötti időszakra meghirdette az EBBA2 program terepi adatgyűjtését (European Breeding Bird Atlas 2), melynek eredményei 2020-ban a második Európai Madáratlasz könyvben jelennek majd meg.

A Magyar Madártani Egyesület a hazai madárfajok fészkelő állományainak feltérképezését tűzte ki célnak, ez amellett hogy adatot szolgáltatunk az európai programhoz, lehetővé teszi egy Magyar Madáratlasz kiadását is.

A program keretében gyűjtött adatok hozzájárulnak a nemzetközi szerződésekben vállalt jelentési kötelezettségek teljesítéséhez is (EU madárvédelmi irányelv, Natura 2000, Birdlife IBA).

Helyi csoportunk működési területén, önkéntes tagjaink is teljesítik a feladat ránk háruló részét. Minden önkéntes felmérő az általa vállalt 2,5x2,5 km-es UTM négyzet területét, legalább kétszer bejárja nappal, és egyszer éjszaka. Az összes madár észlelést feljegyzi, és bekódolja az MME "Fészlelési valószínűség" kódja szerint, majd az adatokat internetes felületen feltölti a MAP adatbázisba.

Madár Atlasz Program ismertető letöltése

Fotó: Orbán Zoltán