Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

A decemberi jégkárok hatása a bagolyodúkra (2014. december 30.)

A decemberi jégkár az uráli és macskabaglyok számára a Börzsönyben bő 10 év óta kihelyezett, közel 40 költőládánk egy részét sem kímélte. Több területen a fákkal, erdőrészekkel együtt dőltek le, vagy a rázuhanó ágak roncsolták őket. Szomorú, de megsemmisült az az odú is, amelyikben idén tavasszal az egyik, egyébként fokozottan védett, uráli bagoly pár fészkelt. Az MME Börzsönyi Helyi Csoport terepmadarászai jelenleg a kárfelmérést végzik, miközben folyamatosan készülnek már az új odúk és történik a még menthetők javítása.

Ezután következik majd a meglehetősen munkaigényes pótlás: alpin technikával, minimum 8-10 méter magasságra kell felerősíteni a költő alkalmatosságokat igen rövid időn belül, hiszen az uráli baglyok februárban már revírt foglalnak és hozzálátnak a költés előkészítéséhez.

A kevésbé károsodott erdőrészekben is szükséges az odúk karbantartása, hiszen az elmúlt tíz év nem múlt el felettük nyomtalanul. Főleg a tető korhadt el és emiatt az ellenőrző tükör is sokszor leesett, vagy megrepedt, ez viszont meghiúsította az odúkban folyó költések nyomon követését. Az aljára lerakódó "szerves hulladék" eltömte az esővíz kieresztő járatokat, ezeket újra ki kell alakítani, valamint néhány törött ágból új fészekalap is kerül a kitisztított bagoly odúk aljára. Az így megjavított madárlakások, reményeink szerint újabb tíz évre megoldják a környéken lakó baglyok fészkelési gondjait, persze ha az időjárás újra közbe nem szól...

Brellos Tamás emléknap Királyréten (2014. december 14.)

Ez évi utolsó programunkat 75 fő tisztelte meg látogatásával. Az idő kegyes volt hozzánk, kellemes tél eleji hangulat uralta a tábor-rétet. A Budapesti HCs gyűrűzői és segédeik hamar felállították hálóikat az előzetesen beetetett területen. Még tartott a beállítás, amikor egy széncinege már be is repült a hálóba. Ezután már nem sok idő maradt pihenésre...

Nagy üstben tea, fazékban forraltbor készült eközben, melyre folyamatosan rájártak résztvevőink. A szorgos munka és ennek megfigyelése mellett, azért a jóízű beszélgetésekre is futotta az időből. Mire a váci Boronkay középiskola természetvédelmi szakos tanulói megérkeztek, már igen sok madár keveredett a hálóba. Egyszerre tudtunk bemutatni négy cinege fajt, a szén-, a kék-, a barát-, és a fenyves cinegét. Fakusz és csuszka is szép számmal akadt, de a nap fénypontja mégis a szajkó lett, aki hangos rikácsolással adta mindenki tudtára szorult helyzetét. Nagyon sok visszafogás is történt, a gyűrűk számából kideríthető volt, hogy a nyáron, vagy esetleg a tavalyi téli gyűrűzésnél jelölt madarak keveredtek újra a hálóba.

A nap második részében, a folyamatos gyűrűzés mellett, vendégeink egy Királyrét történelmét bemutató kiránduláson is részt vehettek, melynek helyszíne a Bajdázói-tó és a kőbánya volt.

Köszönet a gyűrűzőknek és segédeiknek munkájukért, valamint külön köszönet a forró italokat elkészítő hölgyeknek!

Börzsönyi fekete gólyák Izraelben (2014. november 21.)

Az elmúlt hónapban ismét három börzsönyi feketególya került szem elé Izraelben, a Jordán folyó völgyében. Az észlelések érdekessége, hogy mindhárom meglehetősen koros, 7, 10 és 11 éves madár! A Drégelyvár alól kirepült, 508F jelű madarunk átvette a korelnökséget a börzsönyi feketgólyák között 11 év 3 hónap és 10 napos korával, őt legutóbb 2011-ben észlelték Szécsényben. Az 508U gyűrűszámú feketególyát Hont közelében, a fészekben láttuk utoljára, 10 év után csak most jelentkezett, míg testvére 2008-ig négyszer is szem elé került.

Az elmúlt 12 évben 95 feketególya fiókát jelöltünk a Börzsönyben, a madár zavarása nélkül leolvasható színes gyűrűvel is.

A fekete gólya vonuló madár, az őszi gyülekezés után laza csoportokban dél felé repülve, az európai állomány nagyobb része a Boszporuszon, kisebb része a Gibraltári-szoroson át hagyja el Európát. A legtöbb fekete gólya a török partok mentén és a Sínai-félszigeten keresztül jut el Afrikába. 1984-ig nem álltak rendelkezésre gyűrűzött madarakról visszajelzések. Viszont 1994-től, mióta színes gyűrűvel jelölik őket, 21 példányt figyeltek meg Izraelben.

(Morvai Szilárd fotóján nem a most látott feketególyák láthatóak.)

Természetvédelmi Ankét (2014. november 15.)

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségével közösen, a dunakeszi József Attila Művelődési Központban tartottuk meg ünnepi megemlékezésünket. Herman Ottó halálának, valamint Homoki-Nagy István, a természetfilmezés atyja, születésének 100. évfordulójára emlékeztünk. Rendezvényünket megtisztelte, többek között, Haraszthy László, az MME elnökségének tagja és Csoma Attila, a kultúrház igazgatója, valamint ifjabb Homoki-Nagy István, a híres rendező fia is, aki Helyi Csoportunk egyik alapítója.

Az ankétot Horváth László, a Nyugdíjas Szövetség elnöke nyitotta meg, később, mint katasztrófa elhárítási szakértő, előadást tartott

a veszélyes anyagok környezeti károsításáról. Ezután Helyi Csoportunk elnöke, Terbe Józsefné, aki a dunakeszi Nyugdíjas Klub vezetője is, kiosztotta a gyermek rajz- és kézműves pályázatok díjait. Az előadások a természetvédelem témakörhöz kapcsolódtak: Haraszthy László Herman Ottó életét méltatta akinek munkája nyomán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is megalakulhatott. Dr Nosek János az MTA tudományos főmunkatársa Gondolatok a vízről címmel tartott érdekfeszítő előadást. Ezután Dr Kertész Péter madármentő telepünk és a budapesti Állatkert állatorvosa igen szórakoztató módon mutatta be az állatorvoslás gyakorlatát a vadon élő állatok esetében.

Fricz Gergely, ELTE mesterszakos geográfus hallgató, a börzsönyi Madarász táborok egyik szervezője, a közlekedés és a környezet összefüggéseire világított rá, kihangsúlyozva a fenntartható, vagy kevésbé káros közlekedési módokat. Végül Varga Péter az MME Börzsönyi HCs titkára helyi csoportunk környezeti nevelési munkájáról beszélt, kiemelve a lassan 35 éves Királyréti Madarász Táborokat.

Az esemény záró akkordjaként vendégeinket egy finom ebédre is meghívtuk. Az eseménynek több, mint 80 résztvevője volt és a helyi kábel tévén kívül a Dunakanyar Régió újság is tudósított róla.

Európai Madármegfigyelő Napok (2014. október 4.)

Szombaton, Sződligeten, 34 résztvevő járta végig a Duna-partot, hogy minnél több madarat lássanak ezen az európai nemzetek között zajló versenyen. 18 faj 88 egyedét regisztrálhatták, melyek közül legtöbb a tőkés réce volt, 27 példánnyal. A helyi óvoda Vackor csoportjának gyermekei ügyesen gyalogolták végig az 5 km-es távot, ezért külön köszönet jár nekik! A madarak megfigyelése mellett azért jutott idő a mesterséges odúkban tanyázó pelék megfigyelésére is.

A püspökhatvani Sinkár-tónál is szombaton zajlott ez a program. Itt 50 résztvevő figyelte a madarakat, bár a korábbi évekhez képest jóval kevesebbet láthattunk. A megérkezésünk rögtön izgalmas akció jelenetbe csapott át, amikor egyik szervezőnk leereszkedett a mesterséges tó zsilip rendszerébe, a zúgó vízesés mélyére. A nem is veszélytelen vállalkozás célja, egy mezei pocok kimentése volt, aki valahogy bepottyant a zsilipbe és remegve várta sorsa jobbra fordulását. Az eredményes mentő akciót a résztvevő gyerekek örömujjongása kísérte, akik nemsokára boldogan engedték szabadon kis védencüket. A terület rövid bemutatása után, lévén hogy a mocsári teknős éve van, teknős kvízben próbálhatták tudásukat a közeli iskolából érkezett gyerekek. A jó válaszokért teknős-hűtőmágneseket lehetett nyerni. A madármegfigyelő nap egyre inkább átment emlős megfigyelő napba, hiszen a környék madár odúiban ilyenkor mogyorós- és erdei pelék laknak, később találtunk egy erdei egeret, majd felkerestük a tó melletti dombokon található borzvárat. Út közben elhaladtunk egy napraforgó tábla mellett, ahol sok mezei veréb és pintyfélék szedegettek, később megcsodálhattuk a karvalyokat is, amint mélyrepülésben lopakodva rájuk csaptak.

Vasárnap a Vácrátóti Botanikuskert vendégei lehettünk, ahol kapcsolódtunk a "Földi javak asztalunkon" kiállítás és vásárhoz. A nap folyamán négy madármegfigyelő sétát terveztünk, de a nagy érdeklődés miatt be kellett iktatnunk egy ötödik körbejárást is. Mintegy 160 látogató tisztelt meg minket figyelmével, emellett nagy sikere volt a kirakó játékainknak és a fészek bemutató standunknak is. Már az első sétán 27 madárfajt figyelhettünk meg, köztük egy érdekesség: kárókatonák húztak el a fejünk felett. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a fenyőrigók már megérkeztek, de még seregélyeket is szép számban láttunk. Itt is a tavon úszkáló tőkés récék és a bokrok között bújkáló széncinegék voltak legtöbben. A nap legnagyobb szenzációja mégis az volt, hogy a Berkenye-ház elé, a bemutathatóság kedvéért két méter magasra kirakott, általunk gyártott bemutató odúk egyikébe beköltöztek a denevérek.

Az alábbiakban a Veresegyházi Városi Televízió összeállítása, riportja látható:

Nyárzáró Helyi Csoport találkozó (2014. augusztus 30.)

Nem túl nagy (19 fő) létszámmal, de annál jobb hangulatban búcsúztattuk a nyarat a Duna-Ipoly Nemzeti Park oktatóházában, Királyréten. Amíg a parikás krumpli rotyogott az üstben, Dr Kertész Péter állatorvosunk előadását élvezhettük, aki néhány hónapja a budapesti állatkert állatorvosa is. Az állatkerti orvoslás mellett bemutatta a vadon élő állatok, köztük elsősorban a sérülten talált madarak gyógyításával kapcsolatos nehézségeket, néhány trükkös, olykor megdöbbentő fogásokat. Szemléltette a néhány grammos kisemlősök és a néhány tonnás elefánt gyógyítása közötti párhuzamokat, de főleg a különbségeket.

A finom paprikás krumpli és a sokféle, tagtársaink keze munkáját dícsérő sütemény után nehéz volt felkelni az asztal mellől, de az idő szaladt, így elkezdtük futó programjaink beszámolóinak vetítését.

Először Kazi Róbert, a harmadik éve zajló gyakori ragadozó madár felmérésről tartott előadást, melyből a célokon és a módszereken túl az eredményekről is információt kaptunk. Sajnos a tíz évvel ezelőtti felméréshez képest jóval kevesebb egerész ölyv és egyéb kis ragadozó madár fészkelt a felmért minta területen.

A Selmeczi Kovács Ádám nevével fémjelzett kis légykapó felmérés második évének tapasztalata szintén az, hogy ez a fokozottan védett madárfaj jóval kevesebb helyen költ, mint ami egyébként alkalmas lenne számára. Ezzel együtt az északi Börzsönyben stabil állománya található.

Vadmacska monitoringprogramunk sem hozott sok pozitív sikert az első évében. Az eddig a Börzsöny Alapítvány kamera csapdáival felmért területeken nem találtunk olyan vadmacskát, amelyre teljes bizonyossággal rámondható lett volna a tiszta vérűség, valószínűbb, hogy házi macskával keveredett hibrid állatokat rögzítettek a kamerák. Ez a tény a kutatók szerint megpecsételheti a vadmacskák sorsát, de nem csak a Börzsönyben.

Schmidt András az új Madár Atlasz Program felmérést mutatta be, mely Uniós elvárásoknak megfelelően kidolgozott monitorozási eljárás. Nagyon aprólékos, nagy fajismeretet igényel, hiszen ebben minden, a kijelölt területen előforduló madár párt le kell jegyezni és az előírt módon adatbázisban rögzíteni. Ez a nagyon aprólékos munka néhány fajnál már az első évben felvetette az eddigi állomány becslések pontatlanságait.

Madarász Tábor a Katalinpusztai Kirándulóközpontban (2014. június 29 - július 4.)

A tavalyi sikereken felbuzdulva ezen a nyáron is megszervezte a Börzsöny Alapítvány második madarásztáborát a Katalinpusztai Kirándulóközpontban, 31 alsó tagozatos gyermek részvételével. Célja továbbra is az volt, hogy a gyerekek már kisiskolás korban közelebbről megismerjék az őket körülvevő természetet, ezen belül megfigyeljék az erdei madarak életét, találkozzanak azok védelmével. A szakmai programok mellett nagyon fontosnak tartottuk azt is, hogy a gyerekek sokat sportoljanak, játszanak, alkossanak, hasznosan és kellemesen eltöltve a szünidőt. Segítséget nyújtott ebben a helyszín, az Ökoturisztikai központ, amely kulturált szállást, ízletes napi háromszori étkezést, valamint nagy, tágas szabadteret biztosított számunkra. Kertjében lehetőség nyílt a szakmai előadások, bemutatók megtartására, különböző sportversenyek lebonyolításra, kézműveskedésre.

Az érkezés napján méhészkedés várta a táborozókat, amelyet Nagy Árpád méhész tartott. Az estét hangulatos tábortűzzel, nyársalással zártuk, ahol a gyermekek ismerkedhettek, beszélgethettek egymással. A következő két napon madárgyűrűzés volt a program, amikor a hálókba fogott madarakat testközelből tanulmányozhatták a gyerekek. Miután Sarlós Dávid gyűrűző feltette a lábukra a gyűrűt, el is engedhették őket. A két nap alatt 21 madarat fogtunk, melyek közeli megfigyelése nagy élményt jelentett a táborozók számára. Másnap odúbemutató túrát tettünk, ahol a Gyadai Tanösvényt végigjárva megismerkedtek a mesterségesen kihelyezett odúteleppel, s annak lakóival. Közben gyönyörködhettek a Naszály-hegy természeti értékeiben és az erdei madarak énekében.

Dr. Kertész Péter állatorvos is ismét ellátogatott hozzánk, látványos diákon bemutatva, hogy hogyan segítenek a sérült, beteg állatkerti állatokon. Előadását színesítette a magával hozott, sérült vörös vércse is. Egyik legsikeresebb programunk az éjszakai túra volt, ahol a gyerekek nagy lelkesedéssel állták ki a bátorság próbákat. Az utolsó napon a gyakorlatban is kipróbálhatták a gyerekek az odú és etetőkészítés minden csínját- bínját. Varga Péter, az MME egyik aktív tagja, beavatta őket az odúkopácsolás tudományába és mindenki készített egy „B” típusú mesterséges odút, vagy egy madáretetőt, melyet emlékbe haza is vihetett, hogy kihelyezze saját kertjében.

A jól sikerült szakmai programok mellett, mindennapos volt a kézműveskedés, a vetélkedés, a sportolás. A gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást, számháborúzhattak, nézhettek természetfilmeket és diabemutatót a madarakról.

Sok élménnyel gazdagodva, fáradtan, még is feltöltődve, sok új ismeretet szerezve indulhattak haza. Sokan feltették újra a kérdést: „jövő nyáron is jöhetek?”

Nagy Angéla és Nagy Csaba

Vörösfejű gébics a Börzsönyben - Forintos Nikolett tagtársunk megfigyelése (2014. június 1.)

Május 29-én Szokolya határában bukkant fel a Magyarországon igen ritka vörösfejű gébics egy példánya, melyet sajnos csak nagyon rövid ideig sikerült megfigyelni, mert hamar felrepült és eltűnt. A rövid megfigyelés (és a fotó) alapján nagy valószínűséggel hím madárról van szó.

Az elzavart fekete gólyák visszatértek fészkükre! (2014. május 31.)

2014. április 9-én adtunk hírt arról, hogy az Ipoly Erdő ZRt kemencei erdészetének területén késői fakitermelést végeztek egy fekete gólya fészek közvetlen közelében. Az érzékeny madarak elhagyták a területet, úgy tűnt az idei évben már költés nem várható. A Duna-Ipoly Nemzeti Park őreinek határozott fellépése és az MME Börzsönyi Helyi Csoport a Zöldhatóságnál történt bejelentése nyomán az erdészet vezetői a kitermelést leállították, és biztosították a terület zavartalanságát. A 05.31-i fészek ellenőrzéskor a HCs önkéntese kotló madarat talált a fészekben aki némi késéssel kezdett költésbe!

Frissítés (07.07):Júniusban kotlásban találtuk a feketególyát, azonban július 6 –án ismét üres a fészek! Sem tojás, sem fióka nem nem látható. Nem tudjuk, hogy természetes ok, vagy újabb zavarás miatt hiúsult meg a költés.

Friss hír (07.12):Ugyanebből a fészekből, hét éve fiókaként gyűrűzött feketególyát költésben találtak Salzburgban (Ausztria)

Külföldi gyűrűs feketególya a Börzsönyben (2014. május 24.)

2014. májusában újra sikerült megfigyelni egy külföldi gyűrűs feketególyát a Börzsönyben. Az előző évben, a közép csehországi Sklené mellett kelt, és gyűrűzött madár, most, a Bernece patak völgyében kutatott táplálék után.

Köztisztasági Nap Dunakeszin (2014. május 3.)

Dunakeszin, a helyi önkormányzat Köztisztasági Napot hirdetett meg, melyhez természetesen a Börzsöny Alapítvány is az elsők között csatlakozott. Ez a program sajnos nem túl népszerű, itt mindössze 7 tagtársunk gyűlt össze, akik a régi temető alatti, helyi védett területet tisztították meg. Sajnos néhány környékbali gazda még mindig zöldhulladék lerakónak gondolja ezt a területet, nem veszik figyelembe, talán nem is tudják milyen komoly károkat okoznak ezzel ennek az igen könnyen sérülő homok-pusztai növényzetnek. A korábbi takarításokhoz képest azért van előre lépés, lomtalanítási-, műszaki-, vagy veszélyes hulladékot már nem találtunk. Jellemző itt is a sörösdoboz, műanyag- és üveg palack volt.

Köszönet a kis létszámú, ám annál termelékenyebb, lelkes résztvevőknek!

Nagy sikerrel zajlottak májusi programjaink (2014. május 2-23.)

Május 24. Madarak és Fák Napja a Gyadai-rét tanösvényen

Ezt a programunkat a váci erdészet meghívására, velük közösen bonyolítottuk le. A családi napra az erdészet ügyességi és kézműves játékokkal készült, míg mi madarászok gyűrűzési- és odúzási bemutatót tartottunk. Standot is állítottunk, melyen a szóróanyagok és ismeretterjesztő kiadványokon kívül, játékosan tanulhattak is a gyerekek foglalkozásainkon. A madár gyűrűzést Manczur Ferenc tagtársunk nagy sikerrel bonyolította, bár ahogy haladtunk bele a napba, egyre kevesebb madár akadt a hálókba, déltájban teljesen leállt a mozgásuk.

Az odó ellenőrző kirándulást 60 fő körüli létszámmal indítottuk Nagy Csaba vezetésével. Nem csak a gyerekeknek volt hatalmas élmény az odúk mélyén lapuló apró tojások és fiókák. A többnyire széncinegék által foglalt odúkban már a másod költések zajlottak, az egyik kusza fészekalj azonban peléket rejtett. Nagy érdeklődést váltott ki egy fán tekergőző, kb 1,5 m-es erdei sikló, aki éppen az odúhoz kúszott volna fel, melyben 10 csupasz fióka lapult. A nagy tömeg láttán persze menekülőre fogta a dolgot, a gyerekek legnagyobb örömére, akik úgy érezhették, megmentették a fészekaljnyi cinege fióka életét. Az óriások pihenőjénél szétvált a csoport, a fáradttabbak és a kisgyermekesek visszafordultak. A kitartó mintegy 30 fő azonban végigkísért minket a teljes odútelepen, az ellenőrzést a tanösvény mentén együtt befejezhettük. Rengeteg kérdéssel bombáztak minket résztvevőink, melyekre a túra végére választ kaphattak. Az időjárás kegyes volt, az eső is megvárta, hogy visszaérjünk az erdészházhoz és összecsomagoljuk a hálókat és a standot.

Május 10-11. Madarak és Fák Napja a vácrátóti Botanikus Kertben

Az arborétum dolgozóinak meghívására közös programként bonyolítottuk le ezt a Herman Ottó által jegyzett jeles napot. Mivel a területen helyi csoportunk odútelepet is fenntart, adta magát, hogy Rottenhoffer Balázs és Varga Péter hcs tagok segítségével, odúlakó madarakat bemutató séták vezetésével avassuk be a kert madárvilágába a látogatókat. Ezzel párhuzamosan a botanikus kolléga a fák világába és a kert történelmébe vezette be az érdeklődőket. Szombaton gyönyörű napsütéses időben, 5 vezetett séta keretében, mintegy 80 fővel jártuk végig az odúkat. Vasárnap, a sokszor eleredő eső mellett, 3 csoportban 27 főnek tudtuk megmutatni a kis madárfiókákat. Kitelepült standunkon még ennél is több látogatót fogadtunk, a gyerekeket madaras játékokkal szórakoztattuk, eközben nagyban folyt az MME ismertségének növelése, munkánk bemutatása. Az eseménynek nagyon jó volt a fogadtatása, mind a látogatók, mind a kert dolgozói részéről, reméljük lesz folytatás!

Május 11. Tavaszi madárdal a Börzsönyben

A sárgarigókkal és a gyurgyalagokkal együtt megérkeztek a borús napok is. A szinte csapadékmentes tél és tavasz után az erdőknek, földeknek jót tett a kiadós esőzés, a meghirdetett túránkról viszont sokakat, elsősorban a kisgyermekes családokat, elriasztott a kellemetlen időjárás. Kicsiny csoportunkkal (ketten Ukrajnából érkeztek) idén a szobi Rúzsás-hegy környékét barangoltuk be, Nagy Csaba vezetésével. Itt tavaly Demjén Tamás tagtársunk helyezett ki szépen gondozott, mintegy harminc odúból álló telepet, melyet már az első évben közel száz százalékban kihasználtak a madarak. A változatos élőhelyeken (patakmenti éger-fűz ligeterdő, idős cseres-tölgyes, rétek, felhagyott és művelt mezőgazdasági területek határa) szokás szerint a széncinegék költöttek a legnagyobb arányban, rajtuk kívül egy-egy odúba mezei veréb és nyaktekercs költözött. Már most, május elején több másodköltést is megfigyelhettünk. Kora délután, a bodzaillatú, párálló dombodalon leereszkedve a legszebb kvartett (sárgarigó, fülemüle, barátposzáta, vadgerle) búcsúztatott minket. A néhány órás séta után vendégeinket Tamás tovább kísérte az Ipoly-torokba, amiért külön köszönet illeti!

Május 9. Fülemülék Éjszakája Vácon

Pontosan 60 fő gyűlt össze váci helyszínünkön, hogy meghallgassák a fülemülék esti énekét. Igaz, ebben a létszámban már benne volt a három rádiós munkatárs is, akik a Kossuth rádiónak és a Duna televíziónak készítettek riportot! Schmidt András szakértő irányításával idén is rengeteg élményt kaptak látogatóink. Talán a kissé hűvös időjárásnak, vagy a nagyszámú látogatónak volt köszönhető, hogy igen sok madár énekelt, de a fülemülék nem igazán akartak megszólalni. Ahogy esteledett, már nem tudták magukban tartani mondanivalójukat, kieresztették hangjukat, mintegy 5-8 hím csalogány énekében gyönyörködhettünk. Mire visszaindultunk, már egészen beesteledett. Akik már voltak velünk máskor is, alig várták András csillagászati bemutatóját. Persze új vendégeinket is magával ragdták a spektív lencséin keresztül látható fél-Hold kráterei, meg a sorra megtekintett bolygó szomszédaink, akik ekkorra már fénylő csillagként ragyogtak.

Erdő takarítás a Föld Napja alkalmából (2014. április 26.)

Sajnos az eső sokakat elriasztott, így a királyréti parkolóból 11 fővel vágtunk neki erdő takarító kirándulásunknak. Csodálatos átváltozáson ment keresztül a természet: a néhány napja a szárazságtól poros, szomjas föld mostanra kivirult. A csörgedező patakok zúgó hegyi patakká változva rohantak lefelé a kövek között, a mohák üde zöld párnaként simultak a sziklákra, a madarak vígan énekeltek.

A csapat egyik fele a Cseresznyefa parkolóig a Börzsöny Alapítvány teherautójával ment fel, majd a parkoló környékének megtisztítása után a kék kereszt jelzésű turista úton jött le Királyrét felé. A másik csoport Királyrétről indult, Õk az út alsó felét tisztították meg, de még maradt erejük a beton út környékén is összeszedni a szemetet.

Idén sikerült megoldanunk a szelektív szemét szedést, ami nem kis odafigyelést igényelt részünkről. Jellemző volt a műanyag pille palack és a fém sörös doboz, valamint az üveg palackok, de műanyag útszéli jelző oszlopot is találtunk benn az erdő mélyén. És persze most is találtunk "ÁFOR" feliratú olajos flakonokat, amik hosszú évek óta szennyezték az erdőt!

Odútelep ellenőrzés szobi óvodásokkal (2014. április 15.)

21 nagycsoportos óvodás kapott "madaras" élményeket Demjén Tamás tagtársunk által szobi odútelepünkön. A gyerekeket a négy óvónő mellett két szülő is elkísérte. Az odútelep kissé messzebb esik a településtől, így a gyermekek egy jót kirándulhattak is, miközben nagy érdeklődéssel néztek bele minden egyes odúba. A kicsit hűvös időjárásnak köszönhetően szinte minden odúban kotló madarakat láthattak, a szülő madarak a gyerekzsivaly ellenére sem hagyták el fészküket. Sajnos az

idő rövidsége miatt nem tudtak minden odút leellenőrizni, hiszen ebédre vissza kellett érni a szobi Napsugár óvodába, de így legalább a nagycsoportos ovisok másik csoportjának is maradt látnivaló, a következő ellenőrzés már velük fog zajlani. Reméljük Tamásnak sikerült megfertőzni a gyerekeket a Természet szeretetével, talán néhány év múlva némelyikük saját odútelepet fog kezelni!

Erdészet, avagy hogyan szabaduljunk meg a fekete gólyától (2014. április 9.)

Felháborodással észleltük, hogy az Ipoly-Erdő Zrt ismét megzavarta egy fekete gólya pár (Ciconia nigra) fészkelését – fészekfoglalását!

Előzmények: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi helyi csoportja 1998. óta kíséri figyelemmel a Börzsöny hegység területén a feketególyák fészkelését. A 2007. évben ismert 7 páros állomány napjainkra 4 ismert párra zsugorodott. A fekete gólyák kb. március 15 – április 1. között érkeznek a telelőhelyről, ekkor történik a fészekfoglalás. Ekkor a legérzékenyebbek, már kevés zavarás miatt is elhagyhatják az – akár évtizedek óta használt – költőhelyet. Az Ipoly Erdő Zrt több esetben március utolsó napjaiban végzett fadöntést a feketególya fészkek közvetlen közelében.

Néhány konkrét eset, amikor az erdőgazdálkodás miatt hagyták el a fészket:

- Honthoz tartozó erdőrészletben egy 10 éve fészkelő pár 2007-ben az akkori tarvágások idején eltűnt ( kis szünetekkel a teljes hegyoldalt levágták).

- Kemencei erdő részletben 2009. március utolsó napjaiban végeztek gyérítést a fészek körül, annak ellenére, hogy látták a madarakat benne - innen is végleg eltűntek.

- Ipolytölgyes közelében 2010. évben szintén a tavaszi fészek foglalási időszakban gyérítettek közvetlen a fészeknél, annak ellenére, hogy nem tudták kiszállítani a fát (azóta se).

A fentiek ismeretében a kemencei körzet erdőtervezési lakossági egyeztető tárgyalásán írásban megtettük javaslatunkat a feketególya fészkelőhelyek kímélése érdekében. Akkor az erdészet képviselői természetesnek ítélték az irányelveket, és azt nyilatkozták hogy maguktól is annak szellemében cselekednek.

Ezért is döbbentünk meg, amikor 2014. április 6-án a Hont közeli erdőrészletben a feketególya fészektől 73 m-re frissen végzett fakitermelést találtunk. Mint a helyszínen készült fényképen is látható, melyen piros karika mutatja a gólya fészkét, a kidöntött fákon már kibomlott levelek voltak, melyek épphogy kezdtek fonnyadni, tehát csak néhány napja történhetett a vágás. Mivel a kivágott bükkfa hajlamos a befülledésre, bizonyára nem hagyják ott, tehát tovább folytatódik a zavarás! A gólyafészeknél megállapítottuk, hogy egyetlen ürülék nyom volt a fészek alatt, további „meszelés” nincs. Tehát megérkezett a madár, de rögtön el is hagyta a költőhelyet.

Ezen a helyen 1997. óta ismert a feketególya fészkelés. 1999-ben vihar verte le a fészket, ennek pótlására biztonságos fészektartót helyeztünk ki. 2000. és 2003. között a pár egy közeli váltófészekben költött, majd 2004-től folyamatosan a jelenlegi helyen fészkelt. Mostanáig ez volt a Börzsöny legstabilabb fészkelőpárja.

Ha egy Nemzeti Park területén, fokozottan védett madár fészkelését nem lehet biztosítani, még úgy sem hogy előre jelezzük a veszélyt, akkor megkérdőjelezhető az egész természetvédelem komolysága!

Frissítés:2014. április 11-én A Duna-Ipoly Nemzeti Park Börzsönyi Tájegység vezetőjének határozott fellépésére, az erdészet igéretet tett, hogy szeptemberig nem bolygatja a feketególya élőhelyét. Figyelni fogjuk...

Tavaszköszöntő kirándulás (2014. március 29.)

Igen kellemes május végi időjárásban vágtunk neki a 12,3 km-es távnak, melynek kiindulási és végpontja is Magyarkút volt. Sokan ugyan nem voltunk, mindösszesen heten, de a hangulat így is kiváló volt. Célpontunk a Nagy-Kőhegy csúcsa, melyről pazar kilátás nyílik a völgyben kanyargó vasútra, kissé távolabb Szokolya takaros házaira, még távolabb pedig a Börzsöny fenséges hegyeire. Szebb helyet nehéz lett volna találni elemózsiánk elfogyasztására, és hogy csak ennyien voltunk, kényelmesen elfértünk a tetőn kialakított pihenő kunyhóban.

Nem kora tavaszi hangulat uralkodott az erdőben, már pompás virágok nyíltak mindenfelé és a madarak is teli torokból énekeltek. Sajnos utunkon végig kísértett az erdőirtás, mindenfelé kidöntött fatörzsek és mélyen széttaposott erdei utak mentén haladtunk. Hatalmas munkagépek miatt kellett félre állnunk, melyek után több helyütt egy méter mély nyomvályúkban szivárgott a saras víz. De szerencsére csodákban sem volt hiány: hollók násztáncában, vörösbegyek énekében gyönyörködhettünk, majd egy kígyászölyv sikeres vadászatának lehettünk szemtanúi. Már majdnem visszaértünk Magyarkútra, amikor egy vörös mókus életébe pillanthattunk bele néhány percre, miközben szomját csillapította a hűs patakban. Kissé fáradtan, de kellemes élményekkel indultunk haza a madárdalos tavaszi erdőből.

Uráli bagoly költése a Börzsönyben (2014. március 27.)

2003. évben mintegy 30 db hatszögletű odút telepítettünk baglyok részére a Börzsöny különböző területein. A bizonyított uráli bagoly jelenlét ellenére 2014. évig csak macskabaglyok foglalták el a költőládákat. A tükörrel felszerelt odúk távcsöves ellenőrzését a tavaszi időszakban 2-4 alkalommal végezzük, de ellenőrizzük az ismert természetes odúban, vagy gallyfészekben költő párokat is. Az őszi, és tél végi időszakban éjszakai hangbehívással is monitorozzuk a bagoly állományt.

2014. évben végre uráli bagoly költését észleltük két bagolyodúban is!

Helyi Csoport közgyűlés (2014. február 22.)

Helyi Csoportunk közgyűlését a már megszokott helyen, a váci Király Endre szakközép iskolában tartottuk meg. Miután sajnos csak 18 fő jelent meg, ezért elnökünk, Terbe Józsefné fél óra elteltével újra indította a közgyűlést, a jelenlévő határozatképes létszámmal. Hogy az idő ne teljen hiába, Potyó Imre tagtársunk csodálatos felvételekkel mutatta be a "Duna-virágzást", amely a környezetvédelem nagy eredménye: a tiszavirághoz hasonló kérészrajzás volt megfigyelhető a Dunán is, mely egyértelműen jelzi a Duna vizének tisztulását. A 2013. éves beszámolót Varga Péter, titkár vetített képek segítségével mondta el, ezt a tagság egyhangúlag elfogadta. Újra felmerült a madarász táborok létszámának csökkenése, melyre több építő javaslat is elhangzott a résztvevők részéről. Az országos küldött közgyűlés résztvevőinek megválasztásával az érdemi munkát befejeztük, elnökünk a közgyűlést bezárta.

A program második felében Nagy Csaba tagtársunk vetítettképes előadást tartott a madárfotózás rejtelmeiről. Képein nem csak a technikai tudás, de még inkább a természet és benne a madárvilág csodálata tükröződött. Ahogy említette: a leshelyeken töltött kényelmetlenségekért mindig kárpótol a madarak látványa, viselkedésének megfigyelése.

Odúkopácsoló nap (2014. február 1.)

Már hagyományosnak nevezhető, hogy a tél közepén odúkopácsoló napot tartunk, melyen tagjaink és a segíteni kész érdeklődők madárodúkat állítanak össze. Ezek az odúk biztosítják a csoportunk területén lévő odútelepek bővítését, illetve az elhasználódott madárlakásokat cseréljük újakra. Az eseménynek a Börzsöny Alapítvány egyik támogatója, a Facél Kft asztalos műhelye biztosította a helyszínt és a gépeket.

27 fő gyülekezett a dunakeszi Vagongyár bejáratánál, majd miután bebocsájtást nyertünk, elindultunk a Facél műhely felé. Rövid munkavédelmi oktatás után felálltunk a különböző munkafázisoknál. Az első helyen a tavaly félkészen maradt odúkat fejeztük be, itt került fel a tető. Eközben a körfűrész gépeken már daraboltuk az alapanyagot, melyet egy másik csapat állított össze. Itt nagy

segítséget jelentett a váci Boronkay szakközép iskola környezetvédelmi szakos tanulóiból verbuválódott 10 fős csapata, Szilágyi Lajos tanár úr vezetésével. Végül a hölgyek csapata, a gyerekekkel kiegészülve, a lenolajas felületvédelmet hordták föl az anyagra.

A végeredmény idén is közel 100 odú elkészítése volt, melyből 30 db-ot a "Boronkaysok" Magyarkút közelében, egy új odútelep létrehozásához használnak fel.

Köszönet a szomszédos AGYSz Kft vezetőjének, Havasi Attilának, hogy a műhelyükben melegedő és "csemegéző" helyet biztosítottak, valamint segítettek az odúk elkészítésénél is!

Odútelep létesítése gyerekekkel (2014. január 15.)

A dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola 3.c osztályának tanulói, osztályfőnökük Tolnai Erzsébet irányításával, még tavaly decemberben madárodúkat készítettek szülői segítséggel. Ekkor, a kézi munka mellett, elméleti tudásukról is számot adtak a gyerekek, képek alapján kellett kiválasztaniuk, hogy milyen madarak költése várható az általuk készített odúkban. Január közepére már jól megszáradt a vastag lenolaj réteg, amit a madárlakásokra kentek, így nekiláthattak a kihelyezésnek. A csöpörgős eső sem szegte kedvüket, vidáman cipelte mindenki a saját odúját, amire többen még a nevüket is ráírták. Az odútelep, mely a gyerekek által a Cinkefalva nevet kapta, Dunakeszi Duna-parti részén létesült, 15 odúval. Mivel ártéri részről van szó, ezért Varga Péter HCs tag, a hosszú odúakasztó bottal jó magasra helyezte a leendő fészeklakásokat, hogy az esetleges áradás ne okozzon kárt a költésekben. A gyerekek eközben kis térképükön bejelölték minden kiakasztott odú pontos helyzetét. Kedves pillanat volt, amikor az első odú kihelyezése után néhány perccel egy cinege egészen közelről érdeklődött az új lakás iránt. A gyerekek itt rögtön visszajelzést kaptak, hogy munkájuk nem volt hiábavaló! A tervek szerint áprilistól rendszeres ellenőrzéseket fogunk végezni a Cinkefalvi odútelepen, a gyerekek közreműködésével.

Tavaszias Téli Tábor (2014. január 6.)

Az átlagosnál pár nappal hosszabb karácsonyi szünetnek köszönhetően ezen a télen január 3-tól 5-ig tartott a Téli Tábor. A tavaly jól bevált pilismaróti plébániára tértünk vissza, ahol az alvóhely ugyan elég szűkös, de minden más szempontból tökéletes helyszín a tábor számára. Idén 24 gyerek vett részt a programokon, köztük 2 KÖTET-es és 6 BTT-s. A tábor nevét akár TAT-ra, Tavaszi Táborra is változtathattuk volna, mert az évszakhoz képest enyhe időnk volt, köddel gazdagítva, ami csak az utolsó napi dunai madarászat idejére oszlott szét, így a récéket és sirályokat verőfényben figyelhettük. Első nap Sik András bolygókutató mesélt a Marsról, majd kis sétát tettünk a faluban, útba ejtve elhagyott pincéket is.

Másnap a Nyír-völgyben jártunk sárban és ködben. (Túl) sok helyen találkoztunk fakitermeléssel és kevés helyen madarakkal. Sok volt a vadnyom, de csak 4 szarvastehenet láttunk átfutni az úton. Sötétben értünk haza. Visszaadtuk a gazdáinak a kiránduláson hozzánk csatlakozott kutyát, majd vacsora után meghallgattuk Endrődi Gergő előadását a gombákról. A cseperésző eső ellenére jót számháborúztunk, sőt még egy „activiti” is belefért a hosszúra nyúlt napba. Az utolsó napon a madarászásból visszatérve ebéd után már csak a „Fele sem igaz” vetélkedőre volt időnk, -amiből megtudhattuk többek között, hogy XVI. Lajos szívét megette egy angol pap.