Hiúz (Lynx lynx) 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel együttműködve, kameracsapdák kihelyezésével, és a téli hótakaróban nyomkereséssel monitorozzuk a hiúz jelenlétét a Börzsöny hegységben. Az eddig elért eredményekről Darányi László és Bedő Péter összefoglalója:

 

Az 1980-as évek közepétől ismert a hiúz előfordulása az Északi-középhegységben. A börzsönyi megjelenés hitelesítésének dátuma 1987 január. Ezután szinte minden jó havas télen előkerültek faj nyomai a hegységből. Az utolsó megbízható nyomészlelés 1995. január 17-én volt. Ezt követően újabb hosszú időszak telt el bizonyított hiúz életjel nélkül, annak ellenére, hogy 2001-től LIFE kutatási program is működött a Börzsönyben 8-12 ember bevonásával. Aztán megtörtént a csoda: 2005. november 29-én ismét megjelent egy hiúz! A hóban látható nyomokat több szakember "hitelesítette". Azóta számos adatot gyűjtöttek a témával foglalkozó hivatásos és önkéntes szakemberek. Bár a hiúz újbóli megjelenésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények - egyesek fogságból kiszabadultnak vagy titokban betelepítettnek is tartják - sokkal valószínűbb a természetes úton történő visszatelepülés. Az emberre teljesen veszélytelen, és nagyon tetszetős küllemű nagyragadozó féltett kincsünk. Jelenleg célszerű technikai eszközök, és felkért hivatásos, valamint önkéntes szakemberek bevonásával történik a nagyragadozó, illetve hiúz kutatás a Börzsönyben, a Börzsöny Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával. Az alábbi képeket és videókat Darányi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője és a programban részt vevő önkéntesek: Bedő Péter, Ferenczi Balázs, Szabó-Major Borbála, és ifj. Darányi László készítették Reconyx illetve egyéb típusú kameracsapdákkal a Börzsöny területén.

 

A Börzsöny területén először 2007. novemberében sikerült a kameracsapdának megörökíteni a hiúzt.

 

A folytatás

 

2008. december: egy elejtett zsákmány mellé került ki a kamera, amely a később visszatérő hiúzt rögzítette.
2009 augusztus: első ízben készültek nyári felvételek, bizonyítva ezzel egész éves jelenlétét

 

2015. december 31. Hat év szünet után újra sikerült képet készíteni a börzsönyi hiúzról! A nyomkeresésekkel a közbenső években is bizonyítottuk jelenlétét, azonban a kameracsapdáinkat eddig ügyesen elkerülte.

 

2016. június 30. és december 30 : Pünkösdkor, és Szilveszterkor is újra bejelentkezett

 

2017-2018 Több helyszínen is megjelent

 

2019-2020