Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Odúban költeni biztonságos, mivel az időjárás viszontagságai ellen éppen úgy védelmet nyújt, mint a ragadozók egy része ellen. Ezt a hazánkban költő madarak közül mintegy harminc faj ismerte fel.

A madárvédelem gyakorlatában évtizedek óta alkalmazott módszer különféle mesterséges odúk kihelyezésével segíteni az odúlakó madarak szaporodását, elsősorban olyan élőhelyeken, ahol nincs, vagy kevés a természetes odú.

A Börzsönyi helyi csoport 2002 évben kezdte újra énekesmadarak részére, az odútelepítés programját 52 odúval. Azóta ezernél is több odút helyeztünk ki működési területünkön, melyekből 921 db, rendszeresen ellenőrzött, és karbantartott odútelepeinken található.

Jelenleg 33 odútelepet működtetünk, több mint 25 önkéntes segítségével.

A rendszeres ellenőrzéssel, és a tapasztalatok feljegyzésével fontos adatokat nyerünk az odúlakó madárfajok és emlősfajok (pelék) szaporodásbiológiájáról, és állományváltozásairól, és elterjedési területükről.

Az odútelepek egy része bemutató jelleggel működik óvodák, iskolák udvarában, tanösvények mentén, színesítve az erdei iskolák programjait és előmozdítja a gyerekek környezettudatos nevelését.

Az elmúlt években több mint 10 madárfaj, és 3 pelefaj fészkelt odúinkban, gyakori vendég a széncinege, kék cinege, örvös légykapó, ritkább fészkelő a csuszka, barátcinege,  fenyvescinege, seregély, igen ritka, de előfordult a közép fakopáncs és a vörösbegy is. A kiskertekben, gyümölcsösökben a mezei és házi veréb a gyakoribb faj. Lakóházak között a házi rozsdafarkú is megtelepedett.

Csatlakozz Te is az odúlakók védelméhez !

Jelentkezés: oducsaba©gmail.com

Termékeink között megtalálja Nagy Csaba Odúlakó madaraink védelme című könyvét, illetve több rendelhető odút is.