Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket! Bankszámlaszám: 16200230-10020377
 

Jól érzi magát a börzsönyi hiúz (2020. május 15.)

Az utóbbi hetekben többször is kameracsapdáink elé került a hiúz. Jól érzi magát, még szájmaszkot sem hord, de gondosan kerüli az emberekkel való találkozást.

Önkénteseink kameracsapdákkal folyamatosan kutatják a nagyvadak jelenlétét, amihez az elmúlt évben az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázati forrása is hozzájárult.


A pandémia hatása helyi csoportunk működésére (2020. április 14.)

A pandémia valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg, például egy vagy több kontinensét. Magyarország kormánya, igen helyesen, korlátozó intézkedéseket vezetett be, melyek egyike a lakosság mozgását igyekszik visszaszorítani, valamint megtiltja a tömeg rendezvények szervezését.

Az MME és benne Csoportunk egyik fő feladata a környezeti nevelés és környezeti közösségi programok szervezése, ami az utóbbi időben már valóban komoly "tömegeket" mozgatott meg, egyre többen csatlakoztak rendezvényeinkhez. Környezet takarítási akciók, Fülemülék Éjszakája, odúbemutató kirándulások, Madarak és Fák Napja; mind megannyi népszerű program. Ezek az idén elmaradnak!

Nem tudjuk meddig tart a krízis. Idén szerveznénk 40. Madarász táborunkat Királyréten, most ez is veszélybe került. Talán az ősz nem csak a forróság enyhülését hozza majd, de a járványét is! Jó lenne, ha legalább őszi programjainkat megrendezhetnénk!

Ez a társadalmi válság most a "magányos farkasoknak" kedvez. Felméréseinket, a madárvilág monitorozását még szerencsére végezhetjük. Sokunknak a legnagyobb büntetés lenne, ha nem mehetnénk ki a Természetbe imádott madaraink közé. Ez a feladat számunkra nem munka, inkább egy küldetés, egy nagyon mélyről jövő érzés megélése: az ÉLET szeretete...

Minden rosszban van valami jó! Ahogy mindannyian lelassulunk egy picit, végig gondolhatjuk életünket, számba vehetjük az igazán fontos dolgainkat. A vadon élő állatok pedig hétvégén is előbújhatnak rejtekeikből, talán az érzékeny madarak fészkeit sem kell őrizni a turista hadaktól. Kevesebb a repülőgép az égen, az autó az utakon, a Dunán sem követik egymást hatalmas úszó szállodák. A FÖLD most vehet egy nagy levegőt!

Aki teheti maradjon otthon! Barkácsoljon madárodúkat, készítsen mű fecske fészkeket, helyezzen ki madáritatót és figyelje ezeket a csodálatos élőlényeket! A biodiverzitás megőrzése napjaink egyik legfontosabb feladata, kezdjük otthon, házunk környékén! A neten jobbnál jobb ötleteket találunk a madárbarát kert megvalósítására. Ha nem mehetünk a Természetbe, hívjuk meg a Természetet hozzánk!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a Természetre!

Az ölyvek újra szabadon repülhetnek! (2020. április 5.)

A tavalyi évben kézre került két sérült egerész ölyvet sikerült gyógyultan szabadon engedni a Börzsöny egyik településektől távol eső tisztásán. Az egyikük szemsérüléssel került a Börzsöny Alapítvány madár mentő állomására, a másik autóval ütközött. Az ütközés során komoly sérülései mellett a szárnycsontja is eltörött, ezért nagy volt az esélye, hogy soha többé nem repülhet. Dr Kertész Péter állatorvos beavatkozásainak és áldozatos gondozásának, valamint az ölyv egészséges életösztönének köszönhetően, végül is fél év kezelés után társával együtt szabadon engedhettük. Az elengedés pillanatairól az alábbi kis videó tudósít:Helyi Csoport ünnepi közgyűlés (2020. március 7.)

Helyi csoportunk 31 fő részvételével rendhagyó ünnepléssel kezdte éves közgyűlését, ugyanis megalakulásának 45. évfordulójáról tartott megemlékezést. Elnök asszonyunk díszvendégként köszöntötte Halmos Gergőt, az MME ügyvezető igazgatóját, Nyíri Mártont, Dunakeszi környezetvédelemért felelős alpolgármesterét, valamint Brellos Tamásnét, egyik alapító tagunk özvegyét.
Terbe Józsefné elnök ünnepi köszöntője és visszaemlékezése után Varga Péter köszöntötte a Pro Natura kitüntetésben részesített Schmidt András és Rottenhoffer István tagtársainkat, majd megtartotta éves beszámolóját és szemléltette a 2019. év pénzügyi helyzetét. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta és elfogadta a tavalyi év programját. Megválasztottuk a 2020. évre jelölt küldötteket: Terbe Józsefné, Kazi Róbert, Varga Péter, Nagy Csaba, Cserép György, Horváth Tibor, Blaskó Árpád és ifj Varga Péter. A megbízatás egy évre, a helyi csoport következő közgyűléséig érvényes. A közgyűlés a küldötteket 1 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta.
A második részben Rottenhoffer István Madáratlasz Program koordinátor bemutatta a tavalyi év MAP felméréseinek eredményeit. Előadásából világossá vált, hogy munkánk országos szinten is kimagasló, Csoportunk egyik siker története. Ezután Cserép György az újonnan megalakult Harkályvédelmi Munkacsoportról tartott előadást. A Gerard Gorman nevével fémjelzett csoportnak több kapcsolódási pontja is van a Börzsönnyel, itt is számítanak tagjaink hathatós munkájára. Nagy Csaba odú koordinátor 15 év munkájának összefoglalását mutatta be, elképesztő adatokkal támasztva alá az elvégzett munka mennyiségét és eredményességét.

Ezután még több hozzászólás, észrevétel érkezett a résztvevők részéről, melyekre a HCs vezetőségen kívül Halmos Gergő is válaszolt. A beszélgetés után elnök asszonyunk a közgyűlést bezárta.

Kezdő madarász képzést tartottunk (2020. február 22-23.)

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is tartottunk képzést a madárvilág iránt érdeklődő "kezdő madarászoknak". Az érdeklődés most is igen nagy volt, január elejére betelt a 20 fős létszám keret. Mivel még december elején hirdettük meg, igen sokan karácsonyi ajándékként kapták. A résztvevők Budapestről és a környező településekről érkeztek, de volt egy békéscsabai vendégünk is. A képzésnek idén is a dunakeszi József Attila művelődési központ adott helyet, melyet ezúton is nagyon köszönünk!

A tematika a tavalyi évben beváltak szerint készült annyi kiegészítéssel, hogy az előadások elején Molnár Kata tagtársunk, aki a tavalyi képzésen részt vett, elmesélte mit adott neki ez a program, hogyan tudta beépíteni a munkájába és a minden napjaiba. A kölcsönös bemutatkozás után a madarak és az ember viszonyáról beszélt Tarján Ambrus, majd Varga Péter bemutatta az MME-t és a madarászok "társadalmát". Rövid szünet után rátértünk a madár megfigyelés témájára, ahol szóba került a távcső használat, az öltözködés, a telefonos applikáció, de persze a madarászat etikája is. Tarján Ambrus kitért még a madarak által hagyott jelek értékelésére. Ifjabb Varga Péter a megfigyelések rögzítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, bemutatta az adatok kezelésének, közzé tételének lehetőségeit is. Néhány közismertebb fajon keresztül bemutattuk a különböző madár csoportokat, majd a madárhatározó kezelésének elsajátítása zárta az elméleti képzést.

Másnap a dunakeszi Duna-parton a gyakorlati képzéssel folytattuk a programot. Itt már Kazi Róbert és Forintos Nikolett is erősítette a képzők csapatát, így három spektívvel (erős nagyítású madarász távcső) felszerelkezve indultunk a madárlesre. Az idő szeles volt, de az enyhe időjárásnak köszönhetően már sok tavaszt jelző madárral találkoztunk. A kercerécék násztáncot mutattak be, az erdei pinty ezerrel dalolt, a harkályok bőszen doboltak. Résztvevőink ekkorra már ügyesen forgatták a madárhatározó könyvet, nem okozott problémát a látott madarak megnevezése. A parti séta végén betértünk a Kiscsurgó nevű patak területére, ami most is igazi madár paradicsomnak mutatkozott: fenyő pintyek, tengelicek, meggyvágók és még sok érdekes madár mutatta meg magát. Az esemény fénypontjaként ifjabb Varga Péter meglepetés madárgyűrűzést tartott, ahol az előbb még távcsőben, a fa tetején látott madarak, "varázsütésre" kézközelbe kerültek.

A képzés befejező részeként kiosztottuk az okleveleket és apró ajándékokkal kedveskedtünk résztvevőinknek. Reméljük sikerült érdekes és tartalmas bemutatót tartanunk és egyre többen választják hobbijuknak a madarak megfigyelését, a madárvédelmet!

Miről énekelnek a madarak? Bevezetés a madárhangok akusztikus rejtelmeibe (2020. február 21.)

Egy lendületes, tudományos mélységekbe menő, mégis laikusok számára is jól érthető előadást láthattunk és hallhattunk idei első programunkon. Koszta Csaba kutató biológus vezetett be minket a madárhangok világába, melyre 36 résztvevő volt kíváncsi. Csaba gyerekkorától érdeklődve hallgatta a madarak énekét, majd az ELTÉ-n töltött évek alatt tudománnyá fejlesztette magában ezt a vonzalmat. Átütő lelkesedéssel mutatta be a madárhang gyűjtés technikáit és a hangok számítástechnikai eszközökkel való feldolgozását. Megtudhattuk, hogy mire szolgál a madárének és hogyan változik a különféle események hatására. A madarak fotói mellett persze meghallgathattuk éneküket is, némelyiket lassított formában. A lebilincselő előadás után még volt lehetőség kérdéseket feltenni, ezzel éltek is vendégeink és még egy pici kötetlen beszélgetés is belefért az időbe.