Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1%-ának felajánlásával ! 18702862-1-13
 

"Kezdő madarász vagyok" képzés – Dunakeszi (2019. január 19.)

A létszám betelt, erre a programra nem tudunk több jelentkezőt fogadni! Megértését kérjük!

Az MME Börzsönyi Helyi Csoportja két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?

14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzést az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának oszlopos tagjai, Tarján Ambrus, Rottenhoffer István, Varga Péter és ifj. Varga Péter tartják. A képzés során mindannyian arra törekednek majd, hogy minden érdeklődőt rácsodálkoztassanak a természet szépségeire a madarak rendkívül izgalmas világán keresztül, melyet egy jó hangulatú, gyakorlatias oktatás keretein belül képzelnek el.

A képzés időpontja

 • 2019. január 19. (szombat) 8.00-14.00
 • 2019. január 20. (vasárnap) 9.00-13.00

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye: VOKE József Attila Művelődési Központ, Dunakeszi, Állomás sétány 17.

A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Dunakeszi, Duna part (bővebb információ a helyről az elméleti napon)

A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.

I. (elméleti) nap

 • 8:00-8:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
 • 8:30-9:30 I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a hazai madártan és az MME, a madarászat típusai]
 • 9:30-10:30 II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
 • 10:30-11:00 Szünet
 • 11:00-12:00 III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás]
 • 12:00- 13:00 IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
 • 13:00-14:00 V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

 • 9:00- 13:00 Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba: a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat; ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét; a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.); közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).

Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).

A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

Fizetési mód: átutalással a jelentkezési határidőig az MME Börzsönyi HCs 11712004-20342647 számlaszámra. A közleménybe kérjük, tüntessék fel, hogy "Dunakeszi képzés", továbbá a jelentkező nevét.

A jelentkezés módja

 • E-mailben január 17-ig a borzsony@mme.hu címen, az esetleges kérdéseket is erre a címre várjuk.
 • A jelentkezés a képzési díj befizetésével válik véglegessé.
 • Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
 • Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
 • A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

Brellos Tamás Emléknap (2018. december 9.)

A Bajdázói-réten, a madarász tábor gyűrűző mestereinek vezetésével, újra kifeszítjük hálóinkat, hogy téli madárvendégeinket is meggyűrűzhessük. A megfogott madarakat egészen közelről csodálhatjuk meg, fényképezésükre is lehetőség nyílik. A madarakat a gyerekek engedhetik szabadon. Napközben az érdeklődők madárodú tisztító, karbantartó kirándulásba is bekapcsolódhatnak, melynek során minden odúzással kapcsolatos kérdésre választ adunk. Lehetőséget biztosítunk madaras ajándék tárgyak, ismeretterjesztő kiadványok megvételére, mellyel helyi csoportunk munkáját támogathatják.

Helyszín:Szokolya-Királyrét, Bajdázói-rét (Tábor-rét)

Időpont:9:00 órától várjuk az érdeklődőket a Bajdázói-tónál

Időjárásnak megfelelő meleg öltözék, távcső, fényképezőgép ajánlott! Hideg élelemről mindenki maga gondoskodik, meleg italt (forraltbor, tea) jelképes összegért mi adunk. Esős idő esetén a gyűrűzést nem tudjuk megtartani, hanem egy pár órás kirándulás keretében bepillantunk a téli erdő életébe.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Adventi vásár Nagymaroson (2018. december 8.)

A MÁTÉ Állatvédelmi Alapítvány meghívásának eleget téve csatlakozunk a művelődési ház előtt megrendezendő Bazárhoz és a hagyományos szombati termelői piachoz.

Helyszín:Nagymaros, Fő tér

Időpont:9:00-12:00-ig

A piacon rajtunk kívül megtalálhatóak lesznek még a környék legjobb termelői, kézművesei is: házi feldolgozású élelmiszerek, szárított gombák, kerámiák, ajándék tárgyak.

Töltsünk el együtt egy jó hangulatú délelőttöt a nagymarosi termelői piacon, legyen a karácsonyi vásárlás kétszeresen hasznos!