Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Gyűrűs Gólya Vácrátóton

Vácrátóton fészkelő fehér gólya pár életét évek óta figyelemmel kíséri a Börzsönyi helyi csoport. Prohászka László megfigyelése szerint, 2011. évben öt fióka kelt ki, sajnos csak négy fióka nőtt fel, az egyik fiatal gólyát elpusztulva találta meg a közeli réten.

2012. évben is megérkeztek a gólyák és elfoglalták a fészket. Június 4-én négy fióka volt a fészekben. Meglepetés volt , hogy az egyik öreg gólya lábán jól látható gyűrű van. Ez azért érdekes, mert 2011-ben biztos, hogy nem volt gyűrűs gólya a vácrátóti fészeknél, tehát a gólya ebben az évben párt váltott.

A gyűrűző központból (ringers@mme.hu) kikértük a gyűrű adatait. Ezek szerint a fehér H622 számú gyűrűt, 2011. július 5-én, Kócsújfalu ( Górés tanya ) , Jász-Nagykun-Szolnok megyében, egy 2 éven túli, hím gólyára tették fel.

Az biztos, hogy a hím gólya tavaly nem itt költött, hogy a tojó is változott-e , azt nem lehet tudni, mert nincs megjelölve.

2012. június 16-án négy fióka tocsogott a fészekben. A következő ellenőrzésnél sajnálattal tapasztaltuk, hogy az egyik fióka nyomtalanul eltűnt. A három fiatal gólya viszont szépen kifejlődött és már a repülést próbálgatják a fészekben.

Prohászka László és Dénes János