Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Horvát gyűrűs fehér gólya megfigyelése a Sinkár-tavon

Az MME Börzsönyi Helyi Csoport működési területén, a Nyugat-Cserhátban, a Sinkár-tavon egy Horvátországban gyűrűzött, színes gyűrűt viselő fehér gólya (Ciconia ciconia) került még korábban egy magyar madarász szeme elé. Ez még tavalyi leolvasás, ami most jutott tudomásunkra. Szerencsére információs hálónknak köszönhetően kiderítettük a megfigyelés körülményeit, és így nem sikkadt el ez az érdekes adat. A megfigyelő a nógrádkövesdi Koplányi Szabolcs volt, 2009.07.18-án látta a madarat a Sinkár-tó Csővár felé eső iszapfogó tava mellett. Az Acsa - Csővár közút menti akácfákon ült reggel 6 óra 42 perckor a gólya és vígan kelepelt 3 másik társával egyetemben.

A madarat 2008.06.23-án még fiókaként, fészekben gyűrűzte Drago Gatolin horvát madarász, a korábban a történelmi Magyarországhoz tartozó Recicán (ma: Reèica/Horvátország), Károlyváros (Karlovac) közelében, a kanyargós Kulpa folyó mellékén. A madár a TA 08226 számú fémgyűrűt és a TE 45 számú sárga színes gyűrűt kapta, ami a mellékelt fotón látható. A gólya 1 év 25 nap múlva, 380 kilométer légvonalbeli távolságban került elő a Sinkár-tavon.

Mindenkit arra bíztatnék, hogy figyeljük meg a távcsövünk elé kerülő madarakat alaposan, hiszen számos fajt már színes gyűrűvel is ellátnak napjainkban, a hagyományos fémgyűrű mellett. Azon kívül, hogy sikerélményt nyújt a megfigyelőnek a sokszor nem kis munkába kerülő, leolvasott kódsor, amellett több érdekesség, eddig a tudomány előtt rejtve maradt titok is kiderül ezúton. Kedvcsinálónak felsorolom, hogy mely madarak kerülhetnek elő hazánkban színes gyűrűvel:

- bütykös hattyú, - dankasirály, - fehér gólya, - fekete gólya, - kanalasgém, - kék vércse, - vadludak,

- nagy kócsag, - parlagi sas, - rétisas, - szerecsensirály, - vándorsólyom, - vörös vércse.

Ezúton is köszönjük a megfigyelőnek, hogy precízen dokumentálta a megfigyelést és eljuttatta részünkre!

Rottenhoffer István