Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Merre járnak A börzsönyi fekete gólyák?

Színes gyűrűk fekete gólyákon

A Börzsöny hegység egyik legjelentősebb madártani értéke a fekete gólya. A faj kutatása 1998-ban, az MME Börzsönyi Csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Park együttműködésével indult meg. Az elmúlt években összesen kilenc revírt derítettünk fel, jelenleg 6-8 pár az állomány.

2002. évben csatlakoztunk az országos színes gyűrűzési programhoz, és azóta minden ismert fészekben színes gyűrűvel jelöljük a fiókákat (kivéve 2005. évben, amikor nem volt elég gyűrű). Eddig összesen 67, fehér alapon 4 fekete karakterrel ellátott, színes gyűrűs fióka hagyta el a Börzsönyt. A program sikere erősen függ a gyűrűs madarakat kereső és bejelentő madarászok szorgalmától. A börzsönyi gólyák szerencsére jó arányban, eddig 17-szer kerültek szem elé. Volt köztük olyan, amely többször is megmutatta magát, így összesen 11 madár adatait értékelhetjük. Egyik madarunk Itáliában valószínűleg lelövés áldozata lett, a többi észlelés élő, vonuló egyedre vonatkozik.

Nos, a legtöbb visszajelzés (összesen 11) Izraelből, a Jordán folyó völgy halastó rendszereiről érkezett. Ez a vonulási útvonal egyik állomása, ahol akár több hetet is elidőznek a feketególyák, sőt egy részük nem is vonul tovább. Tudjuk, hogy Afrikában, a Szahel övezet és az egyenlítő között töltik a telet, azonban ott sajnos nincs európai értelemben vett madarász hálózat, ezért gyűrű leolvasásról sem kapunk visszajelzést.

Egy Hont közelében 2007. évben kirepült madarunk nem kis meglepetést okozva a következő évben Gibraltárnál tűnt fel, a magyarországi fekete gólyák közül elsőként bizonyítva, hogy nem ragaszkodik a keleti (Boszporuszi) vonuló útvonalhoz. Másik, Bernecebaráti erdőségéből származó 2 éves gólyánk 2009. tavaszán Hollandiában mutatta magát, 2010. májusában és június elején pedig a skót tájon jelentkezett, sőt átrepült a Shetland-szigetekre is.

Nem csak a mi gólyáink keresnek másutt szerencsét, a múlt évben egy nálunk költő, idegen feketególya okozott izgalmat. A négy éves, Apatinnál kelt, szerb gyűrűs madár, párjával két helyen is fészket rakott a Börzsönyben és végül sikeresen kireptetett két fiókát. Már ez a két fióka is távcső elé került a Jordán folyó völgyében.

Kazi Róbert