Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Kormos légykapó

A kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) az örvös légykapót „váltja fel” Észak- és Nyugat-Európában, nálunk csak ritkán fészkel. A költési időszakban a Börzsönyben is láttak már egyszer-egyszer éneklő hímet, de fészkelése még nem ismert. A költés bizonyítását nehezíti, hogy az elterjedési terület szélén, így Magyarországon is, a magányos hímek alkalmasabb pár híján örvös légykapó tojóval is párba állhatnak. A tojók elkülönítése pedig terepen nehéz.

A nászruhás hím viszonylag könnyen elkülöníthető a hím örvös légykapótól, hiszen nincs fehér örve, és homlokán csak két pici fehér pötty van, nem pedig egy összefüggő, nagyobb fehér folt. Emellett a kézevezők tövénél, a szárnycsík alatti fehér petty is kisebb, és ez a bélyeg a tojóknál és a fiataloknál is használható, bár terepi megfigyelése nem könnyű. A tojók hátoldalának alapszíne továbbá nem annyira szürke, inkább barna. A hímek éneke hasonló az örvös légykapóéhoz, de gyakran változatosabb, teltebb hangokból áll, és időnként egy szép „skálázó” strófát is hallani tőlük, amelyet az örvös légykapótól csak ritkán.

Nyárvégi vonulásának dandárja kicsit később zajlik, mint az örvös légykapóé, az augusztus végén – szeptemberben látott „örvös-kormosok” zöme már kormos légykapó.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.