Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1%-ának felajánlásával ! 18702862-1-13
 

Csuszka

A csuszka (Sitta europaea) idős állományú erdők, parkok, folyó menti ligetek gyakori madara. Állandó madár, a költésidőn kívül gyakran cinegecsapatokba társulva láthatjuk, amint a fakérgen fel-le futkosva táplálékot keres. Az egyetlen hazai madár, amely lefelé is tud szaladni a fák törzsén. Hátoldala kékesszürke, szemsávja fekete, torka fehéres, amely a has felé rozsdás árnyalatot ölt, a fehéren pettyes kloákatájékon az öreg hímek egészen sötét rozsdavörösek. Hosszú, hegyes csőrével kutat a kérgen ízeltlábúak után, de ősszel és télen sok magot is fogyaszt, amelyet gyakran egy kéregrepedésbe erősítve csépel szét. Hangja „zluty-zluty”, de tél végétől szépen csengő, harsány trillázással köszönti a szép időt. A fészekodú peremét (amely lehet mesterséges, B-típusú odú is), sárral körbetapasztja, hogy kizárja fészekkonkurrenseit, különösen a seregélyt. Március végén, április elején rakja le 6-9, fehér alapon rozsdavörös més szürke foltokkal mintás tojását (méreteik: 20x15 mm). Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.