Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1%-ának felajánlásával ! 18702862-1-13
 

Fekete harkály

A fekete harkály(Dryocopus martius) a legnagyobb termetű harkályunk. Meghatározása nem jelenthet gondot. Röpte nem hullámzó, mint a legtöbb harkályé, hanem csapongó, kissé esetlen. A hím egész fejtetője piros, a tojónak csak a tarkója. Ez a különbség már fiatal korban is megfigyelhető, bár a piros szín eleinte piszkosabb, kevésbé kiterjdt. A fiatalok tollazata barnásabb, torkuk pedig gyakorta világosszürke. A fiatal egyedek szeme szürkéskék, míg az öregeké sárgásfehér színű. Védett, természetvédelmi értéke: 50 000 Ft.

nyomolvasás: Télen keressük a félresöpört havat, a farok, a szárny vagy a láb által hagyott nyomokat a hangyabolyoknál, farakásoknál és fatönköknél. Ez a faj hosszú, függőleges és négyszögletes lyukakat készít táplálkozáskor, miközben a rovarokat keresi mélyen a fában. Gyakran táplálkozik alacsonyan, akár néhány napon keresztül is egy helyen „dolgozik”, ezért fontos, hogy a keresésnél külön figyeljünk a nagy faforgács halmokra, a lefeszített kéregdarabokra és a teljesen kifaragott farönkökre. A fekete harkály fészkelőodvai általában 6 méternél magasabban helyezkednek el, madárdaltól hangos erdőben, vastag törzsű fákon, de néha az is előfordul, hogy 10 méterre vannak a földfelszíntől. A nagy, ovális, vagy ritkán enyhén négyszögletű fészkelőodú sokszor jól látható, néha ugyanazon a fán több ilyen is van. A kedvelt fa-fajok: luc, egyéb fenyőfélék, bükk, nyár.