Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Kis légykapó

A kis légykapó (Ficedula parva) egy kelet-európai elterjedésű faj, melyből csupán néhány száz pár költ Magyarországon. A Börzsönyben is csak kis számban költ, valószínűleg nem több 10-20 párnál. Vonuló, április közepén-végén érkezik vissza dél-ázsiai telelőterületeiről. Elsősorban az idősebb bükkösökben fészkel, gyakran kis patak közelében. Éneke nem túl változatos, halk ciccegő hangok után szépen csengő, ereszkedő strófából áll. Riasztása jellegzetes „prrrt”.

Tollazata meglehetősen egyszerű színezetű, hátoldala szürkésbarna, hasa fehér. A fekete farok tövén kétoldalt nagy fehér foltok vannak, amelyeket a madár farkát felcsapva és kissé széttárva gyakran fel is villant. A legalább kétéves hímek torka narancspiros, arca és fejteteje hamuszürke.

A kis légykapó gyakran a lombkorona sűrűjében vadászik, elsősorban repülő rovarok után röppenve, és csak időnként jön le a talajszint közelébe egyéb rovarokért vagy pókokért. Fészkét legtöbbször letört ág helyén keletkezett kikorhadásba építi. Egyetlen fészekalját május végén, június elején rakja le, az általában 5-6 tojás sárgásfehér alapon vörhenyesbarnán foltos, méreteik 16x13 mm. Augusztus végén, szeptemberben vonul el tőlünk, de költőhelyéről már a fiatalok kirepülése után eltűnik.

A kis légykapó fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Szerepel az Európai Unió madárvédelmi irányelvének I. mellékletén, így az uniós tagországoknak különleges madárvédelmi területeket kell kijelölniük a legfontosabb élőhelyein. Ezek közé tartozik a Börzsöny is.