Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Fokozottan védett madarak monitoringja és védelme

A védelmi tevékenységünk alapja az értékes madaraink élőhelyeinek és veszélyforrásainak ismerete. Minden évben figyelemmel kísérjük az ismert vándorsólyom, uhu, kígyászölyv és feketególya párjaink költéseit a revírfoglalástól a kirepülésig. Sajnos már több éve nem költ területünkön kerecsensólyom és parlagi sas, bár visszatelepedésük bármikor megtörténhet. Információszerzéssel, és téli fészekkereséssel igyekszünk az újabb költőhelyeket felderíteni.

A fészkelőhelyek pontos ismeretében, részt veszünk erdőtervezési eljárásokban, valamint javaslatot teszünk a hatóságoknak, a védelmet szolgáló korlátozások elrendelésére.

Szükség esetén műfészkeket építünk a leesett gallyfészkek helyére, így a védett helyen tarthatjuk az érzékeny madarakat.

Sok esetben fészekőrzéssel biztosítjuk a költések zavartalanságát, erre az eddigiekben, a turistautak közelében költő kerecsen illetve vándorsólymok esetében volt szükség.

Részt veszünk Vándorsólyom, és Feketególya színes gyűrűzési programban. A vándorsólyom 1998. évi börzsönyi megtelepedése óta színes gyűrűvel látjuk el a kirepülő fiókákat.

A feketególya színes gyűrűzési programban 2002. évtől veszünk részt, azóta szinte minden kirepülő fióka kapott jelölést. 2017. évig 112 fióka kapott színes gyűrűt, eddig 36 leolvasás történt 21 madárról (volt amelyik többször is távcső elé került). Néhány meglepetést is okoztak a börzsönyi feketególyák, ilyen a Gibraltári és az észak Skóciai leolvasás .