Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket Szja 1% rendelkezéssel ! Adószám: 18702862-1-13
 

Kis légykapó

2014. évben programot indítottunk a fokozottan védett kis légykapó (Ficedula parva) börzsönyi elterjedésének vizsgálatára.

Alapvető cél volt a fokozottan védett, és országosan is ritka fészkelő kis légykapó (Ficedula parva) egyik legjobb hazai költőhelyén, a Börzsöny hegységben található állományának felmérése, illetve monitorozásának megalapozása két év összehangoltan végzett felméréseivel.

A territóriumok térképezésével pontos képet lehetett kapni a faj állományának nagyságáról és annak változásáról. Cél volt a korábban nem vizsgált területeken a faj jelenlét-hiány megállapítása, valamint egyes, a megtelepedésre alkalmas (de megfelelő erdőszerkezeti elemek híján üres) élőhelyeken mesterséges madárvédelmi eszközök (speciális fészekodúk) kihelyezésével a faj megtelepítése.

A felmérés módja a mintaként kijelölt 1 ha-os területek (átnézetes) bejárása volt és az ott előforduló kis légykapó egyedek jelenlétének-hiányának rögzítése. Természetesen a faj egyéb helyen észlelt egyedeinek adatait is rögzítettük.

A faj hegységbe érkezését (április vége) követően kezdtük a terepi munkát, de a felmérés céljából a legjobb a május 5 – június 10 közötti időszak volt. A felmérést az említett időszakban kétszer végeztük el, úgy, hogy minimum 2 hét legyen a két felmérési alkalom között!

A programot két éves időtartamra terveztük, és igyekezetünk szerint az alkalmas élőhelyek, revírek felkutatásával a faj védelmi helyzetét erősítettük.

A programot 2014-2015 évben a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás Program" támogatta.


2020 évtől újult erővel folytatjuk a kis légykapó felmérését és fészekodúk telepítését.