Kérjük támogassa természetvédelmi és ismeretterjesztő tevékenységünket a 16200230-10020377 számlára utalt összeggel, vagy természetbeni felajánlással!
 

Hiúz (Lynx lynx) a Börzsönyben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel együttműködve, kameracsapdák kihelyezésével, és a téli hótakaróban nyomkereséssel monitorozzuk a hiúz jelenlétét a Börzsöny hegységben.

Az eddig elért eredményekről Darányi László és Bedő Péter összefoglalója:

Előzmények

Az 1980-as évek közepétől ismert a hiúz előfordulása az Északi-középhegységben. A börzsönyi megjelenés hitelesítésének dátuma 1987 január. Ezután szinte minden jó havas télen előkerültek faj nyomai a hegységből. Az utolsó megbízható nyomészlelés 1995. január 17-én volt. Ezt követően újabb hosszú időszak telt el bizonyított hiúz életjel nélkül, annak ellenére, hogy 2001-től LIFE kutatási program is működött a Börzsönyben 8-12 ember bevonásával.

Aztán megtörtént a csoda: 2005. november 29-én ismét megjelent egy hiúz! A hóban látható nyomokat több szakember "hitelesítette". Azóta számos adatot gyűjtöttek a témával foglalkozó hivatásos és önkéntes szakemberek. Bár a hiúz újbóli megjelenésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények - egyesek fogságból kiszabadultnak vagy titokban betelepítettnek is tartják - sokkal valószínűbb a természetes úton történő visszatelepülés. Az emberre teljesen veszélytelen, és nagyon tetszetős küllemű nagyragadozó féltett kincsünk. Jelenleg célszerű technikai eszközök, és felkért hivatásos, valamint önkéntes szakemberek bevonásával történik a nagyragadozó, illetve hiúz kutatás a Börzsönyben, a Börzsöny Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával. Az alábbi képeket és videókat Darányi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője és a programban részt vevő önkéntesek: Bedő Péter, Ferenczi Balázs és ifj. Darányi László készítették Reconix illetve egyéb típusú kameracsapdákkal a Börzsöny területén.

A felvételek szerzői joggal védettek, felhasználásuk csak külön engedély mellett lehetséges! További információk: Kazi Róbert

Az első felvételek 2007. november

A Börzsöny területén először 2007. novemberében sikerül a kameracsapdának megörökíteni a hiúzt. A két értékelhető fotó mellett videó is készült az állatról, amely itt megtekinthető.

A folytatás

2008. november

Bár a télen számos nyomot/csapát sikerült azonosítani, egy évnek kellett eltelnie, míg az óvatos állatról újra sikerült képeket rögzíteni. Ezeken is jól meghatározható a faj, bár az ekkor készült videó jobban megmutatja a jellegzetességeket.

2008. december

Az aktív keresésnek/nyomkövetésnek köszönhetően ekkor egy elejtett zsákmány mellé került ki a kameracsapda, amely a később visszatérő ragadozót lefotózta ill. ekkor is készült film. A hiúzt ugyanakkor vélhetően megzavarta a kamera működése, mert a zsákmányt egyszerűen nyugalmasabb helyre vitte.

A rövidfilm megtekinthető/letölthető

2009. augusztus

Első ízben ekkor készültek a fajról a Börzsönyben a nyári félévben képek, ezzel bizonyítva a tartós (éven át való) jelenlétet, azaz nemcsak az esetleges téli váltóvadkénti előfordulást.

2015. december 31.

Hat év szünet után újra sikerült képet készíteni a börzsönyi hiúzról! A hóban történő nyomkeresésekkel a közbenső években is bizonyítottuk jelenlétét, azonban a kameracsapdáinkat eddig ügyesen elkerülte.

2016. június 30.

Szilveszteri látogatása után Pünkösdkor, Botond névnapján is bejelentkezett a Börzsönyben élő hiúz (lásd a lap alján, a január 8-i bejegyzésnél). A képek alapján valószínűsíthető, hogy hím. Börzsönyi Szilveszter Botond még mindig óvatosan szemlélte a már többször látott kamerát. Kívánjuk neki, hogy még több évig élvezhesse kedvenc élőhelyeit a Börzsönyben. A képek a Börzsöny Alapítvány és a Duna- Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szoros együttműködésével készültek.

2016. december 30.

Szilveszter Botond, a börzsönyi hiúz a 2016-os év utolsó előtti napján is színre lépett:

2017. december 27.

A 2017-es karácsonyi kamera ellenőrzéskor ismét friss hiúz felvétel került elő:

2018. március 10-én és 23-án is megjelent az észak-börzsönyi élőhelyen:

2018. május 7-én egy másik helyszínen haladt át a kameracsapda előtt, sajnos elég gyorsan, ezért csak félig látszik:


2019 decemberben, és 2020 januárban is megjelent

2020 februárban másik helyen is megjelent, bár nem mutatta meg magát.

2020 Márciusban egy újabban kihelyezett kamera előtt vonult el.

Áprilisban is jelen volt, láthatóan jól érzi magát. (Ferenczi Balázs felvételei)

.

Májusi felvétel (Bedő Péter)

Májusi másik helyszín (Major Borbála)