MME 22. Helyi Csoport

A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és
az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának
                 2010. évi hírei

December 12. Brellos Tamás emléktúra

Ezévi utolsó kirándulásunk változatos időjárási viszonyok mellett zajlott le. Erős, hideg szél, csöpörgő eső, havaseső kíséretében tettünk egy kiadós sétát a havas, téli Börzsönyben, Kóspallag közelében. 20 mindenre elszánt természetvédő és egy kutya vágott neki a túrának. Az elszántságra hamarosan szükség is lett, amikor egy megáradt hegyi patakon kellett hidat építeni, majd ezen át is kellett menni. A pálos kolostorrom megtekintése után átverekedtük magunkat a Biber-várhoz, majd onnan kellemes sétával eljutottunk a Rózsa-kunyhóhoz. Itt újabb odútelepet létesítettünk, kihasználva a sok kéz segítségét.
A csapatot helyi csoport tagjainkon kívül a dunakeszi nyugdíjasklub is erősítette és volt velünk két érdeklődő szimpatizáns is. Ezúton köszönjük részvételüket, természetesen máskor is szívesen látjuk Őket, akár tagjaink sorában is! (a fotókat Nagy Csaba készítette)

December 3. Madárbarát óvodákat köszöntöttünk Vácon

A három tagintézményből álló Alsóvárosi Óvoda ezentúl büszkén viselheti a Madárbarát Óvoda minősítést. A Kölcsey, a Kertész és a Vám utcai tagóvoda közül elsőként a Kölcsey utcai intézményben figyeltek fel a madárbarát programra. Ez a gyermeklétesítmény néhány esztendővel ezelőtt a Zöld Óvoda címet is megkapta. Mint azt Lambekné Gál Gabriella intézményvezető elmondta, a nevelőtestület tagjai már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a természetbarát és környezettudatos nevelésre, így a jövőben a gyermekek együtt gondoskodhatnak az óvodák területére látogató madarak etetéséről. Kiss Zsolt önkormányzati képviselő segítette a kezdeményezés megvalósítását. Nagy Csaba, a Börzsöny Természet és Környezetvédelmi Közhasznú alapítvány elnöke a december 3-án megtartott rövid ünnepségen ismertette szervezetük céljait, majd az ovisok verselőadása közepette elhelyezte a Kölcsey utcai óvoda fáira az első madárodúkat és etetőket.
Ez a hír a vac.hu oldalon is megjelent.

November 29. Igényelhető 2011-es fali naptár, napraforgó mag és madáretető

A Börzsönyi HCs 2011. évi fali naptárat adott ki. Az A3-as méretű, álló formátumú, a fedőlappal együtt 7 oldalas fali naptárat csoportunk fotósainak madár- és természet képei díszítik. A naptár nyomdai úton készült, karácsonyi ajándéknak is alkalmas, ára 1 900.-Ft, tagjainknak kedvezményesen 1 500.-Ft.
Új kezdeményezésként tudunk juttatni összeépíthető madáretetőt is. Az egységcsomagban megtalálható minden alkatrész, az építéshez szükséges csavarokkal, szögekkel együtt. Az összeállítást leírás segíti, mely a madáretetésről is tartalmaz néhány fontos információt. Egy izgalmas barkács feladat unokáinknak, gyermekeinknek, melynek hasznosságáról meggyőződhetnek, amikor kedves kerti madaraink eleségért jelentkeznek! Ára 2 000.-Ft, tagjainknak kedvezményesen
1 500.-Ft
.
Az idén is tudunk napraforgó magot adni tagjainknak kedvezményes áron. A tisztított, magas olajtartalmú (fekete), madáretetésre a legjobb minőségű szotyi mag 120 Ft/kg áron kapható. Ezt, a mag korlátozott mennyisége miatt, csak helyi csoportunk tagjai, az érvényes igazolványuk felmutatásával kaphatnak.
A fentebb felsorolt termékek és a napraforgó előzetes bejelentkezés után Kazi Zoltánnétól és Varga Pétertől (20/9111-691) vehetők át.

November 27. Jelentés a tatai Vadlúd Sokadalomból

Csoportunk tagjai egy buszkirándulás keretében ellátogattak a tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényére. Már az indulást megnehezítette a frissen leesett hó, mely fennakadásokat okozott a közlekedésben. Tatán metsző, hideg szél fogadott minket, de a jobbnál jobb programok és a forraltbor hamar elfeledtették velünk a fázást. Meglepetés volt olyan madarász társainkkal találkozni, akik egyénileg jöttek el az eseményre, esetleg már régóta nem is találkoztunk velük.
Délutánra elállt a szél, kisütött a nap, egészen kellemes sétát lehetett tenni az Öreg-tó körül. Többen a várat is megtekintették, de voltak akik végig a madaras műsorokat választották. A délutáni vadlúd behúzásra már több ezres tömeg gyűlt össze, élveztük a libák tízezres seregeit és Zsoldos Árpád szakkommentálását. Szerencsére a ludakat nem zavarta az emberek tömege, sőt néha túlgágogták az emberi zsivajt is. Rendesen ránk esteledett mire visszaszállingóztunk a buszhoz és elindulhattunk hazafelé.

Szűcs József tagtársunk képes beszámolója...

November 22. Egy érdekes gólya megfigyelés a tavalyi évből

Az MME Börzsönyi Helyi Csoport működési területén, a Nyugat-Cserhátban, a Sinkár-tavon egy Horvátországban gyűrűzött, színes gyűrűt viselő fehér gólya (Ciconia ciconia) került még korábban egy magyar madarász szeme elé. Tavalyi leolvasás, ami most jutott tudomásunkra.
Szerencsére információs hálónknak köszönhetően kiderítettük a megfigyelés körülményeit, és így nem sikkad el ez az érdekes megfigyelés. A megfigyelő a nógrádkövesdi Koplányi Szabolcs volt, 2009.07.18-án látta a madarat a Sinkár-tó Csővár felé eső iszapfogó tava mellett.

További érdekes információk...

November 16. Tatai Vadlúd Sokadalom - buszkirándulás

Már nem tudunk több jelentkezést elfogadni, az 55 fős busz megtelt.
Az indulás november 27-én, reggel 7 órakor lesz. Dunakeszin, a templomi kereszteződés és a három tízemeletes épület között lesz a gyülekező, a kis üzletsor előtt (Iskola utca). Haza érkezés az esti órákban, 21-22 óra között.
A Vácon túlról jövőknek a Szobról 5:57-kor induló vonat javasolható. Vácon át kell szállni a 6:34-kor induló járatra, mely 6:52-kor ér Dunakeszi-Gyártelep állomásra. Busszal jövőknek 6:00-kor indul Vácról járat, mely 6:31-re ér Dunakeszi-Templom megállóhoz.
Élelemről mindenki magának gondoskodik, meleg ruha, kényelmes cipő javasolt. Akinek van, hozzon távcsövet is!
Szeretettel várunk az ország egyik legnagyobb madárbarát rendezvényére!

November 3. Madárbarát lett a Sződligeti Óvoda

˝Lehet-e élni madarak közelsége nélkül?
Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos vadonná alakítható.˝
Ez a gondolat indította a kezdeményezést, hogy csatlakozzunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ˝Madárbarát Óvoda˝ programjához.
Munkánkat nemcsak a madarak, de a Madártani Egyesület is értékelte. 2010. szeptemberében óvodánk elnyerte a ˝Madárbarát Óvoda˝ címet, melynek táblája már az épület falát díszíti.


Fazekasné S. Mónika óvónő írását itt olvashatják.

 

Október 22. Madármentés az EGLO-nál

Egy áldozatos madármentésre került sor a délelőtti órákban az Eglo Lux világítástechnikai szaküzletben. Egy sárgafejű királyka hím, miután üvegfelületnek repült, kábultan esett le a földre. Szerencsére Vámosi Viktória tagtársunk, aki az üzlet dolgozója meglátta az esetet és papír dobozból egy ideiglenes tárolót készített a madárkának. Ülőágakkal tette komfortosabbá a helyet, majd a többi dolgozóval közösen pókokat és rovarokat vadásztak a kis sérült számára. A királyka meg is evett mindent, vizet is kapott, úgy felerősödött, hogy halkan énekelgetni is elkezdett. Mire délután az orvosi rendelőbe került, Kertész doktor már csak azt tudta megállapítani, hogy a páciens teljesen egészséges. A Dunakeszi határában található fenyvesben szabadon lett engedve, ahol az őt fényképező emberre még egy-két szitkot mondott, de az Ő szájából ez is olyan kedvesnek hatott. Nagy méltatlankodva hamarosan eltűnt az alkonyodó fenyves sűrűjében.
Nagy köszönet Vámosi Viktóriának és az Eglo munkatársainak példaértékű intézkedésükért!

Október 22. Környezet ismereti nap a Gyadai Tanösvényen

A váci erdészet, a tavaly évihez hasonlóan az idén is rendezett környezet ismereti napokat óvodásoknak és kisiskolásoknak, ahová Helyi Csoportunkat is meghívták. Öt településről érkeztek a csoportok, hét iskolából, összesen 300 fő körüli gyermek és kísérőik. Az erdészek jobbnál jobb programokkal kedveskedtek a résztvevőknek, volt közös éneklés, ügyességi játékok, termések és gombák bemutatója és még sok minden más. A mi feladatunk a madár etetők és odúk közötti különbség bemutatása volt, minden csoporttal összeépítettünk egy-egy madár etetőt. Amíg a csoportok egyik része kalapált, addig a többiek az összerakós odúkkal ügyeskedhettek, miközben madárvédelmi kérdésekre kellett helyes válaszokat adniuk. A rendezvényen csoportunkat két tagtársunk képviselte.

Október 19. Gyermek programok az őrbottyáni kultúrházban

Dr. Kertész Péter, a Börzsöny Alapítvány madár orvosa, az idei tanévben havi egy alkalommal ismeret terjesztő előadásokat tart gyermekeknek az őrbottyáni kultúrházban. Az első alkalommal a kétéltűekről és a hüllőkről esett szó, sőt a gyerekek még egy élő kígyót is megsimogathattak. Most a madár odúk típusaival és az odúlakó madarakkal foglalkoztak, majd 2-3 fős csoportokban madárodúkat építettek. Ekkor beszélgetésre már nem volt lehetőség, hiszen a 20 kis kalapács komoly hangerőt képviselt a gyerekek kezében. Az összeállított odúkat mindenki haza vihette, hogy otthon a kertben büszkén kihelyezhessék. Most Őrbottyánban egy délután alatt 20 lakással nőtt az odúlakó madarak fészkelési esélye. A foglalkozáson 20 gyermek, 1 pedagógus és 5 szülő vett részt.
A további hónapokban még belső foglalkozások lesznek, bemutatásra kerülnek a különféle állat csoportok, szó lesz a téli madáretetésről. Tavasszal szabadtéri sétákon keresztül mutatja be Kertész doktor a környék védett és védelemre érdemes élővilágát.
Köszönet a kultúrház igazgatóságának, hogy e szemléletformáló tevékenységnek otthont nyújtanak!

Október 2. Európai Madármegfigyelő Napok - négy helyszínen

Az idén helyi csoportunknál már négy helyszínen zajlottak az EMN programok.
- Dunakeszin a Duna-parton 15 fő vett részt a Varga Péter által szervezett programon és 194 madarat láttak.
- Dunakeszi másik helyszínén, a Tőzeg-tavaknál 30 fő jelent meg és 116 madarat láttak. Itt Sámuel Zsuzsi volt a szervező.
- Sződligeten szintén a Duna-parton bonyolódott le a program, Horváth Tibor szervezte, a megjelent 10 fő 152 madarat látott.
- Püspökhatvan mellett, a Sinkár-tónál 30 fő jött össze és rekord mennyiségű, 1 792 madarat láttak.
Magyarországon összesen 110 helyszínen szerveztek megfigyelő napot, közel 3 000 résztvevő 215 000 madarat figyelt meg. Sajnos ezek az eredmények nem juttattak minket dobogóra. Spanyolország lett az első mind a helyszínek, mind a résztvevők számában, a megfigyelt madarak esetében viszont Svédország végzett az élen. Összességében Európában 1 065 helyszínen több, mint 58 000 ember, közel 2 750 000 madarat látott. A legtöbbet észlelt madár a seregély volt.

Képes beszámolónkat itt tekintheti meg: EMN képekkel.

Szeptember 25. Elnökségi Ülés Kisinócon

Helyi Csoportunk 35 éves fennállása alkalmából meghívtuk az MME Elnökségét, hogy kihelyezett ülésüket tartsák meg nálunk. Megtiszteltetésünkre a kérést elfogadták, így a szeptemberi Elnökségi Ülésre a Kisinóci túristaházban került sor. Dr Bankovics Attila elnök úr és Halmos Gergő igazgató úr vezetésével 7 személy vett részt az ülésen, csoportunkat 3 fő képviselte: Terbe Józsefné HCs elnök, Nagy Csaba, a Börzsöny Alapítvány elnöke és Varga Péter HCs titkár. A helyszín kiválasztása nagyon szerencsés volt, nem csak az ebéd volt kitűnő és bőséges, de a miliő is jó hangulatot teremtett. A Börzsönyi HCs diavetítéses bemutatója után az elnökség elismeréssel szólt tevékenységünkről, példa értékűnek nevezte nem csak a szakmai munkánkat, de a közösség építésünket is. Osztatlan sikert aratott Nagy Csaba odúzással kapcsolatos könyve, mely a napokban került ki a nyomdából. (Ennek online változatát itt tekintheti meg) Halmos Gergő elmondta, hogy e kiadvány jól illeszkedik a jövő év madarához, a széncinegéhez és a köré építendő madárbarát kert programokhoz is. A hivatalos ügyek áttárgyalása után elnökünk Csöpi néni helyi csoportunkat reprezentáló ajándékokkal kedveskedett a megjelenteknek.
Ezúton is köszönjük az Elnökségnek, hogy meghívásunkat elfogadták, és a Kisinóci túristaház vezetőinek, Nagy Lászlónak és feleségének, hogy e számunkra igen fontos esemény lebonyolítását kellően komolyan vették és minden szempontból kitettek magukért!

Szeptember 11. Környezet takarítás Dunakeszin a Börzsöny Alapítvány szervezésében

A dunakeszi Duna-part takarítását igen megnehezítette a folyamatosan szakadó eső. Csak 10 tántoríthatatlan önkéntes jött el és vállalta az embert próbáló munkát. Nem csak helyi csoportunk és a Nyugdíjas Klub tagjai vettek részt az akcióban, akadt olyan is, aki nem tagja egyik szervezetnek sem, de egyetért céljainkkal és nem csak beszél róla, de tesz is azért, hogy tisztább legyen környezetünk. Köszönet mindnyájuknak!
Szokás szerint a Kiscsurgótól a Vízművekig terjedő területet jártuk át, később a Katonadomb környéke is sorra került, végül a régi temető alatti domboldalt is megszabadítottuk a szeméttől. Ezen a részen még megtalálható az őshonos, fokozottan védett csikófark (Ephedra distachya) nevű törpecserje, gyógynövény.

Szeptember 4. Denevér védelem 3

Önkéntesekkel a denevérek biztonságáért
Az időjárás okozta szinte járhatatlan út majdnem meghiúsította a szombati napra tervezett munkát, azonban szerencsére - ha átrakodással is - de sikerült megoldani az építőanyag szállítást. Már a helyszínre jutás sem volt egyszerű, ám mégis volt, aki motorkerékpárral jött. A fuvaros csak az erdőszélig vállalta a szállítást, innen a helyi favágók elnyűhetetlen UAZ-ával kellett a völgybe levinni a szárazbetont és zsaluköveket, majd talicskával behordani a bányába. Csakhogy az útvonalat keresztezte egy 2 méter mély patakmeder, ezért előzőleg ideiglenes kötélpályát építettünk, és azon „repült” át a megrakott talicska. A munka után volt, aki maga is kipróbálta a „kalandparkot”. Nagy köszönet jár a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület dolgos önkénteseinek, név szerint: Bedő Péter, Bíró Gergely, Emmer József, Fejér Gábor, Király János, Mátéfy Szabolcs, Nagy Csaba, Siklósi Szabolcs, Simák Máté, Szlépka Szabolcs, Varga Péter, Kazi Róbert. Denevér védelmi tevékenységünket a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta. Képek az előmunkálatról.

Szeptember 3. Denevér védelem 2

A szeptember 4-i, a Zöld Forrás pályázat támogatásával vásárolt anyag szállításának előkészítése képpen, kb. 30 m-es kötélpályát készítettünk a földút és a bánya között húzódó patak fölött. Az elmúlt időszak esőzései nem kedveznek a szállításnak, mert a földút több helyen is igen nehezen járható a tengelyig érő sár miatt. A munka első lépésében megtisztítottuk a területet a 2 héttel ezelőtti tornádó pusztításának eredményétől, a kidőlt fáktól. A drótkötelet két megmaradt fa közé feszítettük ki, a fatörzsek védőanyaggal történő ellátása után. A teherpróba sikeres volt, a pályát működőképesnek nyilvánítottuk.

Szeptember 1. Gólyamentés - majdnem!

Az elmúlt napok hideg, esős időjárása miatt országszerte több helyen, másodköltésből származó gólya fiókák ragadtak a fészkekben. Szokolyáról is több értesítést kaptunk, miszerint a június végén kelt fiókákat szüleik már nem etetik, repülni viszont még nem tanultak meg. Kérésünkre az ELMÜ munkatársai azonnal segítségünkre siettek. Mivel a fészek villanyoszlopon van, kosaras-autót küldtek a mentéshez. Odaérkeztünkkor a fiókák fázósan húzták össze magukat a hideg szélben, de már akkor gyanús volt, hogy az egyik fióka mintha eszegetne valamit. A gyanú beigazolódott, amikor erős szárnycsapásokkal megérkezett egy felnőtt madár és újabb eleséget helyezett a fészekbe, majd elrepült. Meglepetésünk csak fokozódott, amikor hirtelen az egyik fióka a magasba rúgta magát és a szülője után lebbent. Két-három szárnypróbálgatás után így tett a második, talán gyengébb fióka is, egy tisztelet kör után elrepült a többiek után.
Némi töprengés után úgy döntöttünk, hogy a kosaras-autót lemondjuk amíg még nem ér ide, és megállapítottuk, hogy ez a legszerencsésebb megoldása a mentési akciónak. Köszönjük minden kedves, a gólyákért aggódó madárbarát bejelentését, a továbbiakban is számítunk segítségükre. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a kirepült kis gólyákat, hiszen ha nem tudnak elindulni vándor útjukra, legyengülnek, segítséget már csak tőlünk, emberektől kaphatnak. Köszönjük az ELMÜ munkatársainak gyors segítségnyújtását, ha lehet, a jövőben is számítunk rájuk!
A Börzsöny Alapítvány madárkórháza felkészülten várja az esetleg itt maradó fiókákat. Gólya vésztelefon a Börzsöny körül: 20/9111-691, vagy értesítse a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait: 30/440-3256.

Augusztus 29. Helyicsoport találkozó

A dátum áthelyezés szerencsésnek bizonyult, hiszen az előző napi időjárás igen zord volt. A kellemes nyár végi napsütésben jól esett a szabadban beszélgetni és sütögetni a pecsenyénket. Igen, a menü tárcsán sült csirke szárny, kolbász és virsli volt sült krumplival, de nagy sikere volt a tökfasírtnak is. Az eseményen részt vett 30 fő igen jól belakhatott, majd délután Tarján Ambrus beszámolóját hallgattuk meg a szokolyai fecske felmérésről. A hivatalos ügyek mellett megbeszéltük a szeptember 3-i bányamunka részleteit is. A sütemények és a gyümölcsök elfogyasztása után a csapat fájó szívvel búcsúzott a nyári Börzsönytől.

Augusztus 23. Denevér védelem

A tavaly elkezdett munkát folytatva, denevérvédelmi programunk első lépéseként a múlt héten a KÖTET (Középiskolás Természetvédelmi Tábor) önkénteseivel szabaddá tettük és kitakarítottuk a Börzsöny egyik elhagyott vasbányájának bejáratát. Erre azért volt szükség, hogy zárható kaput lehessen oda szerelni a denevérek biztonsága érdekében. Természetesen a bőregerek könnyen átrepülhetnek majd a rácson. A következő lépés az építőanyag beszállítása lesz, melyhez önkénteseket várunk. Ha az időjárás megengedi, szeptember 4-én megpróbáljuk. Érdeklődni a 06-20-543-5830 telefonon lehet.

Augusztus 7. Már a Facebookon is ott vagyunk!

A tagtársainkkal és a természetkedvelő érdeklődőkkel való könnyebb kapcsolattartás végett a Facebook internetes közösségi oldalon Börzsönyi Természetvédők néven létrehoztunk egy oldalt. Kérünk mindenkit, aki használja a Facebookot, hogy jelölje meg kedvenceként és ajánlja ezt az oldalt minden természet szerető ismerősének!
A Börzsönyi Természetvédők Facebook oldala itt található!

Július 30. Gyógyult madarak elengedése a madárkórházunkban

Egy fiatal egerészölyv és egy kis vízicsibe elengedésére kerülhetett sor madárkórházunkban, melynek bővítése napjainkban is folyik.
Az egerészölyv egy Ipoly menti kis faluban máig nem teljesen tisztázott, ám annál kalandosabb körülmények között került Kertész doktor kezei alá. Pár napig nem is akart enni, később azonban elfogadta a táplálékot és néhány hét után megerősödve térhet most vissza a Természetbe.
A kis vízicsibe Dunakeszin egy pince-garázsba tévedt be, itt viszonylag könnyen be lehetett fogni. Rövid vizsgálat és még egy gyors faj ellenőrzés után őt is, még befogása napján elengedhettük. Természetesen mindkét madár lábára gyűrű került, ami későbbi azonosításukat teszi lehetővé.

Július 24. 30 éves Tábor ünnepség

Büszkeségünk a BTT 30 éves fennállását ünnepeltük Királyréten, a táborhelyen, a Bajdázói-réten. A résztevevők között egyaránt megjelentek a tábor alapítói, táborozók és táboroztatók, sőt jelenlétével megtisztelt bennünket Halmos Gergő, az MME igazgatója is. A hivatalos program 11 órától 14 óráig tartott, melyet elnökünk, Csöpi Néni ünnepi beszéde nyitott meg. Az emléklapok átadása után megkoszorúztuk a tábor megálmodójának és létrehozójának, Brellos Tamásnak emlékhelyét. Tiszteletünk jeléül az Ő sátorhelyén azóta sem sátorozik egy táborlakó sem. Ezután diavetítés kezdődött a régi képekből. Jó móka volt, mikor egy-egy "öreg" táborozó felismerte magát 20-30 évvel ezelőtti valójában. Az eseményen mintegy 50 fő vett részt, sokan maradtak még a hivatalos ünnepség után is, baráti hangulatban elevenítették fel a régi-szép idők emlékeit.
Csöpi néni ünnepi megemlékezése itt található!

Június 18. Domonyi gólya mentés

Május 20-án Domonyban kilőttek egy a fészkén kotló gólyát. Az egyenlőre ismeretlen elkövető tette nagy felháborodást keltett a faluban. Az MME helyi tagja (az ÉMÁSZ munkatársa) lementette a fészekről az árván maradt tojásokat, majd a Börzsöny Alapítvány tavaly, az adó 1% felajánlásokból vásárolt keltetőjébe szállították. A három mentett tojás közül kettő már nem volt életképes, a harmadikat sikerült kikeltetni és két hetes koráig felnevelni.
A teljes cikk és további fényképek a gólya mentésről itt találhatóak!

Június 16. 30 éves a Börzsönyi Természetvédelmi Tábor

Elindult a regisztráció a Börzsönyi Madarásztáborosok Ünnepi Találkozójára!
A találkozó 2010. július 24-én, szombaton lesz, Királyréten, a bajdázói-réti táborban. A rendezvényt a kisvasút érkezéséhez igazodva, 11 órakor kezdjük el. A nyitó ünnepség után megemlékezések lesznek dia vetítéssel. Aki akar, elsétálhat a Tábor által foglalt Vörösbegy-forráshoz, majd délután kiscsoport vetélkedő lesz. A hivatalos zárás 14 órakor lesz, de aki jól érzi magát, maradhat velünk estig.
Az eseményre mindenkit várunk, aki a madarász táborokkal kapcsolatba került akár táborozó gyerekként, akár táboroztató felnőttként. 30 év nagy idő, ezalatt rengeteg gyerek vett részt a táborokban, tehát igen nagy csapatot várunk!

Június 5. Világcsavargó fekete gólyánk

Igen kalandvágyó az a fekete gólya, mely a Börzsönyben, Bernecebaráti erdeiben született 2007-ben. A rákövetkező évben Biharugrán figyelte meg egy hazai madarász, majd Ő volt az, akinek tavaly március 31-én Hollandiában olvasták le a gyűrűjét (2009-es híreink). Az idén a skót tájakat vette célba, május 8-án itt találkozott vele először Mike P. brit madarász. A környék bebarangolása után (lásd a térképen) a Shetland-szigetek legészakibb csúcsán kötött ki. Ez azért is érdekes, mert Nagy-Britannia nem tipikus élőhelye sem a fekete-, sem a fehér gólyának.
A fekete gólyák egyedi azonosítása a színes, nagyméretű gyűrűk bevezetésével vált könnyebben elvégezhetővé, mert így egy komolyabb távcsővel, a madarak zavarása nélkül le lehet olvasni az azokon szereplő jeleket és mint Hollandiában is sikerült, fényképes dokumentációra is lehetőséget ad. Ez a gólyánk a gyűrű szám alapján az 50P9 jelzést kapta.
A publikációk oldalunkon egy érdekes összefoglalót olvashatnak Kazi Róbert tagtársunk a fekete gólyákkal kapcsolatos munkájának eredményeiről.

Május 17. Özönvíz a kisvasutakon

Hazánk több kisvasútját érzékenyen érintette a hétvége óta tartó heves esőzés.
Információk szerint jelenleg már bizonyos, hogy Almamelléken, Kemencén, Lillafüreden és Szilvásváradon szünetel a vonatközlekedés. Mind a négy kisvasúton a megáradó patak vagy földcsuszamlás okozott károkat. A tervek szerint Kemencén hétvégén újra megindul a forgalom, de csak a vonal alsó, árvíz által meg nem rongált szakaszán. A Börzsönyben Királyréten és Nagybörzsönyben úgy tűnik sikerült helyreállítani a károkat és zavartalan a közlekedés. Az ország többi, hegyi pályán közlekedő kisvasútjáról egyelőre nincs hír.
A következő néhány hétben utazás előtt érdemes informálódni a fenti kisvasutaknál, hogy milyen a közlekedési rend.

Május 15. Madárdalos kirándulás a Börzsönyben

Mátéfy Szabolcs tagtársunk, aki egyben a BTHE tagja is, egy odú ellenőrző-bemutató kirándulást szervezett, ahol a Börzsöny szerelmesei bepillanthattak a madarászok terepi életébe, és nem utolsó sorban a madár odúkba is.
15 fő vett részt a kb. 10 km-es túrán, ahol a Sutaberki-nyiladék odútelep ellenőrzése is megtörtént. Gyerekeket megszégyenítő lelkesedéssel csoportosultak a résztvevők a szén- és kékcinege, meg az örvös légykapó odúk körül, de a lódarázs fészektől sem riadtak igazán vissza. Az öröm akkor teljesedett ki, amikor az utolsó odúban mogyorós pele fészket találtak, melyben benne lapult a pele is.
A kirándulás hátralévő részében élvezhettük a Börzsöny csodálatos madárhangjait, a tavaszi üde erdőt és a megáradt hegyi patakok zúgását. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak akkor kezdett esni az eső, amikor visszaértünk Királyrétre. Itt mindenki kapott egy emléklapot a kirándulásról és hogy madaras vonatkozása is legyen a dolognak, szórólapokat többek között a Börzsönyi Helyi Csoportról és az odúprogramról, nomeg, hogy fecskék éve lévén, egy-egy matricát az év madarairól.

Május 14. Fülemülék Éjszakája - Vácon

Nagy Csaba tagtársunk szervezésével először volt ilyen rendezvény Vácon. A 23 lelkes természetbarát érdeklődő egy igen kellemes estét tölthetett a madarak és a madarászok társaságában. Fülemülében nem volt hiány, nagyjából 50-100 méterenként szóltak a bokrok közül, sőt egy jótorkú hím még azt is megengedte, hogy a csoport spektív segítségével nézhesse ahogy dalol. Schmidt András, aki a lebonyolításban segített, szemléletesen mutatta be a környék madárvilágát. A fülükkel hallhatták, a spektívvel láthatták a résztvevők a madarakat, András mindegyikről tudott valami érdekeset mesélni. A közel 3 km-es séta után a kellemes májusi éjszakában, beszélgetve mentünk vissza a kiindulási ponthoz. A látottak és hallottak alapján biztosan lesz jövőre is váci helyszín!

Május 9. Első Outdoor Fesztivál Királyréten

Ilyen rendezvény még nem volt Királyréten!
Az I. Outdoor Fesztivál célja, hogy kimozdítsa az embereket a négy fal közül, megismertessen a szabadidős tevékenységekkel és a természetben végezhető kultúrált sportokkal. MME standunk közvetlen a Duna-Ipoly Nemzeti Park sátra mellett állt, útban a Bajdázó-tó felé. Az MME népszerűsítésén, a szórólap osztáson kívül adomány gyűjtést is végeztünk, a gyerekeket pedig ügyességi feladatokkal szórakoztattuk. A helyes megoldásra könyvjelzőt és matricát kaptak, amit volt aki rögtön ki is ragasztott magára. Az összerakható odúk és a fülemüle-puzzle nagy népszerűségnek örvendtek, de jókat játszottak a Madártávlat magazin fecskés társasjátékával is.
A rendezvényen 9-től délután 4 óráig öt tagtársunk vett részt, mintegy 150 érdeklődő fordult meg nálunk. A nap végét a Mistral együttes Bajdázói kőbánya-beli koncertje zárta, autentikus zenéjük jól illeszkedett a madarak esti énekéhez, méltó zárása volt e szép napnak.
Ígéret szerint jövőre is lesz Outdoor Fesztivál, melyre már most meghívást kaptunk. Ott leszünk!

Május 8. Madarak és Fák Napja a Gyadai-réten

A BTHE a Börzsönyi HCs szakmai vezetésével szervezett odúbemutató kirándulást. Az MME Börzsönyi Csoportjának munkatársai a tanösvény mentén kialakított odútelepen ellenőrizték az odúkat, amiket egyúttal a látogató csoportoknak is bemutattak, a záporozó kérdésekre szívesen válaszoltak. Az érdeklődők a túra végén nagy lelkesedéssel számoltak be arról, hogy mi mindent láttak. Az MME kiadványokból bőségesen válogathattak, a gyerekek pedig örömmel vettek részt az összerakható odúkkal való játékban. A programon résztvevők száma kb. 110 fő volt. A standnál Kazi Rózsika néni és Medgyasszay Katalin tartotta a frontot, hiszen a rendezvényen résztvevőkön kívül is igen sok embert vonz ez a gyönyörű környék.

Május 7. Fülemülék Éjszakája - Dunakeszi

A péntek délutáni időpontnak és a kegyes időjárásnak köszönhetően itt közel 90 érdeklődő jött össze. Az MME, a terület és a fülemülék rövid bemutatása után elindultunk a kis láphoz, ahol a csapat kettévált. Az elmélyülni vágyók Kazi Róberttel kicsit távolabbra mentek, így élvezték a madarak énekét. A csoport másik felét Varga Péter szórakoztatta: a gyerekek mini vetélkedőjét a felnőttek is érdeklődve figyelték. Az idő előre haladtával itt is a beszélgetésé lett a főszerep, sokan érdeklődtek az MME munkájáról, a tagságról.
Szívesen látjuk Őket tagjaink sorában!

Május 5. Fülemülék Éjszakája - Göd

Sajnos az eső pontosan a kezdésre érkezett, de a hét kitartó személy negyedórás várakozás után egy csodálatosan felfrissült, üde környezetben élvezhette a madarak és békák koncertjét. Rottenhoffer István szakértő vezetésével a különféle énekesmadarak hangjai között már könnyebb volt eligazodni. A Duna-parti séta végül egy kötetlen beszélgetésbe torkolt, így az eseménynek fél tízkor lett vége.

Április 24. Föld Napja - Erdő takarítás

Ezen a verőfényes tavaszi délelőttön 32 lelkes önkéntes gyülekezett a Nagymaros feletti Köves-mezői parkolóban, hogy a Föld Napja alkalmából helyre tegyünk valamit abból, amit az emberiség a Földdel szemben elkövetett. Sajnos a szemetelés még mindig komoly gondot jelent az erdő életében, bár érezhető javulás. Ipari hulladékot, bontási törmeléket nem találtunk, viszont a kirándulók által "ott felejtett" sörös dobozok, pillepalackok, nejlon zacskók néhány helyen elborították a környezetet. Találtunk olyan olajos flakont, amelyen még ÁFOR felirat díszelgett és kifogástalan állapotban volt. Ez is bizonyítja, hogy a műanyagok még 20 év elmúltával sem bomlanak le.
Az akcióban a nagymarosi erdészet által javasolt Köves-mező és Török-mező közötti parkolókat és a környékben futó négy turista utat tisztítottuk meg. Pár napra fellélegezhetett a Hegyes-tetőn álló Julianus kilátó környéke is. Végül is a konténer nem is lett tele egészen...

Április 1. Jelentkezés a nyári madarász táborokba

Jelentkezéseket mostantól elfogadunk nyári madarász táborainkba! A részvételi díj a tavalyihoz képest nem változott. Június 30-ig fogadunk el jelentkezéseket, de a létszám betelte esetén előbb is zárulhat a regisztráció.

Március 31. Köszönjük az életünket!

A honti békák levele a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaihoz és a nekik segítő önkéntesekhez.

Kedves nénik, bácsik és gyerekek!

Amint a hosszú tél után egyre melegebb lett az idő, éreztük, hamarosan eljön a nap, amikor a természet parancsának engedelmeskedve el kell indulnunk szaporodó helyünkre, az Ipoly árterére, hogy gondoskodjunk a békanemzetség fennmaradásáról. Félve vártunk erre a pillanatra. Magunk előtt láttuk az elmúlt három év tragédiáit. Az elütött társaink testével borított úttestet és a halálcsapdának nevezett kerítést, ami megakadályozta az ártérre való lejutást. Féltünk, de tudtuk, nincs más választásunk, menni kell. Engedelmeskedni kell az ősi parancsnak.
Elindultunk. A terelőkerítés nem jelentett akadályt. Át lehet mászni rajta, de akinek ehhez nincs kedve, könnyen megtalálja azokat a helyeket, ahol ki lehet bújni. Utána irány az ártér, az úttesten keresztül. Ha szerencsénk van, átjutunk...
Idén nagyon jól alakult a helyzet. Az ártérre sokan átjutottunk, az úttestre csak néhányunknak sikerült kijutni. Sajnos voltak társaink, akiket elgázoltak az autók, de a többség élve úszta meg ezt a veszélyes kalandot.
Ezt Nektek köszönhetjük! Nektek, akik a vonulás kezdetekor itt vártatok minket és végig velünk voltatok. Időt és energiát nem kímélve vödrökbe szedtetek bennünket és átvittetek a számunkra oly veszélyes úttesten. Jó néhányunkat az autók kerekei elöl szedtetek fel. Közben mindnyájunkhoz volt egy-egy kedves szavatok. Néha dorgálást, fenyegetést -legközelebb sarokhátrakötés, fenékporolás lesz- is kaptunk tőletek. Bevalljuk, nem ijedtünk meg tőle. Tudtuk, csak az aggódás, féltés beszél belőletek. Dehogyis haragudtatok! Morogtatok, de közben simogattatok bennünket, szeretettel néztetek ránk. Nagyon jó érzés volt.
Köszönjük,hogy itt voltatok és segítettetek nekünk, köszönjük az életünket!

Nagyon sok szeretettel: a Honti Békák

Március 27. Tavaszi séta a fóti Somlyón

Idei első közös kirándulásunkat Kazi Róbert tagtársunk vezetésével a fóti Somlyón tartottuk. A szép napos, tiszta időben gyönyörű panoráma tárult elénk. Megismerkedtünk ezzel a Börzsönytől kissé távolabb eső területünkkel, ami 1953. óta élvez védettséget.
Utunkat a Fáy présház elől kezdtük, ahol meglátogattuk Vörösmarty kunyhóját is. Ezután meredek kaptatón haladtunk végig, itt a környék madár és rovarvilágával ismerkedtünk meg. A 3 km hosszú kirándulás során főleg a hegy különleges növényvilága mutatkozott be, de az is kiderült, hogy jól választottuk meg új odútelepünk helyét, hiszen zengett az erdő a madaraktól.
Kirándulásunkon több mint 60 fő vett részt, egy közeli fóti iskola jóvoltából új arcok is érkeztek a csapatba!

 

 

 

 

 

Március 5. Diavetítéses előadás

Ferenczi Balázs tagtársunk Indonéziáról vetített színes élménybeszámolót. A 21 fős hallgatóság ámulva nézte végig a csodálatos képeket és hallgatta a vulkánok és a dzsungelek földjéről szóló előadást. Köszönjük Balázsnak, hogy általa mi is részesei lehettünk az utazásnak!

Február 23. Helyi Csoportunk 27. odútelepe

A Börzsönyi Helyicsoport 27. odútelepét a fóti Somlyó természetvédelmi területén helyeztük el. A különleges növény világa miatt védett dombon az öreg tölgy fák mellett nagyrészt fiatal kőris-, akác- és ostorfák nőnek, helyenként fekete fenyővel tarkítva. 16 db 32 mm-es röpnyílású "B" odút és 4 db 25 mm-es nyílású "A" odút raktunk ki a fiatal fákra, melyek még természetes odú képződésre nem alkalmasak. A telepet a továbbiakban Molnár Attila fóti tagtársunk fogja ellenőrizni és karban tartani.
Ez évben még 6 odútelep létesítését tervezzük a Börzsönyben és a Nyugati Cserhát hegységben. Az odúk alapanyagát a Börzsöny Alapítványnak felajánlott 1% adományokból fedezzük, a feldolgozásnál támogató partner cégeink segítenek, míg az összeállítást továbbra is tagtársaink végzik társadalmi munkában.
Az MME központtól is kaptunk odúkat, ezeket a Gyadai Tanösvény fejlesztésénél használjuk fel.

Február 13. A helyicsoport közgyűlése

A közgyűlésre idén is Vácon került sor a Király Endre szakközép iskolában. A közgyűlést elnökünk, Terbe Józsefné nyitotta meg. Varga Péter titkár a 2009-es év beszámolóját diavetítéssel színesítette, a szakmai beszámolót Kazi Róbert tartotta meg, majd Kazi Zoltánné a pénzügyi beszámolót ismertette. Terbe Józsefné levezetésével megválasztottuk az MME tavaszi küldött közgyűlésére helyicsoportunk küldöttjeit. A nyolc főt a résztvevők egyhangúlag elfogadták. Szavazásra került a Tudatos Vásárlók felhívása nyomán az Auchan áruházak elleni bojkott. A közgyűlés úgy döntött, hogy amennyiben az áruház nem áll el a dunakeszi tőzegláp területén tervezett építkezés végrehajtásától, értesítjük a tagságot a bojkott bevezetéséről. A hozzászólások után Fidlóczki József előadónk a Több, mint egy madár című, a kerecsen sólymokról készült filmet vetítette le, majd a Kerecsen-Life program legfrissebb eredményeiről, tapasztalatairól tartott dia előadást.
A közgyűlés után a harkály felmérésben résztvevő tagtársaink megbeszélést tartottak a monitoring eredményeiről, a folytatás lehetőségeiről.

Vissza a lap tetejére!