2018. május 5-12.
A Fülemülék Éjszakája rendezvényt négy helyszínen tartottuk meg

Dunakeszin, már hagyományosan, a Tõzeg-tavi Horgász egyesület jóvoltából a Tõzeg-láp mentén sétáltunk végig és élvezhettük a fülemülék énekét. Az eseményen 75 fõ vett részt, akik az est beálltával Dr Kertész Péter állatorvos a madármentésrõl szóló vetített elõadását is élvezhették. Talán kicsit kevesebb fülemüle szólt, mint az elõzõ években, de ezt kompenzálták a többi madarak: barát poszáták, fekete rigók, vörösbegyek és még sokan mások. Köszönet Kertész Károlynak, a horgász egyesület elnökének, a szíves vendéglátásért!

.

.

Új helyszínként vezette végig csoportját Pál István a fóti Somlyón. Itt 44 fõ tette meg a néha nem is könnyû sétát ezen a csodálatos területen. A város közelsége ellenére fantasztikus növény és rovarvilággal büszkélkedhet ez a domb. István bemutatta a boglárka lepkéket, a nagy ezerjófû hatalmas virágfüzérét és még számtalan érdekességet. Madárhangban sem volt hiány és az est beálltával a fülemülék is megszólaltak, akár a csapattól pár méterre is.

.

.

Az utolsó fülemülékhez kapcsolódó program a Rád közelében található Csekei-réten zajlott. Itt 17 fõ tisztelt meg minket részvételével. Ez a terület már a nyugat-Cserhát része, fõleg mezõgazdasági termelés folyik rajta. A patakok völgye és az erdõfoltok azonban hihetetlen sokféle madárfajnak adnak otthont. Szemünk elé fácánok, seregélyek, bíbicek, füsti fecskék és vadgerlék kerültek, de sok madár volt, akinek hangját élvezhettük. A patak menti nádasban nádirigó és tücsökmadár szólt, a bokrosokban kakukk, barátposzáta és citromsármány énekelt, majd recsegõ hangjával a magas fû közül jelentkezett a haris is. Bizony sétánk végére a csillagok is felragyogtak.


2018. április 23.
Ismét jelentkezett a börzsönyi hiúz

A Börzsöny Alapítvány kutatója, Bedõ Péter havonta ellenõrzi a kameracsapdák felvételeit. Március második felében ismét egy kifejlett hiúzt sikerült lencsevégre kapni, amint a kora esti órákban váltott át az északi tömb sziklás oldalai között. Segítsd a nagyragadozó kutatást az adó 1%-al!

.

.

.

.

Az idén is folytattuk az uráli bagoly költõládák cseréjét. Az elsõ ládák a 2000-es évek elején kerültek kihelyezésre, az idõ nem kímélte õket, valamint a 2014. decemberi jégkárban is több odúnk megrongálódott. Az eredmények azt mutatják, érdemes volt cserélni: több macskabagoly mellett az idén is költ uráli bagoly odúinkban.


.

.

.

.

2018. április 22.
A FÖLD NAPJA - Erdõtakarítási akció a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület és a Börzsöny Alapítvány közös szervezésében

Folytatva a már több évtizede megkezdett hagyományt, idén is megszerveztük a Föld Napja alkalmából közös erdõtakarítási programunkat szeretett hegységünkben, a Börzsönyben. Közel 4o fõ (túratársak, gyermekes családok, madarászok) részvételével nagyjából 35 km jelzett turistaútvonalat tisztítottunk meg az eldobált szeméttõl.
A kitakarított túraútvonalak:
- Nagy-Hideg-hegy, Páfrány út, Bagoly-bükk, Suta-Berki-nyiladék, Bajdázó, Királyrét
- Nagy-Hideg-hegy, Erzsike út, Magas-Taxi-rét, Grófi út, Tax-nyiladék, Királyrét
- Magas-Taxi-rét, Cseresznyefa parkoló, Nagy-Vasfazék-völgy, Királyrét
- Kisinóci turistaház, Ábrahám-kert, Király-rét, Királyrét
- Szén-pataki turistaház, Szállásoki-rétek, Királyrét
- Tóvik vadászház, Deszkametszõ-völgy, Királyrét.
Idén elõször nyílt lehetõségünk arra, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében lehetõvé tegyük középiskolás tanulók részvételét is munkatúráinkon, ezt a késõbbiekben is szeretnénk biztosítani a hasonló jellegû programjainkon.
A Börzsöny Alapítvány teherautója sajnos most is megtelt, igen sok teherautó és traktor gumit találtunk. Ezeket pedig biztosan nem a turisták hajigálták el...
Köszönjük szépen minden önkéntes résztvevõ munkáját, a jó hangulatot és a Királyréti Erdészet segítségét!


.

.

2018. március 24.
Tavaszi kirándulás a Naszályon

Kissé búbánatos idõ fogadta azt a 18 résztvevõt, akik a kosdi kiindulási helyen gyülekeztek. Idei tavaszi kirándulásunkat a közel 10 éve telepített kosdi odútelep felújításának szenteltük. Fõleg a lentebbi részeken jellemzõ, hogy a nagy pelék szétrágják a tetõket, valamint a harkályok szétvésik az odúnyílást sokszor a vas védõlemez ellenére. Ezen a szakaszon több odút újra kellett cserélnünk. A hegy fentebbi részén már nem voltak jellemzõek ezek a rongálások, itt csak egy lenolajos átkenést alkalmaztunk. A sok segítõ kéznek hála egészen hamar végeztünk, így elhatároztuk, hogy ellátogatunk a Násznép barlanghoz is.
Ahogy elindultunk a kaptatón felfelé a Nap is elõbújt a felhõk közül, így hamarosan lekerültek a kabátok is rólunk. Hamarosan felértünk a gerincre, ahol még hófoltok közül kandikáltak ki a hóvirágok. Az északi oldal igen zord volt, az élõvilág is dermedten várta a felmelegedést hozó tavaszt. A barlang bejáratát is jégcsapok díszítették, és persze a kövekre is ráfagyott a lecsepegõ víz. A merészebbek benéztek a barlangba is, ahol pihenõ patkósorrú denevért találtunk. Még várt ránk egy meredek visszaút a gerincig, de utána már csak lefelé haladtunk. Még összeszedtük a leselejtezett odúkat, majd visszatértünk az autókhoz. A hasznos közös munka és a kellemes túra emlékével térhettünk haza.


2018. február 24.
Megtartottuk közgyûlésünket

Az idei közgyûlésünket 22 fõ részvételével, a váci Király Endre szakközép iskolában tartottuk meg. Az elnöki megnyitó után Varga Péter titkár felvázolta a Dunakeszin létesülõ madártani tanösvény tervét, ötleteket kért a kialakításhoz. Igen sok, jó gondolat elhangzott, ezek kiváló alapot képeznek a megvalósításhoz. A beszámolók elõtt Terbe Józsefné, elnökünk ünnepélyes keretek között átadta Rottenhoffer Istvánnak a 25 éves tagságért járó oklevelet.
A 2017-es év vetített képes beszámolója egyöntetûen elfogadásra került, ezután szó esett a tagsággal való kapcsolattartásról, a honlapon és a facebook oldalunkon való hírek szükségességérõl. Megválasztottuk a májusi küldött közgyûlés delegáltjait is, ez a hét fõ fogja képviselni csoportunkat ezen az országos rendezvényen.
A hivatalos részek lebonyolítása után Prommer Mátyást, az MME vándor sólyom védelmi koordinátorát hallgattuk meg. Természetesen az év madaráról tartott igen érdekes elõadást, melyben a tanulságos adatok mellett gyönyörû képek is szerepeltek. Az elõadás után jó néhány kérdés érkezett még a hallgatóság részérõl, melyeket Prommer Mátyás maradéktalanul megválaszolt.
A közgyûlés végén Ifj.Varga Pétertõl még egy hozzászólás érkezett, ebben bemutatta a "Kezdõ madarász képzés" tematikáját, lehetõségeit, ezt a hallgatóság nagy érdeklõdéssel fogadta. Mindezek végén elnökünk a közgyûlést igen tartalmasnak és pezsgõnek értékelte és bezárta.


2018. január 17.
Madárodú készítés a Szt István Általános Iskolában

A dunakeszi Szent István Általános Iskola új épületét 2017. szeptemberében vehették birtokba a tanulók és tanáraik. Már a régi épületben is mûködött a madarász szakkör, Tóth Éva tanítónõ vezetésével, irányításával.
Az új iskolában tovább folyt a szakkör munkája, sõt a minden igényt kielégítõ gyakorlati teremben új szintre emelkedett. Tavaly decemberben Varga Gyöngyi és Varga Péter útmutatásai alapján madár etetõket készítettek a gyerekek, amit haza is vihettek. Most madárodúkat építettek, melyek az iskola körüli fákra kerülnek kihelyezésre. A 15 db deszkaodút nagy igyekezettel és meglepõ precizitással kalapálták össze a gyerekek és még a lenolajos fakezelést is elvégezték. Az idõ elõre haladtával a tanulók szülei is sorra megérkeztek, ám többen a szorgos munka láttán kedvet kaptak egy kis kopácsolásra, segítettek a befejezõ mozzanatoknál.
Köszönet Tóth Éva tanárnõnek áldozatos munkájáért, mellyel a gyermekek természet szeretetét elmélyíti! Sok-sok kismadarat kívánunk nekik új odútelepükön!


.

.

.

.

.

.

2018. január 15.
Denevér monitoring a Börzsönyben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös denevérmonitoringot tartottunk, a kisebb-nagyobb börzsönyi bányajáratokban, köztük a Börzsöny Alapítvány által korábban lezárt üregekben is. Valószinûleg az enyhe idõjárás miatt most más eloszlásban találtuk a denevéreket, inkább a kisebb járatokban tartózkodtak, ahol a korábbi években nem, vagy alig volt észlelés. Összesen 549 kis patkós, 5 nagy patkós, 15 közönséges, 6 hegyesorrú, 5 vizi, 1 tavi, 2 nyugati pisze, 1 barna hosszúfülû, és 3 csonkafülû denevért találtunk, valamint számos, telelõ szalamandrát is. Meglepetésre a Lukács táró felsõ részében egy róka tanyázott a mennyezeten csüngõ denevérek alatt, "akit" óvatosan kitereltünk a szabadba.Ajánlott felbontás: min. 1024*768
Nvtelen 1